LGS 2019 da da yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) önümüzdeki yıl (2019)da devam edeceğini açıkladı. 

 Selçuk, sonraki yıllarda LGS’nin devam edip etmeyeceğinin ise ekim ayında yapılacak toplantıda açıklanacağını söyledi. Selçuk bu yıl LGS yerleştirmelerinde yaşanan sorunların “Sistemle ilgili bir simülasyon yapılmamasından” kaynaklandığını söyledi.(...) 

LGS VELİLERİ 2’İNCİ 3’ÜNCÜ YERLEŞTİRMEDE RAHATLAYACAKLAR 

LGS’de, 2’inci, 3’üncü yerleştirmede rahatlama olacak. Sakin olsunlar. Sorunların ne olduğunu 12 okul müdürü anında gördü ve 45 dakika içinde çözümü ürettiler. İhtiyaçları belirlediler. Yüksek puanlı çocuklar bir okula girememiş, düşük puanlılar girmiş. Çocuklar mutsuz olmuş. Şimdi değiştirilince çocuklar mutlu oldu. 

LGS KILAVUZU 'NASIL OLMASIN' DİYE HAZIRLANMIŞ

 Nisan ayında çıkan kılavuz var. Bunun kelimesine bile dokunamıyoruz. Bir kelimesine dokunsak bu kez sınav iptal edilecek. 

‘Bu kılavuzu biz yazmadık’ diyerek de çekilemeyiz. Bu kılavuz sanki ‘nasıl olmasın’ diye hazırlanmış. Ama şunu da unutmamak gerek, kılavuzu biz yazmış olsaydık da her koşulda mutsuz olacak bir kesim olacaktı.(...) 


LGS VELİLERİ SAKİN VE HUZURLU OLSUNLAR 
LGS yerleştirmelerinde velilerimiz sakin olsunlar, huzurlu olsunlar. 2’inci ve 3’üncü yerleştirmelerde bir rahatlama olacak. Sistem ince ayar gerektiriyor. 

LGS KALDIRILMAYACAK, SENEYE DE SÜRECEK 

 “Bu sistem kötü” diyerek seneye değiştirmek istemiyoruz. Seneye de LGS sürecek. Bu sınav sisteminin getirdiği yapısal sorunların azaltılmasıyla ilgili çalışmamız var. 

Eski ÖSYM Başkanımız Bakan Yardımcımız Mahmut hoca (Prof. Dr. Mahmut Özer) ile bunun üzerinde çalışıyoruz. Bu sürecin yönetimi konusunda çalışma var. Bu sınava hazırlanma, sınava duygusal rehberlik yapma, velilere duyurular şeklinde bir atmosfer olacak. Bu sistemin belirsizliklerini azaltacak, rahat bir ortam gelecek. 

ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞIMIZ BİR SİSTEM VAR 

Seneye de LGS var. Ama sonraki senelerde (bu yıl 7’inci sınıfta okuyanlar için) sürüp sürmeyeceğini ekim ayında yapacağımız toplantıda açıklayacağız. 

Çünkü üzerinde çalıştığımız yeni bir sistem var. Asıl hedefimiz kuralı yeni başlayanlara koymak, ortadakilere, bir sisteme başlamışlara yeni kural getirmemek. Nasıl bir sistemle karşılaşacaklarını en başından bilmeliler(...) 

EKİM’DE MEBİN YOL HARİTASINI AÇIKLAYACAĞIZ 

Ekimin ilk haftası makro bir plan açıklayacağız. Bununla topluma karşı taahhüt altına girmek istiyoruz. Neler yapılacağı, nasıl takip edileceği, tasarım belli. Bu yol haritasını açıklayacağız. Yani bizi Ekim’de bekleyin. 3 yıllık bir plan açıklayacağız. 

 Bugüne kadar hiç strateji seviyesinde bakılmamış. Ben bugüne kadar üniversite tarafından, bürokrasiden baktım ve özel sektörden de bakma fırsatım oldu. Meseleyi birkaç yönden ele alıp o sinerjiden ortaya çıkan bir çerçeveyi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yük tarihsel bir yük. Sadece eğitimsel değil sosyolojik, antrolopolojik bir yük.

