ÜNİVERSİTE HOCALARINA BULUŞ PARASI ÖDENECEK

TBMM’de görüşülen 190 maddelik yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı’na göre, artık yükseköğretim kurumlarında geliştirilecek buluşlardan elde edilecek gelirin en az 1/3’ü buluşu yapan öğretim elemanlarına verilecek. 

 TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden tasarının hazırlık çalışmalarında yer alan, Avukat Dr. Cahit Suluk, üniversiteleri ve hocaları yakından ilgilendiren yeni düzenleme hakkında şu bilgileri verdi: 

BULUŞUN SAHİBİ ÜNİVERSİTE, HOCAYA GELİRDEN PAY VERİLECEK 
“Mevcut düzenlemeye göre üniversite öğretim elemanlarınca geliştirilen buluşların sahipleri, bunları geliştiren öğretim elemanlarına aittir. 

Uygulamada öğretim elemanları, geliştirdikleri buluşlara patent başvurusu dahi yapamadıkları için pek çok nitelikli buluş, koruma şemsiyesinin dışında kalıyor. 

Yeni tasarıya göre yükseköğretim kurumlarında geliştirilecek buluşların sahibi artık öğretim elemanları yerine, ilgili yükseköğretim kurumları olacak. Ancak elde edilecek gelirin en az 1/3’ü buluşu yapan öğretim elemanlarına verilecek. 

Böylece yükseköğretim kurumlarında deyim yerindeyse bir patent iklimi oluşturulması hedefleniyor.” TBMM’de görüşülen 190 maddelik yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı, önümüzdeki 20-30 yıllık dönemde günlük yaşamımızı ve ticaret hayatını derinden etkileyecek devrim niteliğinde yenilikler getiriyor. Tasarının önümüzdeki günlerde yasalaşması bekleniyor.

Blogger tarafından desteklenmektedir.