Geleceğin Robot Tasarımcıları VEX IQ Challenge’da

Bilge Adam Genç Akademi ve Eğitimde İnovasyon Derneği işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye genelinde 236 öğrenci ve 41 takımın yarıştığı "VEX IQ Off-Season Robotik Turnuvası" İstanbul’da gerçekleştirildi. 

İstanbul’da bu yıl ilk defa düzenlenen VEX IQ Challenge, Vodafone Park’ta yer alan Lenovo Game On’da bu sene NEXT LEVEL temasıyla gerçekleştirildi. 

Yarışmada, robotik bilimiyle genç yaşlarda tanışan öğrenciler yıl içerisinde yaptıkları tasarımları sunarak yarıştılar. Yarışmada, Türkiye genelinde ilkokul ve ortaokulda eğitim gören 236 öğrenci ve 41 takım yarıştı. 

Ortaokul kategorisinde turnuva şampiyonluğunu Samsun Bilgi Okulları’ndan katılan “Phoenix” ve “Brotics” takımları, İlkokul kategorisinde ise Liv Koleji’nden “Robot IQ” ve Fen Koleji’nden “Fenliler” adlı takımlar paylaştı. 

15 jürinin robot tasarımlarını değerlendirdiği yarışmada, öğrencilere toplam 14 farklı kategoride ödül, ailelerin ve mentor’larının katılımıyla kalabalık bir törenle verildi. 

 Ödül töreninde yarışmanın şampiyonları “Dostluk Mücadelesi” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülürken, ERA Koleji’nden “Spider Of VEX” takımı Bilge Adam Genç Akademi Özel Ödülü’nü Bilge Adam Genç Akademi Direktörü Roni Aluf Medina’nın elinden aldı. 

Ayrıca, çocuklar Programlama Becerileri, Tasarım, Enerji, Jüri Özel ve Özgün Tasarım kategorilerinde ödüller alırken, tüm katılımcı takımlara Bilge Adam Genç Akademi ve Eğitimde İnovasyon Derneği onaylı katılım sertifikası, katılım madalyası ve kendilerini geliştirmeye devam etmeleri için Bilge Adam’dan çeşitli eğitim fırsatları sunuldu. 

 50’nin üzerinde ülkede yarışan 18.000 takımla en büyük ve en hızlı büyüyen eğitim robotları yarışması olan VEX IQ Challenge’nin Türkiye finali Mart 2019’da İstanbul’da gerçekleştirilecek. 

Bilge Adam Genç Akademi Genel Müdürü Haldun Pak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, yarışmada hedeflerinin, çocuklara üretebilen birey olma bilincini vermek olduğunu söyledi. 

Turnuvada Türkiye'nin Ankara, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Samsun, Diyarbakır, Gaziantep ve Kahramanmaraş gibi birçok ilinden ilkokul ve ortaokuldan gelen öğrencilerin yarıştığına dikkat çeken Pak, şunları söyledi:

 "Bilge Adam Genç Akademi olarak biz çocukların ve gençlerin teknoloji konularında eğitimine odaklanan ve yön veren bir kurumuz. Bunun yanı sıra, teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çocukların teknolojik gelişmelerdeki motivasyonunu yüksek tutmak için bu turnuvaları gerçekleştiriyoruz. 

Çocuklar yarışmada görüldüğü gibi çok heyecanlı ve meraklı. Kodladıkları ve ürettikleri ürünlerle beraber yarışıyorlar. Robotik ve kodlama becerilerinin geliştiren öğrenciler, gençler ülkemiz için ileride üreten bir toplum olmanın anahtarı olacaklar. 

Robotları her bir öğrenci, öğretmenleri eşliğinde kendileri yaparak, kodladılar. Bir ürünün nasıl daha hızlı ve başarılı olabileceğini tasarladılar, uyguladılar. Yeni yaptıkları ürünlerle de yarıştılar." Haldun Pak, ayrıca "Şu an en önemlisi, teknoloji kodlayarak, bir ürünü oluşturmak. Bu çocuklar gelecek yüzyılı inşa edecekler. 

Biz de Türkiye’nin ne büyük teknoloji eğitimleri şirketi olarak onların önüne açmaya devam edeceğiz. Turnuvamızda genç mucitler yarıştı." ifadelerini kullandı. Eğitimde İnovasyon Derneği Başkanı Ahmed Bahadır Özdemir de yarışmaların eğitim sürecinin bir parçası olduğunu ifade ederek, mühendisliğin üniversitede değil, ilkokul ve ortaokulda başlayan bir süreç haline geldiğini vurguladı. 
Özdemir, şöyle konuştu: "Bu yarışmalarımız, çocuklarımızın eğitim yılı içinde yaptıkları çalışmaları destekliyorlar. Bugün bu turnuvada Türkiye’nin dört bir yanındaki okullardan gelen 41 takımımız yarıştı ve burada birlikte mücadele ettiler. Bu yarışmalarda birinci ve ikinci olmak yarışmada ikinci planda olan bir konu. 

Takımlar sahaya çıktıklarında, farklı okullardan gelen takımlar beraber ortak bir amaç için mücadele ediyorlar. Çocuklar mühendislik becerilerini geliştirirken, bir yandan da öğrencilerle birlikte bir dayanışma geliştiriyorlar." 

VEX IQ Off-Season Robotik Turnuvası İstanbul’da ödül alan takımların tam listesi şöyle; 
 İlkokul Kategorisi 
Dostluk mücadelesi 1.si Turnuva Şampiyonu İttifak takımları Robot IQ (Liv Koleji) ve Fenliler (Fen Koleji) 

Dostluk mücadelesi 2.si Turnuva İkincisi İttifak takımları VEXRabbit (Balıkesir Burhan Erdayı İlkokulu) ve VEXSpeedy (Balıkesir Burhan Erdayı İlkokulu) Tasarım Ödülü Phoenix JR (ERA Kolejleri) 

Jüri Özel Ödülü Da Vinci (ERA Kolejleri) ve RoboDiamond (Liv Koleji) Ortaokul Kategorisi Dostluk mücadelesi 1.si Turnuva Şampiyonu İttifak takımları Phoenix (Samsun Bilgi Okulları) ve Brotics (Samsun Bilgi Okulları) Dostluk mücadelesi 2.si Turnuva İkincisi İttifak takımları El Cezeri 1 (Diyarbakır Bilsem) ve Makermust (ERA Kolejleri)

Tasarım Ödülü Phoenix (Samsun Bilgi Okulları) Enerji Ödülü Makermust (ERA Kolejleri) Özgün Tasarım Ödülü Alpha Team (ERA Kolejleri) Jüri Özel Ödülü Pre-Dators (Erkan Ulu Okulları) ve LYNX (ERA Kolejleri) 

Programlama Becerileri 1.si Phoenix (Samsun Bilgi Okulları) Programlama Becerileri 2.si Makermust (ERA Kolejleri) Programlama Becerileri 3.sü Anatron (Arif Nihat Asya Ortaokulu) ve Robot IQ (Liv Koleji) Bilge Adam Genç Akademi Özel Ödülü Spider Of VEX (ERA Koleji)

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.