HEP GÜNLÜK İŞLER YÜRÜTÜLMÜŞ 
Bugüne kadar genel operasyonel düzeyle yapılan işler var. Günlük işler yürütülmüş, kriz yönetimi şeklinde ilerlenmiş. Bir strateji seviyesinde, bir oyun kurmak olarak bakılmamış. Rahmetli Özal döneminde ortala çıkan yapısal reformların eğitime yansımaması boyutu var. (...) 

 AİLELER ÇOCUKLARI İÇİN NE BEKLİYOR? 
 Birkaç yıl önce bir araştırma yaptık. Ailelere “Çocuğunuzla ilgili ne bekliyorsunuz?” diye sorduk. Yüzde 90’ının beklentisi “Akademik olarak başarılı olsun bir de erdemli olsunlar” oldu. Aileler bu iki şeyi istiyor. Biz bu ikisini yapılandırmalıyız. Bunu yapabiliriz.

SINAVLARDA NETLER NEDEN DÜŞÜYOR?

 İsterseniz bir sınav yaparsanız tüm netleri yükseltirsiniz. Ama asıl kaldırım taşlarına bakalım, onlar düzgün olsa Türkiye’de hata olmaz. Toplum tüm kesimleriyle birlikte senkronize gider. 

PISA’DAN ÇEKİLMEYECEĞİZ 

Türkiye PISA’dan çıkmayacak, PISA’dan çekilmeyeceğiz. Bazı iyileştirmeler yapacağız. O yarışta varız. Öğretmen yetiştirme kaynağını toparlarsak en geç iki sene içinde iyi sonuçlar alırız. 

ÖĞRENCİLERİMİZDE SORUN YOK 
Bizim öğrencilerimizde sorun yok. Dünyadaki çocuklar nasıl öğreniyorsa bizimkiler de aynı. Üstelik bizde ABD ile kıyaslandığında obezite, öğrenme güçlüğü daha az.

İHTİYAÇ TEMELLİ, BÖLGE TEMELLİ MÜFREDAT 

 Eğitimde bir karar alındığında bu tüm Türkiye için alınıyor. Meslek liseleri diyorsun, bu müfredat, bu karar tüm Türkiye’deki meslek liseleri için alınıyor. Oysa yatay ve dikey katmanlaşma gerekiyor. İhtiyaç odaklı müfredat gerek. Çocukların tamamına aynı matematik gerekmiyor. Herkes için ayrı müfredat olmalı, gerekirse bölge temelli olmalı. 

MÜFRETATIN ŞÖYLE BÖYLE OLMASI BENİ İLGİLENDİRMİYOR 
Müfredatın x ,z yapılması, müfredatın şöyle ya da böyle olması beni çok ilgilendirmiyor. Benim ana aktörüm öğretmen ve öğretmenle ilgili çalışmak istiyorum. Kazanımların yerinin değişmesini önemsemiyorum.(... )
 

ATANAMAYAN GENÇ ÖĞRETMENLERE YAZIK 

 Öğretmen yetiştirme sistemi su gibi akıyor. Ama bu kadar çok öğretmen yetiştirmek gerekiyor mu? Öğretmenliğe hibrit bir model getirmek gerekiyor. Birkaç konsept üretmek gerek. Eğitim fakültelerinin farklılaştırılması gerekiyor. Bugün atanamayan öğretmen kavramı gelişti. 

Bu genç insanlara yazık. Onların ne suçu var? Suçlu olan, çözüm üretmeyen bizleriz. Bu öğretmenlerin sayıları 650 bin civarında. Ama en talepkar olanlar benim tahminim 100 bin civarında Türkiye bunu 4-5 senede döndürebilir. 
ÖĞRETMEN İLTİFAT BEKLİYORSA DAHA OLGUNLAŞIYOR 
Öğretmene iltifat edilmeli. Ama şunu da unutmayalım. Önemli olan iltifat beklemeden marifet gösterebilmektir. Kemal’e erme budur. Öğretmen iltifat bekliyorsa olgunlaşması sürüyor demektir. Öğretmenler olgunlaşırsa çocuk onun yanında dolaşsa ona iyi gelir. Öğretmene yatırım yapmamız gerekiyor. Para veremiyorsak bile hiç olmazsa ona hatır sormak, işini kolaylaştırmak gerekir. 

