Okul Dışarıda Günü 100 Binin Üzerinde Çocuğun Katılımıyla Gerçekleştirildi

Tüm dünyada çocukların açık havada zaman geçirmelerinin gelişimleri açısından kazanımlarına dikkat çeken Okul Dışarıda Günü, bu yıl dünyadan yaklaşık 500 bin, Türkiye’den ise 100 binin üzerinde çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi. 
 

Çocuklar gün boyu bulundukları yerden doğa ile bağlarını güçlendirecek keyifli aktiviteler gerçekleştirdi. 
 
Çocukların açık havada keşfederek ve deneyimleyerek zaman geçirdiğinde elde ettiği kazanımlara dikkat çeken Okul Dışarıda Günü, 20 Mayıs Perşembe günü (bugün) tüm dünya ile aynı anda Türkiye’de de gerçekleştirildi. 


 
Bu yıl ‘Dünya İçin İyilik’ temasıyla gerçekleştirilen bu özel güne tüm dünyadan yaklaşık 500 bin, Türkiye’den 100 binin üzerinde çocuk katıldı. 
 
Daha önce proje web sitesinden yayınlanan özel içerik seti ile gün boyunca öğretmenler ve ebeveynler çocukların doğa ile bağlarını güçlendirecek aktiviteler gerçekleştirdi. 
 
Aktif Yaşam Derneği yürütücülüğünde Türkiye’de çocuklar ve yetişkinlere ulaşan Okul Dışarıda Günü, bu yıl da ‘Kirlenmek Güzeldir’ felsefesiyle 17 yıldır ebeveynlere çocukların gelişiminde kirlere, keşiflere ve deneyimlere yer vermeye çağıran OMO’nun destekleriyle gerçekleşti.  
 
Çocuklar “Dünya İçin İyilik” Temasıyla Doğal Kaynakların Önemini Yeniden Keşfetti 
Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter, “2018 yılından bu yana Türkiye’de yürütücülüğünü üstlendiğimiz Okul Dışarıda Günü’nün, ilk günden bu yana bize destek veren OMO’nun da katkılarıyla artık geleneksel hale gelmiş olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. 
 
Pandemi gölgesinde de olsa keyifli aktivitelerle çocukların doğa ile daha güçlü bağlar kurmalarını sağlayacak ve çevre bilinçlerini güçlendirecek bilgiler edindiler. 
 
Bu, özellikle pandemi sebebiyle doğa ile bağlarımızın zayıfladığı bu günlerde gezegenimizi ve geleceğimizi tehdit eden iklim krizi karşısında büyük önem taşıyor. Bu yılki temamız olan ‘Dünya İçin İyilik’ ile de vurgulamaya çalıştığımız bu oldu. 
 
Böylece doğal kaynaklarımızı nasıl koruyabileceğimizi, nasıl daha gezegen dostu alışkanlıklar edinebileceğimizi çocuklara anlatma fırsatı bulduk. Katılımın yüksek olması da ayrıca sevindiriciydi.” dedi.  
 
Yankı Yazgan: Çocukların Gezegen ve Gelecek Kaygıları Arttı 
 OMO’nun 17 yıldır ‘Kirlenmek Güzeldir’ çalışmaları kapsamında uzmanlığına başvurduğu Dr. Yankı Yazgan, “Pandemi ile birlikte yeni yaşam koşullarına uyum sağlamak zorunda kaldık, birçok durumda bunu gerçekleştiremedik
 
.Çocuklar arkadaşlarıyla dijital olarak buluşsa da ev dışında doğada zaman geçirme, sosyalleşme gibi gelişimleri açısından da önem taşıyan temel haklarından mahrum kaldı; okullarına fiziksel olarak devam edememeleri sosyal ve akademik gelişimlerini aksattı . 
 
Öğretmenlerin uzaktan eğitimdeki gayretlerine rağmen iletişim, fiziksel temas, sosyalleşme, motivasyon, odaklanma eksikliği ve yalnızlaşma çocukların en çok zorlandıkları alanlardan bazıları oldu; negatif duygulara katlanma becerisini kazandıramadığımız çocuklarımız avuntuyu ekran başında oyunlarda buldular.Bu dönem aynı zamanda çocukların kaygılarını, kendileri dışında olup bitenlere dair merakını da artırdı. Arkadaşlarına özlemleri arttı, sevdiklerinin veya kendilerinin hastalanabileceği konusunda kaygı duymaya başladılar. 
 
