TEOGDA BİNLERCE LİSELİYE PUAN ŞOKU

Danıştay'ın ‘puan üstünlüğüne göre’ liselere yapılan nakillerle ilgili yürütmeyi durdurma kararı, düşük puanlarla gözde liselere yerleşen öğrencilerin durumlarıyla ilgili soru işaretleri doğurdu. 


Geçen yıl Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ni değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG yerleştirmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara taban puana yani bir okula yerleşen en son öğrencinin puanına göre değil, başvuranlar arasında ‘puan üstünlüğüne’ göre nakille geçiş yapılmasını sağladı. 

Bu değişiklikle aralarında yüzlerce puan farkı olan öğrenciler aynı liselere yerleşti. Örneğin geçen yıl yerleştirme puanı 451.6 olan İstanbul Göztepe İhsan Kurşunoğlu Anadolu Lisesi’ne 237.3 puanla öğrenci yerleşince okul puanı 214 puan düştü. 

Tepki çeken uygulamayla ilgili Danıştay 8. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verince Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı illere yazı gönderdi. Yazıda yargı sürecinin sürdüğü ancak nakil işleminde Danıştay’ın kararına uyulması gerektiği ve tereddüte düşülmemesi için de nakil için başvuru yapan öğrenciler arasındaki puan üstünlüğünün değil okulun yerleştirme esas puanının dikkate alınması gerektiği belirtildi. 
TABAN PUANA DİKKAT EDİN 
Yazıda, “Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişlerin, açık kontenjan bulunması ve öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun sınıf seviyesindeki yerleştirmeye esas taban puandan az olmaması kaydı ile puan üstünlüğüne göre yapılması gerekiyor” denildi. Böylece nakillerle düşük puanlı öğrenciler, yüksek puana sahip okullara yerleşemeyecek. 

YERLEŞENLER NE OLACAK? 
Düşük puanlarla gözde okullara yerleşen öğrencilerin bu durumda ilk yerleştikleri okullara mı geri döneceği, bu okullarda boş kontenjan yoksa ne olacağı ya da yerlerinde mi kalacakları belirsiz. 

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, “Danıştay şu ana kadar düşük puanla, yüksek puanlı okullara yerleşen öğrencilerin mağdur olmaması için mevcut okullarında devam edebilecekleri yönünde karar verebilir. 

Çünkü bu öğrencileri eski yerlerine göndermek psikolojilerini bozabilir, ayrıca bu öğrencilerin yerleri dolu da olabilir” dedi.haberturk gazetesi



Blogger tarafından desteklenmektedir.