üniversite sınavına giriş yeni sistem nasıl olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TEOG açıklamasından kısa süre sonra Üniversite sınavları da gündeme gelmiş, Yeni sistem için tartışmalar başlamıştı. 

Yeni sistem için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) çalışacaklar, hem liselere hem de üniversiteye girişi kapsamı altına alacak yeni bir model oluşturulacak. 

Yeni modelin Kasım ayı içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor. MEB ve YÖK'ün bir süredir üzerinde çalıştığı üniversiteye geçiş modeline ilişkin çalışmalara hız verildi. 

Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model bulacak. Buna göre üniversitenin ilk adımı olarak görülen Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) lise başarısının daha etkili olması öngörülüyor. 
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. LYS’de adaylar YGS’de ki gibi bütün derslerden değil sadece kendi alanları olan derslerden sınava girecekler. Bu yüzden LYS’de adayların işi YGS’de olduğundan daha kolay. 

MEB VE YÖK ÇALIŞMALARA HIZ VERDİ 
Yeni modelin Kasım ayı içerisinde Bakanlar Kurulu'na sunulması bekleniyor. 

 MEB ve YÖK'ün bir süredir üzerinde çalıştığı üniversiteye geçiş modeline ilişkin çalışmalara hız verildi. Erdoğan'ın talimatı üzerine iki kurum birbiriyle uyumlu ortak bir model bulacak. Buna göre üniversitenin ilk adımı olarak görülen Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) lise başarısının daha etkili olması öngörülüyor. 

BAZI BÖLÜMLERE SINAVSIZ YERLEŞTİRME MÜMKÜN OLACAK 
MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirmelerde söz konusu olabilecek. Lisans programlarındaysa merkezi sınavlar ön görülüyor. Fakat Meslek Yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisasns için yaklaşık 500 bin öğrencinin ortak sınava katılması amaçlanıyor. 

Bu sayede rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleştirilmesi bekleniyor. LYS yerine getirilmesi planlanan yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla yıl boyunca hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM yıl içinde eş değer sınavlar yapabilecek. 
YÜKSEKOKULLARA SINAVSIZ GİRİŞ: 
Buna göre, üniversiteye girişin ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) lise başarısının daha çok etkili olması öngörülüyor. MEB'in liseyi bitirme sınavı yapması durumunda bu sınav sonucuyla üniversite bazı bölümlere sınavsız yerleştirme söz konusu olabilecek. 

DAHA AZ ÖĞRENCİ İLE REKABET: 
Lisans programlarında ise merkezi sınavlar ön görülüyor. Ancak meslek yüksekokulu ve açıköğretimler sınavsız yerleştirildikten sonra lisans için yaklaşık 500 bin öğrencinin merkezi sınava katılması amaçlanıyor. Böylelikle rekabetin daha az sayıda öğrenci arasında gerçekleşmesi bekleniyor. 

LİSEDEN SONRA 3 KEZ SINAV: 
LYS yerine öngörülecek yeni modelde öğrencilerin tek bir sınavla bir yıl boyunca tüm hayatlarını stres altına almamaları için ÖSYM'nin yıl içinde eş değer sınavlar yapması gündeme gelecek. 

Hükümet programında da yer alan birden fazla sınav uygulamasının ÖSYM tarafından elektronik ortamda 3 eşdeğer sınav olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Öğrenci isterse tek sınavla isterse 3 sınavdan aldığı en yüksek puan ile üniversite yerleştirme başvurusunda bulunabilecek. 

 A-B-C SINIFI ÜNİVERSİTE: 
Üniversiteler kalitelerine göre A-B-C sınıfı akreditasyon notları alacak ve sürekli bir üst kaliteye atlanması için program uygulanacak. Uzun vadede üniversiteler arasındaki kalite farklılığı kapandığında üniversitenin ilgili bölümlerinin tercihleri doğrultusunda öğrenci alımı sınavsız gerçekleşebilecek. 

LYS NEDİR? 
LYS yani Lisans Yerleştirme Sınavı üniversite hayali için ter döken adayların YGS’de 180 barajını geçmeleri halinde girebilecekleri ve 4 yıllık lisans programlarına yerleşebilecekleri genel sınavın adıdır. 

LYS’de NE SORULUYOR? 
LYS’de puan türleri 4’e ayrılır, bunlar TM (Türkçe-Matematik), MF (Matematik-Fen), TS (Türkçe-Sosyal) ve DİL (Yabancı Dil)’dir. Bu 4 puan türü de kendi içlerinde tekrar puan türlerine ayrılır. LYS’de adaylar YGS’de ki gibi bütün derslerden değil sadece kendi alanları olan derslerden sınava girecekler. 

Bu yüzden LYS’de adayların işi YGS’de olduğundan daha kolay. -Üniversiteye yerleşen adayların çoğunluğu LYS puanı ile yerleştiklerinden dolayı bu sınav için “sizi üniversiteye yerleştirecek sınav”da diyebiliriz.- Daha çok bilgiyi ölçen bu sınavda ÖSYM soruların bir kısmını yoruma dayalı olarak hazırlıyor. 

Yoruma dayalı sorular genelde adayların çoğu tarafından doğru yapıldığından dolayı asıl yarış bilgi soruları üzerinde yapılıyor. Çoğu aday için bu bilgi sorularının anahtarı sadece “ezber yapmaktan” ibaretken kalan adaylar sistemli bir çalışma ile bilgi sorularının üstesinden geliyor. 

YGS NEDİR? 
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) tarafından yapılan, üniversiteye giriş sınavının 1. aşamasıdır ve bu sınava bütün adaylar girer. YGS sonuçları açıklandıktan sonra YGS baraj puanını geçebilen adaylar Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girebilme şansı elde ederler.akşam

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.