Araştırmalara göre gezegen ve gelecek odaklı endişe katlandı. Bu sebeple de bu dönemde çocuklara doğru bir şekilde rehberlik etmek, destek olmak bunun bir parçası olarak annenin babanın çocuklarına destek olmalarına yardımcı olmak önem taşıyor. 
 
Bu endişenin gelişimi engellememesi, çocukların açık havada zaman geçirme alışkanlığını kaybetmemesi, gezegenin sağlığı ve geleceği konusunda farkındalıklarının artması, çocukların sosyal duygusal gelişimlerinin desteklenmesi için yetişkinlere büyük rol düşüyor, çocukların doğada ve dışarıda daha çok zaman geçirmesinin yollarını geliştirmeliyiz.” dedi. 
 
Çocuk Gelişimi, Erken Çocukluk Eğitimcisi ve Uluslararası Oyun Derneği (IPA) Türkiye temsilcisi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belma Tuğrul, “Pandemi öncesinde çocukların açık havada zaman geçirmesinin, oynayarak öğrenme fırsatlarının öneminden, okulu ve dersleri dört duvarın dışına taşımaya bahsederken bu dönemde evin dört duvarı ile sınırlandık; bunun etkilerini ve sonuçlarını hep birlikte gördük. 
 
Dolayısıyla pandemi tüm yetişkinlerin bundan sonra dışarıda öğrenme fırsatlarına ve hibrit bir eğitim anlayışına daha sıcak bakmasını sağlayacaktır. 
 
Açık havada, doğada zaman geçirmenin çocuklar için benzersiz kazanımları var. Dışarıda oyun oynama fırsatı bulan çocuklar, doğanın zenginliğinden yararlanır, bağışıklık sistemlerini güçlendirme şansı bulur ve beyin gelişimi açısından daha sağlıklı ve dayanıklı hale gelirler.
 
Farklı mekanlarda ve farklı türde oynanan oyunlar, çocukların gelişimini olumlu yönde etkileyen hormonların salgılanmasını sağlayarak iyi olma haline katkıda bulunur. 
 
Okulun ve öğrenmenin gerçek yaşamla bağını kurabilecek deneyimlere dayalı pek çok öğrenme fırsatı olduğunu da unutmamalıyız. 
 
Çocuklar açık havada, yapılandırılmamış keşif imkanlarıyla sosyal duygusal gelişimin unsurları olan odaklanma, esnek düşünme, değişikliklere ayak uydurma, esnek olma becerilerini güçlendirebilirler. Bu beceriler daha sonra ihtiyaç duyacakları akademik becerileri ve iş hayatlarında başarı açısından önem taşır. 
 
Çocukların açık havada oyun oynamalarını, kendini koruyabilmeleri için çevreyi tanımaları ve karşılaştıkları risklerle baş etmeyi öğrenmeleri için de bir fırsat olarak görmek gerekir. 
 
Bu yüzden Okul Dışarıda Günü gibi anlamlı bir çabanın bir günle sınırlı kalmadan tüm yıla yayılması bugünden elde ettiğimiz çıktıların daha güçlü ve görünür olmasını sağlayacaktır.” dedi. 
 
Unilever Türkiye Ev Bakım Kategorisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Leyal Eskin Yılmaz, “Türkiye’nin en güçlü deterjan markası olan OMO; uzun yıllardır uzmanlarla yaptığı iş birlikleri, hayata geçirdiği ve desteklediği projelerle anne ve babalara çocuk gelişiminde kirlere ve deneyimlere yer vermeleri için ilham veren bir marka. 
 
Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz pek çok iletişim çalışması ile çocukların açık havada geçirdiği zamanın azaldığına vurgu yaptık. 


 
Çocukların gezegen ile ilişkileri açısından de risk oluşturan bu durum, pandemi ile birlikte gelen zorunluluklar sonucunda istemediğimiz bir yönde ilerlemeye devam etti. 
 
Bu yüzden bu yıl Okul Dışarıda Günü’nün verdiği mesajın her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. OMO ile etkisinin yayılacağını umduğumuz Dünya için İyilik Hareketi’ni destekleyebildiğimiz için mutluyuz.” dedi.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.