2024 James Dyson Ödülü Başvuruları Başladı

James Dyson Ödülü 6 Mart - 17 Temmuz tarihleri arasında başvuruları kabul ediyor ve kazananlara büyük ödülden yararlanma şansı sunuyor. 
 

Yarışma, bugüne kadar 400'den fazla genç mucide 1 milyon Sterlin’den fazla destek sağladı. James Dyson Vakfı tarafından öğrenciler için her yıl düzenlenen ve tasarım odaklı bir mühendislik yarışması olan James Dyson Ödülü, gerçek dünya problemlerine çözüm olabilecek yeni icatlar için başvurularını açıyor. 
 
Genç mucitler fikirleriyle küresel etki yaratıyor  


Tüm mühendislik öğrencilerine, tasarım öğrencilerine ve yeni mezunlarına açık olan Ödül, kanser teşhisinden doğal afetlere kadar küresel sorunları ele alan iddialı tasarımlar arıyor. 
 
Bir Uluslararası Kazanan ve bir Sürdürülebilirlik Kazananına dünya çapında tanınırlık sağlayan ödülün geçmişteki kazananları arasında çatışma bölgelerinden yaralıları kurtarmak için bir arazi tipi römork ambulans, klima ihtiyacını büyük ölçüde azaltan geri dönüştürülmüş camdan yapılmış bir boya ve bıçak yaralarından kaynaklanan kanamayı kontrol eden bir cihaz yer alıyor. 
 
 James Dyson Ödülü, 2005 yılından bu yana 400'den fazla genç mucidi 1 milyon Sterlin’den fazla para ödülü ile destekledi ve geçmiş uluslararası kazananların üçte ikisinden fazlası fikirlerini ticarileştirdi. 
 
Uluslararası Kazanan ve Uluslararası Sürdürülebilirlik Kazananı icatlarını geliştirebilmelerine olanak sağlamak için 30.000 Sterlin kazanırken, Ödülün yürütüldüğü 30 pazardaki her Ulusal Kazanana 5.000 Sterlin ödül veriliyor. Kurucu ve Baş Mühendis Sir James Dyson konuyla ilgili, "Dünyanın, sorun çözenlere ve çağımızın sorunlarını üstlenmeye hazır olan gençlere ihtiyacı var. 
 
James Dyson Ödülü her yıl gençlere tıbbi ve çevresel icatları ve çok daha fazlası için bir fırsat sunuyor. İster yeni bir sürdürülebilir malzemenin geliştirilmesi olsun, ister insanların yaşamlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için akıllı mühendislik ilkelerinin uygulanması olsun, çığır açan icatlara yol açan şey onların 'aykırı düşünmeleridir'. 
 
Bu yılki Ödülün ne gibi yeni icatlar getireceğini görmek için sabırsızlanıyorum!" şeklinde konuştu.  
 
Geçmiş kazananlar önemli başarılar elde etmeye devam ediyor Ödülün önceki kazananları, ödülün sunduğu dünya çapında medya ve finansman desteği sayesinde büyük başarılara imza attılar. 
 
Geçtiğimiz sene Suat Batuhan Esirger, yangınları gerçek zamanlı olarak ultra erken şekilde tespit eden IoT tabanlı, uydu bağlantılı bir sensör sistemi olan “ForestGuard 2.0” projesi ile Türkiye Ulusal Kazananı oldu. 
 
Şimdi ise ForestGuard 2.0, Muğla, Mersin ve İstanbul gibi çok önemli konumlar da dahil olmak üzere 1,600,000 metrekarelik uygulama alanında faaliyet gösteriyor ve yurt dışından yatırımlar almaya devam ediyor.
 
 James Dyson Ödülü Ulusal Kazananı Suat Batuhan Esirger ödüle dair: “Yarışmayı uluslararası olarak takip ediyorduk ve 2022’de ülkemizde de düzenlenmesine çok sevindik. 2022’de yarışmaya ForestGuard ile katıldık ve Ulusal İkinci olduk. 
 
Sonrasında değerli jüri üyelerimizin ve de Dyson mühendislerinin yorumları doğrultusunda projemizi geliştirdik ve bu sene birinci olmaya hak kazandık. Bu da James Dyson Ödülü’ne başvurmanın bizi ne kadar geliştirdiğinin bir göstergesi.” dedi. 
 
Aynı zamanda Kozalak isimli donanım girişiminin kurucusu olan Esirger sözlerine “James Dyson Ödülü’nden kazandığımız 5 bin Sterlinlik ödülü, ürünün ulusal patent başvurusunu almaya, cihazlardaki yapay zeka kullanan algoritmalarının-uydu iletişimlerinin rafine edilmesine ve bu fonu testler ve ArGe faliyetlerine harcadık. Şimdi ise milyon dolarlık bir şirket haline geldik.” şeklinde devam etti.  
 
