DİYABETLİ ÇOCUKLARA TEOG DÜZENLEMESİ

MEB Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, TEOG e-Kılavuzunda konuyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. 

Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler ile derneğin Diyabet Grubu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, geçen 27 Kasım’da, TEOG sınavıyla ilgili MEB’e, üniversite sınavlarıyla ilgili ise ÖSYM Başkanlığı’na birer yazı yazarak, tip 1 diyabet hastası çocuk ve gençlerle ilgili bazı düzenlemeler yapılması talebinde bulundu. 

İlk yanıt MEB’den geldi. Halen Okulda Diyabet Eğitimi Programı’nı da dernekle birlikte yürüten bakanlık, gerekli düzenlemeler için harekete geçti. 
TUVALETE DE GİDEBİLECEK 
 Düzenlemeye göre, tip 1 diyabet hastası çocuklar insülin kalemi ve iğnesi, şeker ölçüm cihazlarını sınavda bina sınav sorumlusu yardımcısına teslim edecek ve ihtiyaç halinde kullanabilecek. Hipoglisemi (şeker düşmesi) durumunda ek gıda almak zorunda oldukları için kutu meyve suyu ve paket içinde karbonhidrat içeren gıdalar, adaylar tarafından getirilebilecek. 

Gıdaları diğer aparat ve cihazlarla bina sınav sorumlusu yardımcısına teslim edecekler. Bina sınav sorumlusu yardımcısı sınav başladıktan sonra salon başkanının masasına bunları koyacak. 

Uzun süren sınavda çocuk ihtiyaç duyarsa kullanabilecek. Hiperglisemi (şeker yükselmesi) durumunda ise adayın çok yoğun tuvalet ihtiyacı olacağı için salon gözetmeninin eşliğinde tuvalete gitmesine izin verilecek. Ayrıca tip 1 diyabetli çocuklara insülin ve diğer tedavi malzemelerini alabilmeleri için verilen “ilaç raporu”, “Tip 1 diyabetli olduğunu gösterir” raporu olarak kabul edilecek. 

Ayrı rapor istenmeyecek. Tip 1 diyabetli çocukların “özürlü” kategorisinde ve farklı bir salonda sınava girmelerine gerek olmamakla birlikte bu haktan yararlanmak isteyenlere imkân sağlanmaya devam edilecek. Dernek ÖSYM Başkanlığı’ndan yanıt gelmesini bekliyor. Hurriyet

Blogger tarafından desteklenmektedir.