UNİLEVER FOOD SOLUTİONS GIDA ATIĞINI ÖNLEYELİM DİYOR

Türkiye’de ev dışında her iki noktadan birine ulaşan Unilever Food Solutions, sektör lideri olmanın getirdiği sorumlulukla, ev dışı tüketim sektöründeki gıda atığını azaltarak hem profesyonel mutfakları daha verimli hale getirmek hem de doğaya olan olumsuz etkiyi azaltmak için “Gıda Atığını Önleyelim” projesini hayata geçirdi. 

UFS GidaAtiginiOnleyelim Logo Unilever Food Solutions, ajandasını Unilever’in sürdürülebilirlik ajandasıyla buluşturduğu “Gıda Atığını Önleyelim” projesiyle, sektörde gıda atık yönetimi konusunda bilinç oluşturmayı, profesyonel mutfaklarda gıda atıklarının iyi yönetilmesini sağlamayı ve işletmeler için minimum atık hedeflerini belirlemeye katkı sağlamayı hedefliyor. 

Bu yönde işletmeler için Atık Yönetim Kiti, ‘Atık Yönetimini Nasıl Yapabilirim?’ Broşürü ve İşletme içi Bilinçlendirici Posterler hazırlayan Unilever Food Solutions, ‘Atık Yönetimi Paketi’nin tüm sektöre ulaşmasını sağlamak için www.ufs.com web adresinden işletmelerin ilgisine sunacak. 

 ‘Gıda Atık Yönetimi’ konusunda bilinç oluşturmak adına anlamlı bir başlangıç olan projenin ilk adımı, EDT Expo kapsamında 28 Mart Perşembe günü “Gıda Atığını Önleyelim” paneli ile gerçekleştirildi. Unilever Food Solutions Türkiye Genel Müdürü Önder Arsan’ın açılış konuşmasını yaptığı panelde, ev dışı tüketim sektörünün önde gelen temsilcileri buluştu. 

“Gıda Atığını Önleyelim” panelinin konuşmacıları arasında Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, TURYİD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Muştu, Şef Murat Bozok ve Gıdanı Koru Platformu Türkiye Temsilcisi Dr. Orhan Göçer yer aldı. 

 Unilever Food Solutions Genel Müdürü Önder Arsan açılış konuşmasında, “Restoranlar ve gıda endüstrisi dünyanın en fazla atık üreten sektörlerinin başında geliyor. Türkiye’de ev dışında tüketicilerin bu konuda hassasiyeti ve ilgisi de her geçen gün artıyor. Türkiye’de yaptığımız pilot araştırmalara göre, sektörde yıllık 325 bin ton gıda atığının olduğunu tahmin ediyoruz. 

Bir yanıyla Türkiye olarak gitmemiz gereken çok yol var. Yaklaşık %20 dolayında gıda atığını azaltma, çoğu işletme için potansiyel olarak erişilebilir bir hedef. Bir restoranın atığını %20 oranında azaltabilirse, toplam gıda harcamalarının %2-3’ünün atılmasını engelleyebiliyor” görüşünü paylaştı. 

Unilever Food Solutions Türkiye Genel Müdürü Önder Arsan: ‘Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı’nın bir parçasıyız Ev dışı tüketim kanallarına yönelik ürünleri ve servis markalarıyla sektör profesyonellerinin dikkatini sürdürülebilir yaşama çekmeye çalıştıklarını ifade eden Arsan, “Unilever, şirket olarak Sürdürülebilir Yaşam Planı ile zaten atık azaltma ve sürdürülebilir uygulamaların artırılması yolunda büyük adımlar atıyor. 

Biz de Unilever Food Solutions olarak, Unilever’in iş yaptığı stratejik alanlardan birinde yer alıyoruz. Aynı zamanda, Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı’nın bir parçasıyız. Gıda Atığını Önleyelim kampanyası da profesyonel mutfaklarda sürdürülebilir yaşam adına alınması gereken aksiyonlar adına önemli bir girişim olacak. 

İçinde bulunduğumuz yeme-içme sektörünün, çevrede bıraktığı ayak izini azaltmak için çalışacağız. İlk hedefimiz sektörü ‘Gıda Atıkları’nın doğru yönetilmesi için bilgilendirmek ve bu alanda bilinç oluşmasına katkı sağlamak olacak. 

Gerçekleştirilecek eğitim ve ölçümlerle gıda atık yönetimi konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan tüketicinin de işletmeler üzerinde etki oluşturması için bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Daha fazla işletmenin atık yönetimi konusunda harekete geçirilmesini sağlayacağız” dedi. 

Unilever Food Solutions Türkiye Genel Müdürü Önder Arsan, ev dışı tüketim sektörü üzerine 2011 yılında yayımlanan Dünya Menü Raporu’nun odağında ‘Sürdürülebilir Mutfaklar: Gıda Atıklarını Azaltma’nın olduğunu hatırlatırken; Araştırmada, önemli bir tüketici endişesi olan ev dışında yenen yemeklerin sürdürülebilirliğinin altını çizdiklerini hatırlattı. 

Bir anlamda Araştırma’nın, Gıda Atığını Önleyelim projesinin başlangıcında da etkili olduğunun altını çizdi. Dünya Menü Raporu – Türkiye’den Öne Çıkan Bilgiler Türklerin %92’si yemek yediği mekanlarda sürdürülebilir uygulamaların olmasını önemsiyor. Çevre üzerimizdeki etkiyi azaltmamız gerektiğini düşünüyoruz. 

Türklerin %95’i yeme-içme sektöründe gıda atıklarının çevreye dost yöntemler kullanılarak ortadan kaldırılmasını istiyor. Bununla birlikte Türklerin %79’u gıda atığını azaltan ve bu doğrultuda planları olan işletmelerde yemek için daha fazla para ödemeyi kabul edeceğini belirtiyor. Türklerin %93’ü dışarıda yemek yediği yerlerde gıda atıklarına yönelik uygulamaların daha şeffaf olmasını istiyor. 

Yemek yediğimiz yerlerdeki gıda atık yönetimi uygulamalarının sorumluluğunu en yüksek oranda hükümette görüyoruz. İşletmeler %22 Hükümet %62 Tedarikçiler %4 Tüketiciler %5 Sivil toplum kuruluşları %6


Blogger tarafından desteklenmektedir.