7 Renk Çocuk Gelişimindeki 7 Temel Gelişimi Simgeliyor

0-6 yaş arasındaki çocukların sosyal gelişimleri, duyularının gelişimi, yaratıcılık, analitik düşünme, motor gelişimi, el ve göz koordinasyonu ve fiziksel gelişimi gibi temel alanlarda ilerleme kaydetmesi gerekiyor. 
 

Çocuklar bu özellikleri büyük oranda oyun ve oyuncaklar yoluyla kazanıyor. 
 
Minikler için büyük bir dünya sunan Bondigo, geliştirdiği Çocuk Gelişim Rehberi adı verilen bir kodlama sayesinde anne babalara, oyuncağın uygun oluğu yaşı ve çocuğa hangi gelişim alanında katkı sağlayacağını renklerle belirtiyor. 


 
0-3 yaş arasındaki çocuklar için eğlenceli ve güvenli oyuncaklar sunan Bondigo, 7 temel alanda bebek ve çocukların gelişimine katkı sağlıyor. 
 
0-6 yaş arasındaki çocukların sosyal gelişimleri, duyularının gelişimi, yaratıcılık, analitik düşünme, motor gelişimi, el ve göz koordinasyonu ve fiziksel gelişimi gibi temel alanlarda ilerleme kaydetmesi gerekiyor. 
 
Çocuklar bu özellikleri büyük oranda oyun ve oyuncaklar yoluyla kazanıyor. Çocukların güvenliği göz önünde bulundurularak üretilen Bondigo oyuncaklar, Çocuk Gelişim Rehberi adı verilen bir kodlama sayesinde anne babalara, oyuncağın uygun oluğu yaşı ve çocuğa hangi gelişim alanında katkı sağlayacağını renklerle gösteriyor. 
 
0-3 yaş için 7 temel gelişim alanını logosundaki renklere taşıyan Bondigo, her bir renk ile çocukların farklı bir gelişim yönünü temsil ediyor. 
 
1. Sarı - Sosyal Gelişim: Sosyal becerilerini ilk olarak aile ortamında kazanan çocuklar, oyun yolu ile farklı rolleri ve duyguları deneyimliyor. 
 
Anne, baba, çocuk, arkadaş, doktor veya öğretmen gibi rolleri taklit eden çocuklar, dış dünya için ilk provalarını oyun yolu ile yapıyor ve sosyal gelişimlerini yine bu yolla sağlıyor. 
 
2. Turuncu - Duyuların Gelişimi: Çocuğun duyusal gelişimi, onun çevresi ile sağlıklı ilişki kurmasından, karşısındakinin duygu ve düşüncelerini tanımlayabilmesine kadar birçok konuda etkendir. 
 
Oyun oynamak bu anlamda çocuğun duygularını sözel olarak ifade edebilmesine ve böylece saldırgan davranışlarının azalmasına imkan tanıyor. 
 
Güvenli ve eğitici oyuncaklar çocukların duyu gelişimine katkı sağlıyor, bir sorunu çözmenin birden fazla yolu olduğunu onlara öğretiyor. 
 
3. Kırmızı - Yaratıcılık: Çocuklar, yaratıcılığını ve hayal gücünü artırmak için nesnelere kendi görevi dışında roller yükler. Bir terlik arabaya, bir koltuk eve, kağıtlar paraya, ebeveynle oynanan oyunlarda anne bebeğe, çocuk anneye dönüşebilir. 
 
Evdeki bu seçeneklerin dışında tercih edilecek yaratıcılığı destekleyen oyuncakların işlevsel olması gerekiyor. Oyuncak seçiminde cinsiyet ayrımı yapmanın ise yaratıcılığı sınırladığı biliniyor. 
 
4. Pembe - Analitik Düşünme: Çocuklardaki analitik düşünme yeteneği bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemiyle alt konulara ayırıp her bilgiyi ayrıca değerlendirebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. 
 
Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanmasındaki amaç, parçalardan yola çıkıp bütünü çözümlemek şeklinde gelişiyor. Analitik düşünme yeteneğini çocuklara kazandırabilmek için onları karmaşık yapılar karşısında pratik çözümler üretmeye teşvik etmek öneriliyor. Oyuncak seçiminde de bu özelliklere dikkat edilmesi gerekiyor. 
 
5. Mor - Motor Gelişim: Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için zihnin doğru ve zamanında komut vermesi gerekiyor. Motor gelişim insanların hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Kaba ve ince motor gelişimi olarak ikiye ayrılan sistemin çocuklarda gelişebilmesi için oyun ve oyuncaklardan destek alınabiliyor. 
 
 6. Mavi - El ve Göz Koordinasyonu: 0-6 ay arasında gelişmeye başlayan el ve göz koordinasyonunu desteklemek için öncelikle bebeğin ayna karşısında kendini görmesi ve keşfetmesi için fırsat yaratmak gerekiyor.
 
İleriki yaşlarda da eller ve gözlerin eş zamanlı kullanımını gerektiren aktiviteler, oyunlar ve oyuncaklardan yardım alması öneriliyor. 
 
7. Yeşil - Fiziksel Gelişim: Bedeni oluşturan tüm organların gelişmesi; boyun uzaması, kilo artışı, kemik gelişimi, dişlerin çıkması, kas, beyin ve tüm sistemlerin gelişimi gibi faktörler fiziksel gelişim olarak tanımlanıyor. 
 
Gelişim yaşam boyunca sürse de çocuklukta diğer tüm dönemlere oranla daha net olarak gözlemlenebiliyor. 
 
Fiziksel gelişim çocuğun beden yapısındaki niceliksel değişim ve artışları içerdiğinden, bu yönlerini besleyecek uygun oyun ve oyuncakların desteğine başvurulabilir.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.