OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE SESLİ KİTABIN FAYDALARI

Teknolojinin hayatımızdaki yeri gün geçtikçe artmaya başladı. Özellikle teknoloji çağı diye tabir edeceğimiz yakın dönemde doğan yeni nesil için vazgeçilmez bir araç haline geldi. 

Fakat bu durum anne babalarda çeşitli kaygılara sebep oluyor. Teknolojik cihazlar karşısında saatler harcayan çocukların sosyalleşme sorunları yaşadıkları ve kendilerini daha donanımlı bireyler haline getirecek Kitap okumak gibi kazanımlardan uzak kaldıkları bir gerçek. 

Zira anne ve babalar çocuklarının sağlıklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri için ellerinden geleni yapmak istiyorlar. Onlara çeşitli toplumsal değer yargılarını, eğitimin önemini ve kitap okuma alışkanlığını aşılamak istiyorlar. Hatta öyle ki çocuğunun elinden tabletini almaya çalışan ebeveynlerin yaşadıkları parodilere konu oldu. 

Fakat işin komedi tarafından ziyade bu durumun anne babaların kendi içlerinde ciddi bir kaygı olarak yer aldığını görüyoruz. İnsan hayatında 0-6 yaş aralığı zihinsel ve fiziksel gelişimin en had safhada yaşandığı dönem. 

Çocukların bu dönemde kazandıkları alışkanlıklar, hayatlarının daha sonrasına yön veriyor. ‘Peki bu ortam içinde çocuğuma bütün bunları nasıl anlatacığım?’ Kaygılarınızı dindirmenin yolu çok uzakta değil, her daim ulaşabileceğiniz Sesli kitaplarda… hem teknolojinin ses, müzik,ışık ve görsel imkanları yer alıyor hem de eğitici ve eğlendirici kitaplar. Sesli kitaplar çocukların teknolojik geçiş sürecine zorlanmadan adapte olmalarına yardımcı oluyor 

Sesli kitapların, ekranda yer alan çizgi filmlerden, tablet uygulamalarından farklı olarak görsel ve işitsel zekaya hitap şeklinin daha yoğun gerçekleştiği biliniyor.Çocuğun deneyimleme imkanına sahip olması bunlardan sadece biri. Sanal içerikler ve sesli kitaplar arasında, özünde bir materyale dokunmak, ona sahip olmak ve doğal olarak anılarının bir parçası haline getirmek gibi önemli farklar bulunuyor. 
Sesli kitaplarla empati imkanının daha olumlu biçimlerde gerçekleştiği; kitabın eğitimdeki yerinin algılanabilmesinin kolaylaşması ve okuma alışkanlığı kazanımının gerçekleştiği de dile getiriliyor. Yediden yetmişe herkesin tanıdığı masallar ve kahramanları üzerine kurgulanmış sesli kitaplar, çocuklara kitap okumayı sevdirebilmek için iyi birer alternatif. 

Uzman görüşleri doğrultusunda oluşturulan konuşan kitapların, küçük yaştan itibaren çocuklara kitap sevgisi kazandırma, alet kullanma, kavramsallaştırma, bağlantı kurma gibi birçok beceriyi kazandırmanın yanı sıra, dil öğrenme ve linguistik zeka gelişimi; melodik zeka gelişimi, dolaylı yoldan öğrenme gibi kişilik gelişimine büyük katkılar sunduğuna değiniliyor. 

Kitapçı raflarının yanı sıra, Oyuncak mağazalarında satışa sunulan konuşan kitaplar, özellikle küçük yaştaki çocuklarına eğitici oyuncak arayışındaki ebeveynler için ideal birer hediye. 

Türkiye’de 0-6 yaş sesli ve eğitici kitaplar alanında öncü olan Smart-Teach, Boomerang Sesli ve Eğitici Çocuk Kitapaları yayınevi, çocukların hayatı kavrayabilmeleri için öğrenmeleri gereken kavramları ve evrensel değer yargılarını sesli kitaplarında konu konu ele alarak ebeveynlere bu anlamda yardım etmeyi amaçlıyor. Örneğin sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanma, doğayı tanımlama, renkler sayılar trafik kuralları gibi çocukların gündelik hayatlarında kullanabilecekleri kavramları kitaplarında seriler halinde eğlenceli bir üslubla işleniyor. 

Yanı sıra özgün ve evrensel çocuk hikayelerini çocukların rahatlıkla anlayacakları, profesyonel seslendirme sanatçıları tarafından seslendirilmiş metinler ile sesli kitaplarına aktarmakta....milliyet

Blogger tarafından desteklenmektedir.