İLK GÜN HEYECANI OKUL FOBİSİNE DÖNÜŞMESİN

Okulların açılmasına kısa bir süre kala hem çocukları hem de aileleri okul heyecanı sardı. Okula yeni başlayan çocuklar için bu deneyim alışkın olduğu ve bildiği bir çevreden farklı bir dünyaya geçiş demek. 

Bu da heyecan verici ve merak uyandırıcı olduğu kadar kaygı verici de olabilir. 

 Araştırmalar 7-12 yaş arasındaki çocukları kaygılandıran konuların başında okulun geldiğini gösteriyor. Çocuk bir yandan anne-babadan ayrılıp yeni yetişkinlerle bağ kurmaya çalışırken bir yandan da tamamlaması gereken; okuma-yazmayı öğrenmek, ödevler ve sınavlarla tanışmak, arkadaş edinmek, spor ve sosyal faaliyetlere katılmak gibi görevler ediniyor. 

 Okula başlama konusunda her çocuğun tepkisinin farklı olduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç. Dr. Didem Öztop, çocuğun karakterine göre okula uyum sürecinin değiştiğini söyledi: “Bazı çocuklar yeni durumlara kolayca uyum sağlayabildikleri için okula da hızla uyum sağlarlar. Ancak bazıları yeni durumlara daha yavaş ve zor alıştıkları için okula uyumları da daha zor ve zaman alıcı olabilir.” 

BERABER OKULUNU ZİYARET EDİN 
Okullar açılmadan önce anne ve babaların çocuklarıyla birlikte okuyacağı okulu ziyaret etmelerini öneren Öztop, “Okul ziyaretinde hem okul müdürü, sınıf ve rehber öğretmeniyle tanışmak, hem de sınıfı dışında çocuğun kullanabileceği; spor salonu, bilgisayar odası, kütüphane, yemekhane ve kafeterya gibi bölümleri görmek çocuğun rahatlamasını sağlar ve kaygılarını azaltır” dedi. 

OKULU HAKKINDA BİLGİ VERİN 
Çocuğunuzla okulun beklentilerini, neler yapılacağını, okulun kurallarının neler olduğunu, dersler, teneffüsler, oyun zamanları, okula nasıl gidip-geleceği ve o okuldayken anne-baba olarak sizin neler yapacağınız hakkında konuşmak faydalı oluyor. 

Öztop, “Anne-babası olarak her konuda her zaman yardıma ve her türlü konuyu konuşmaya hazır olduğunuzu anlamasını mutlaka sağlayın” önerisinde bulundu. 

DESTEKLEYİCİ OLUN 
Okula yeni başlayan çocuklar arkadaş bulma veya öğretmenle iyi bir ilişki kurma konusunda endişe duyabilir. Öztop’un bu konudaki tavsiyesi ise “Bu endişelerini sakince dinleyin ve doğal davranın. Onu anlamaya çalışın ancak kaygılarına ortak olmayın” şeklinde.

İLK GÜN ÇOCUĞUNUZA EŞLİK EDEBİLİRSİNİZ 
 Okulun ilk günü okula giderken anne- baba olarak çocuğa eşlik etmenin çocuğu rahatlatabildiğini ve güven duymasını sağladığını aktaran Doç. Öztop’un çocuğun okul kaygısını azaltmada etkili olabilecek diğer önerileri ise şu şekilde: “Okula gittikten sonra kısa ve sıcak bir vedayla ayrılın. 

Eğer mümkünse okul sonrasında birlikte ,(yemeğe gitmek, parkta oyun oynamak, eksik okul eşyalarını almak gibi bir aktivite yapılabilir. Bu süreçte sorgulayıcı bir tavır takınmadan çocuğun okulda ilk gününün nasıl geçtiği, ne hissettiği hakkında konuşulabilir ve o günü tamamladığı için onu övüp takdir edebilirsiniz. 

UZMAN DESTEĞİ ALINMALI 
Okulun ilk günlerinde ağlama, okula gitmek istememe, anneden ayrılamama gibi davranışların görülmesi doğal bir durumdur. Bu süreçte öğretmenle iş birliği yapmak, çocuğunuzun endişelerini anlamak ve okula gitmesi konusunda kararlı davranmak sorunu hızlı çözebilir. Ancak kimi çocuklarda okulun ilk günlerinde görülen bu durum uzayabilir ve çocuk okula gitmek istemez ve hatta okula gitmeyi tamamen reddedebilir. Ayrıca okul saatlerinde; şiddetli baş ve karın ağrıları, mide bulantıları, kusma gibi fiziksel belirtiler gösterebilir. Bu durum 1 ay gibi bir zaman alırsa okul fobisi açısından uzman yardımına başvurmak gerekir.”ntv

Blogger tarafından desteklenmektedir.