Cognitiwe, Koç Üniversitesi ve Tofaş ile birlikte TÜBİTAK projesine imza attı

Cognitiwe’nin Koç Ünivesitesi ve Tofaş ile proje ortaklığı yaptığı “Üretim Ortamında Hareket ve Aktivitelerin Görüntü İşleme ile Takibi ve Analizi” projesi, TÜBİTAK'ın Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı kapsamında desteklenmeye değer bulundu. 

 

Proje otomotiv sektöründeki bir üretim tesisinde montaj hattı başına aylık 300 bin Euro tasarrufa ulaşmayı hedefleniyor. 
 


 Öngörüye dayalı görsel yapay zeka platformu Cognitiwe’nin Koç Üniversitesi ve Tofaş ile birlikte konsorsiyum üyeleri arasında yer aldığı “Üretim Ortamında Hareket ve Aktivitelerin Görüntü İşleme ile Takibi ve Analizi” projesi, TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı sonucunda “Akıllı Üretim Sistemleri” alanında desteklenmeye değer 10 projeden biri seçildi. 
 
 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla 13 Kasım Pazar günü İstanbul'da gerçekleştirilen imza törenine katılan Cognitiwe Kurucu Ortağı Attila Algan, süreç optimizasyonuna odaklanan bu projede hareketli üretim bantlarındaki verimlilikte yüzde 10 iyileşme yakalanabileceğini ortaya koyduklarının altını çizerek
 
 “Bu da o hatta üretilen her birim ürün için enerji harcamasını ve karbon emisyonunu yüzde 10 aşağı çekebileceğimiz anlamına geliyor. Başka bir deyişle, hattın mevcut enerji harcaması ve karbon emisyonu ile 100 ürün yerine, 110 ürün üretmiş oluyoruz” dedi. 
 
Üretim sektöründe kendi geliştirdiği yapay zeka algoritmaları ile üretim hattındaki hataları tespit edip, çevresel değerlerle birleştirerek sorunlar oluşmadan önce uyarıda bulunabilen ve bu sayede müşterilerine malzeme, zaman ve enerji tasarrufu sağlayarak, sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen Cognitiwe, TÜBİTAK projesini tamamlandıktan ve ürünü ticarileştirdikten sonra, 3 sene içinde teknoloji satışıyla birlikte ekonomiye 50 milyon TL’ye yakın fayda sağlamayı hedefliyor. 
 
 Bu yıl TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) tarafından ilk defa açılan "Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı" Türkiye'de yerleşik ve proje sonuçlarını ülkede uygulamayı taahhüt eden şirketlerin geliştirdiği yapay zeka teknolojilerinin, ihtiyaçlar doğrultusunda ürün ya da çözümlere dönüştürülmesine katkı sağlamak amacıyla planlandı. 
 
Türkiye Yapay Zeka Ekosistemini harekete geçirerek, bilgi birikiminin şirketlere aktarılması, yapay zeka alanında rekabet öncesi iş birliği yaklaşımının oluşturulması ve bu alanda araştırmacı insan kaynağının yetiştirilmesini hedefleyen çağrıya toplam 10 konsorsiyum projesi kabul edildi.  
 

Cognitiwe Hakkında 

Attila Algan ve Mete Bayrak ortaklığında 2021 yılında kurulan Cognitiwe, görsel veri işleyerek öngörülü analiz yapan ve sorunlar oluşmadan önlemeyi hedefleyen bir yapay zeka girişimidir. 
 
Kuruluşunun ardından TechOne VC liderliğinde StartersHub, Startup Wise Guys ve EGIAD Melekleri’nin dahil olduğu yatırım turunda 605 bin dolar yatırım alan Cognitiwe’nin İstanbul dışında Milano ve Tallinn’de de ofisleri bulunuyor. Cognitiwe, perakende ve üretim sektörlerine yönelik sunduğu hizmetleri iki başlık altında topluyor:
 
Cognitiwe Perakende (taze meyve sebze kontrolü, raf yerleşim takibi, gıda tazeliği takibi, dolandırıcılık tespiti) ve Cognitiwe Üretim (kalite kontrol & hatalı üretim tespiti süreçleri, stok yönetimi, iş güvenliği çözümleri). 
 
Sadece gerçek zamanlı verileri işlemekle kalmayıp, aynı zamanda toplanan veriler üzerinden öngörülerde bulunarak gelecekte oluşabilecek kayıpları da engelleyen Cognitiwe, Migros, MAF Carrefour, Borusan Mannesmann, MEXT (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası Teknoloji Merkezi) ve Tofaş gibi yerel ve uluslararası müşterilere hizmet veriyor. Cognitiwe’nin, Microsoft ve Amazon’la iş ortaklıkları bulunuyor.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.