ITUNES U EĞITIMDE SINIRLARI KALDIRIYOR

Farklı seviyelerden on binlerce eğitim kuruluşu, Apple’ın dijital eğitim platformu iTunes U üzerinden eğitim müfredatını ücretsiz paylaşıma açıyor. 

Teknolojinin getirdiği imkânları kullanan bu kuruluşlar, eğitim sisteminin fizikî sınırlarını ortadan kaldırıyor. Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs, 27 Ocak 2010 tarihinde sahneye çıkıp iPad’i tanıttığında bu “büyük iPhone’un” neye yarayacağını tam olarak keşfedememiştik. 

Ama iPad’de ilk uygulamaları kullandıktan sonra onun neler yapabileceğini gördük ve böylece milyar dolarlık tablet bilgisayar pazarı ortaya çıktı. Önceleri özellikle yayıncılık alanında büyük sükse yapan iPad zamanla bir başka alanda daha dikkati çekti; Eğitim. Son rakamlara göre dünya çapındaki eğitim kuruluşları 15 milyonun üzerinde iPad satın aldı. 

Eğitim sektörü için geliştirilen iPad uygulamalarının sayısı ise 85 bini geçti. Zaten eğitim Apple’ın her zaman büyük önem verdiği bir alan oldu. 1978 yılında, yani kuruluşundan sadece 2 yıl sonra Apple, Minnesota eyaleti bünyesindeki okullara 500 bilgisayar sağlayacak bir kontrat imzalamıştı. 

Yıllar sonra Apple Başkan Yardımcısı Phil Schiller, bu durumu şu sözlerle özetliyordu: “Eğitim Apple’ın DNA’sının derinliklerinde var.” Apple sadece donanım alanında değil, yazılım alanında da eğitime büyük yatırım yapan bir şirket. 

Ücretsiz dijital eğitim platformu iTunes U bu alandaki en popüler örnek. Stanford, Oxford, Cambridge gibi dünyanın en önemli üniversiteleri de dahil olmak üzere binden fazla eğitim kuruluşu, bu platform üzerinde 1 milyondan fazla ücretsiz eğitim dosyasını herkesin kullanımına açtı. 

iTunes U’da bugüne kadar indirilen içerik sayısı ise 1,3 milyarı geçti Aralarında Türkiye’nin de olduğu dünyanın 69 ülkesinde iTunes U Course Manager uygulaması yardımıyla ders içerikleri oluşturup, iTunes U’da paylaşmak mümkün. 

Bununla birlikte eğitmenler ücretsiz iBooks Author yazılımını da kullanarak kendi kitaplarını hazırlayıp, herhangi bir basım derdi olmadan dijital ortamda öğrencilerine dağıtabiliyor. Üstelik bu kitapları anında güncellemek de mümkün. iBooks Author ile bu şekilde yazılmış kitap sayısı Ocak 2014’te 25 binken, yıl sonunda bu rakam 45 bini buldu. Halen de artmaya devam ediyor.  

Dikkat çekici ücretsiz uygulamalar
iTunes App Store’da yer alan bazı uygulamalar özellikle eğitimciler ve öğrencilerin dikkatini çekecek türden. Örneğin, “SketchBook Express” grafik tasarımlar yapmanıza yardımcı olan ücretsiz bir çizim uygulaması. “Stop Motion Studio” çok zahmetli bir iş olan stop motion film çekimini oldukça kolay hale getiriyor. 

“Explain Everything” uygulaması öğretmenlerin ders videosu hazırlamaları için geliştirilmiş. “Hopscotch” uygulaması çocuklara bilgisayar kodu yazmayı öğretiyor. “Puppet Pals” ise eğlenceli animasyonlar oluşturabileceğiniz bir uygulama. iMovie, Garage Band, Keynote ve Pages gibi uygulamalar da diğer popüler başlıklar arasında.  

Dünyadan Örnekler 
Dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok eğitim kuruluşu ve girişimci iPad’e özel içerikler geliştirip, kullanıcılara sunuyor. Bu kuruluşlardan bazıları birkaç yıl içerisinde basılı kitaplara veda etmeyi de planlarının arasına almış. 

ıScholenGroep (Hollanda): Hollanda’da 70 bin ortaokul öğrencisinin öğrenim gördüğü 52 eğitim kuruluşunun meydana getirdiği bir okul grubu. Grup bünyesindeki tüm okullar iPad ya da MacBook olmak üzere Apple Teknolojisini kullanıyor. 

Apple’ın eğitim platformu iTunes U’yu da içerik dağıtım stratejilerinin merkezine koyan grup 2017 yılı itibarıyla basılı yayınlara veda etmeyi hedefliyor. Derslerin büyük çoğunluğu özel olarak kullanılsa da 50’den fazla ders iTunes U sitelerinde ücretsiz olarak paylaşılmakta. 

Stephen Perse Vakfı (İngiltere): Teknolojiyi eğitimin önemli bir parçası haline getirmiş olan Stephen Perse Vakfı, çok sayıda iTunes U dersini Eylül 2014’te yayınlamaya başladı. Okulun iBooks Store’da “Cambridge IGCSE Biology” adıyla İngilizce biyoloji ders kitabı serisi bulunuyor. 

LeWebPédagogique (Fransa): 2013’ten beri iPad için interaktif kitapları içeren müfredat programı yayınlıyor. Konusunda uzman öğretmenler her bir başlık için ortalama üç kişilik gruplarla çalışırken, LeWebPédagogique’de grafik tasarım, redaksiyon ve varlık yönetiminden sorumlu. 

 Centro Leonardo (İtalya): İlkokul, ortaokul ve lise eğitimi için İtalyan dili ve edebiyatı, matematik, tarih, coğrafya, bilim ve sanat tarihi derslerini kapsayan 100’den fazla İtalyanca iBooks kitap yayınladı. Centro Leonardo Education, öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere özel içerik uyarlanması için uzman psikoloji ekibiyle yayıncılara destek oluyor. 

Baumann Lyceum (Rusya): Devlet okulu olan Baumann Lyceum’da 1100’den fazla öğrenci ve öğretmen eğitim müfredatında iPad kullanıyor. iPad’lerin çoğunun ücreti ise aileler tarafından karşılanmış. 

2014’teki ilk uygulama yılının ardından 2015 yılından itibaren okul eğitiminde iTunes U platformu ve iPad bir standart olarak kabul edilmiş. Şu ana kadar 10 dersi iTunes üzerinden yayınlayan okul, derslerin büyük çoğunluğunu iTunes U kataloğunda paylaşma kararı aldı. 

 Vılla Wewersbusch (Almanya): Almanya’nın Velbert-Langenberg şehrinde iki kampüse sahip olan özel bir yatılı okul. Farklı seviyelerdeki sınıflara iPad sağlayan ilk Alman okulu olma sıfatını taşıyor. 2012 yılında 200’den fazla sayıdaki tüm öğrencilerine iPad dağıttı. 25 öğretmenin tamamına ise hem iPad ve MacBook verdi. 

Okulun iPad stratejisi büyük oranda iTunes U üzerine kurulu, öğretmenlerin tamamı ana öğretim platformu olarak iTunes U kullanıyor. 5 ve 13’üncü sınıfları kapsayan dersler oluşturdular. Eylül 2014’te Apple Almanya’nın ilk iTunes eğitim kampına ev sahipliği yaptılar.zaman

Blogger tarafından desteklenmektedir.