MESLEK LİSELİLERİN YÜKSEK OKULLARA SINAVSIZ GEÇİŞ AVANTAJI SONA ERİYOR

Yeni uygulama ile sınavla girenlerin avantajı artacak. Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç 2015 üniversite tercih döneminde adayların elinden düşmeyecek olan 2015 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun hazırlanması ile ilgili çalışmalar Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde yoğun şekilde sürüyor. Açılan önlisans/lisans kontenjanları ile özel koşullar hakkında ÖSYM ile Üniversiteler arasındaki mutabakat çalışmaları devam ediyor. 

ÖSYM tarafından üniversitelere yapılan bilgilendirmelerden, bu sene MYO önlisans kontenjanlarında önemli bir yapısal değişiklik olduğu ortaya çıktı. 

Buna göre Meslek Yüksekokullarındaki kontenjanlar ikiye ayrıldı. Eskiden programların tek bir kontenjanı varken, artık sınavsız geçiş için ayrı, YGS puanı için ayrı kontenjan olacak. Örneğin İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler MYO’da bulunan Bilgisayar Programcılığı programının 50 kontenjanı, 30 Sınavsız Geçiş Kontenjanı (SGK), 20 YGS Kontenjanı (YGSK) olarak ayrışmış şekilde kılavuzda yer alacak. 

 "MESLEK LİSELERİNİN HAKİMİYETİ KALKIYOR" 
 Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Burak Kılanç şu açıklamalarda bulundu: “Ülke genelinde önlisans kontenjanlarının % 60’ının sınavsız geçiş ile, % 40’ı YGS puanı ile yerleşmeye ayrıldığı anlaşılıyor. Bu değişiklik ilk görüşte önemli değilmiş gibi gözükse de teknik anlamda önemli sonuçları beraberinde getiriyor. 
Eski uygulamada MYO kontenjanlarına öncelikle ilgili meslek lisesi mezunları sınavsız şekilde yerleşiyor, boş kontenjan kalırsa, bu kontenjanlara diğer lise alanlarında mezun adaylar YGS puanları ile yerleşebiliyorlardı. Bu uygulamada, örneğin fen lisesinden mezun olup YGS’de Türkiye birincisi olan bir öğrencinin İstanbul Üniversitesi’nde Bilgisayar Programcılığı’na yerleşmesi mümkün olamıyabiliyordu, zira öncelik meslek liselilerde idi. 

Yeni uygulama ile MYO önlisans programları üzerinde meslek liselilerin hakimiyeti kalkmış oluyor.” Üniversite Tercih Merkezi olarak hızla bir simülasyon çalışması yürüttüklerini anlatan Kılanç, şöyle devam etti: “Bu uygulama % 60 - % 40 oranı ile 2014’te yapılmış olsaydı, yaklaşık 50 bin meslekli liseli sınavsız geçiş yapamayacaktı. 

Yeni uygulamanın, diğer alan mezunlarının şansını arttırmak açısından olumlu olduğu ortada. Ancak keşke bu değişiklik 2015 ÖSYS başvuruları sırasında anons edilseydi. Sadece sınavsız geçiş için 2015 ÖSYS’ye başvuran adaylar, şimdi neden YGS’ye girmedim diye düşünüyorlardır. Bir anlamda maçın 80. dakikasında kural değişikliği yapılmış gibi oldu. 

“ YENİ UYGULAMA GEÇEN YIL OLSAYDI Üniversite Tercih Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre yeni uygulama geçen sene uygulanmış olsa sınavsız geçişle yerleşemeyecek olan meslek liselilerin programı dağılımı şu şekilde olacaktı:NTV


Blogger tarafından desteklenmektedir.