Dünyanın dört bir yanındaki diğer geçmiş kazananlar arasında aşağıdakiler yer almaktadır: 
The Golden Capsule (Güney Kore)- afet bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, el işlemi gerektirmeyen bir intravenöz (IV) tedavi cihazı HOPES (Singapur)- evde glokom testi yapabilen ve ağrısız bir şekilde göz tansiyonu ölçebilen bir cihaz. PlasticScanner (Hollanda)- düşük maliyetle geri dönüşüm adına plastikleri kolayca tanımlayabilen el tipi bir cihaz. 
 
BlueBox (İspanya)- daha fazla kadını meme kanseri testi yaptırmaya teşvik etmek için tasarlanmış ev tipi kanser tarama cihazı. mOm incubators (Birleşik Krallık) - Ukrayna'da bebeklerin hayatını kurtarmak için başarıyla kullanılan düşük maliyetli, katlanabilir, taşınabilir bir bebek kuvözü. 
 
Ulusal Kazananlar ve İkinciler, farklı disiplinlerden uzman Dyson mühendislerinden oluşan bir panel tarafından Uluslararası İlk 20'ye seçiliyor ve son olarak Sir James Dyson'ın kendisi kazananları belirliyor. Ulusal Kazananlar 11 Eylül'de, Uluslararası İlk 20 listesi 16 Ekim'de ve Uluslararası Kazananlar 13 Kasım'da açıklanacak.  
 
James Dyson Ödülü Hakkında 
James Dyson Ödülü, Sir James Dyson'ın mühendislerin dünyayı değiştirme gücünü gösterme taahhüdünün bir parçasını oluşturuyor. 
 
Sir James Dyson'ın mühendislik-eğitim hayır kurumu olan James Dyson Vakfı tarafından yürütülen Ödül, bugüne kadar 400'den fazla icadı 1 milyon Sterlinin üzerinde para ödülüyle desteklemiştir.  
 
Özet 
Problem çözen bir şey tasarlamanız istenecek. Bu problem hepimizin günlük hayatta karşılaştığı bir problem olabileceği gibi küresel bir problem de olabilir. Önemli olan, çözümün etkili olması ve dikkate değer bir tasarım düşüncesi göstermesidir. 
 
Süreç 
Başvurular, ilk olarak ulusal düzeyde bir jüri ekibi ve Dyson mühendisleri tarafından değerlendirilir. Her katılımcı ülke bir Ulusal kazanan ve iki Ulusal ikinci seçerek ödüllendirir. 
 
Dyson mühendislerinden oluşan bir panel, kazananlar arasından 20 başvurudan oluşan uluslararası İlk 20 listesini seçer. En iyi 20 proje daha sonra Uluslararası kazananları seçen Sir James Dyson tarafından incelenir.  
 
Ödül 
• Sir James Dyson tarafından seçilen uluslararası kazananlar 30 bin Sterlin’e kadar para ödülü alma hakkı kazanır. 
• Uluslararası ikinciler 5 bin Sterlin para ödülü alma hakkı kazanır. 
• Ulusal kazanların her biri 5 bin Sterlin para ödülü alma hakkı hazanır. Son başvuru tarihi: 17 Temmuz 2024 gece yarısı. 
 
Nasıl katılabilirsiniz?  
Adaylar James Dyson Ödülü web sitesi üzerinden online başvuru formu aracılığıyla katılabilirler. Başvurular Mart 2023'te tekrar açılacaktır. Katılımcılar icatlarının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve geliştirme süreçlerini kısaca açıklamalıdır. En iyi icatlar gerçek bir sorunu çözer, net bir şekilde açıklanır, gelişim gösterir, fiziksel prototipleme kanıtı sağlar ve destekleyici görüntülere ve bir videoya sahiptir. 
 
Uygunluk kriterleri 
Adaylar, lisans veya lisansüstü mühendislik/tasarım ile ilgili bir derse en az bir yarıyıl kayıtlı veya son dört yıl içinde kayıt yaptırmış olmalıdır. Bu dersler, James Dyson Ödülü'ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede olmalıdır. 
 
Ekip başvuruları söz konusu olduğunda, tüm üyeler James Dyson Ödülü'ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede lisans veya yüksek lisans programına en az bir sömestr için kayıt yaptırmış veya son dört yıl içinde eğitim almış olmalıdır. 
 
En az bir ekip üyesi, mühendislik veya tasarım alanında eğitim görmüş olmalıdır. Seviye 6 veya Seviye 7'de bir başlangıç derecesine katılanlar ve bu dereceyi son dört yılda tamamlayanlar ödüle başvurmaya hak kazanırlar.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.