ÖĞRETMEN ODASINI ANLAMAK GEREKİYOR 
Öğretmen Odası’nı anlamadan eğitim sistemi anlaşılmaz. O odayı siyasi hale getirmemek gerekiyor. Okul, evin birimidir. Okullara kim müdahale ediyorsa onlara müdahale etmek gerekiyor. 

 İYİ ÖRNEKLERİ NASIL ÇOĞALTACAĞIZ 
 Biz iyi örnekleri çoğaltmalıyız. 100 tane iyi hikayesi olan müdürü çağırdık. En kötü koşullarda çalışan ama başarı hikayeleri olan öğretmenler, okullar var. Ekstra para yok, imkan yok. Yoklukta başarıyorlar. Bu öğretmenlerde sadece motivasyon var. Onlar nasıl yapıyor? Bunu görmemiz, anlamamız gerekiyor. 

 OKULLARA PROFESYONEL YÖNETİCİ 

Okullara profesyonel yönetici maddesi yanlış anlaşıldı. Öğretmenlerin dış işlerle ilgilenmesini istemiyorum. Neden öğretmen form dolduruyor, maaş bordrosu hazırlıyor. 20 yıllık öğretmen bunları mı yapmalı? Lise mezunu genç çocuklar yapsın. 

AÇIK LİSEYE GİDEN ÇOCUKLARA NE OLUYOR? 
Açık lisenin yeniden tanzimi gerekir. Açık lisenin sosyolojik sonuçları önemli. Buradaki çocuklar ne yapıyorlar, hangi alışkanlık ediniyor, kimlerle zaman geçiriyorlar? Bunlara bakmamız gerekiyor. Açık lisenin bir toplumsal maliyeti var. O yaş grubunun açık lisede olmaması gerek....(...)

SERTİFİKA PROGRAMLARI OLABİLİR? 
Akreditasyonlar olabilir. Sertifika programları düzenlenebilir. 

ÖZEL OKULLARI PATLATACAKMIŞIM! 
Çin’in üstün zekalı oranı Türkiye’nin nüfusu kadar. Toplumun eğitim konusunda kıyameti koparması gerekiyor. Biz nasıl bir dünyaya ço Benim için özel okulculuktan geliyor, özel okulları patlatacak diyorlar. 

Bu olabilir mi? Ben özel okullara yatırım yapmayacağım. Elbette KDV’nin indirilmesi gibi onların taleplerinin arkasında olacağım. Teşvik sistemi de değişebilir. 

FUKARA ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞACAĞIZ 
Ama asıl fukara çocuklar için çalışacağız. Özel okulları patlatmak vahşi kapitalizmi hızlandırır. Çocukların eşitlikten çok hakkaniyete ihtiyacı var. 

Bu fukara çocuklar için de bir program hazırlıyoruz. Çok seksi şeyler yapacağız. 3 yaşındaki bir çocuğun evine gidecek bir oyuncak paketi, boyama paketi kesinlikle önemli. Çünkü bunların girmediği öyle evler var. 

 ‘İşlemediğimiz derslerden soru çıktı’ deniliyor. Üniversite sınavı lisedeki derslerden yapılmaz. Bu olgunluk sınavı değildir. Üniversitenin talep ettiği konulardan bu sınav yapılır. Bu sınavla ilgili de zihniyette bir değişiklik gerekiyor. Yapısal olarak bu sınav dönüştürülmeli ama toplum buna henüz hazır değil ama bir gün hazır olacak. 

TEMEL LİSELER 2019’DA BİTECEK 

Temel liselerle ilgili kanun var. 2019 yılında bu liseler bitecek.pervin kaplan

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.