2010 KPSS'DE DİKKAT ÇEKEN TESADÜF

Eğitim Bilimleri’nde 120 sorunun hepsine doğru cevap veren 350 adayın akrabalık ilişkilerine bakıldı ve 70 adayın karı-koca, 23 adayın da akraba olduğu ortaya çıktı. 

Eğitim Bilimleri’nde 100 ve üzerinde doğru soru cevaplayan 3 bin 227 adayın 579’unun birinci derece akraba oldukları, bunların da 446’sının karı-koca olduğu belirlendi. 

Genel Yetenek alanında 60 sorunun tamamını doğru yapan bin 29 adayın 101’inin karı-koca, 139’unun ise akraba olduğu sonucuna varıldı. Genel Yetenek alanında 55 ve üzeri soruya doğru cevap veren 27 bin 284 adayın 328’inin karı-koca, 470’inin akraba olduğu tespit edildi. 

YÖK raporuna göre, akrabaların dışında komşuların da ilginç bir şekilde aynı yüksek başarıyı gösterdikleri tespit edildi. Buna göre; Eğitim Bilimlerinde 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3 bin 227 adaydan 980’ninin aynı adreste, aynı apartman, aynı sitede ya da sokakta ikamet ettiği belirlendi. 

Genel Yetenek alanında ise 55 ve üzeri soruya doğru cevap veren 27 bin 284 adayın 3 bin 221’inin aynı dış kapı numarasına sahip adreslerde ikamet ettiği bilgisine ulaşıldı. Dershaneler tavan yaptı YÖK raporunda ayrıca bazı dersanelerinin 2010 KPSS sonuçlarına da yer verildi. 

Raporda, Ankara, İzmir ve Van’daki toplam 3 dershanedeki öğrencilerin Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri puan alanların sayısının dikkat çekici olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, 2010 KPSS sorularının sınav öncesinde sayıları binlerle ifade edilebilecek adaya bir şekilde ulaştırıldığı, bu anlamda bir usulsüzlük gerçekleştiği kanaatine varıldığı belirtilmişti. 

Baki Saçı ve soruları gönderdiği öne sürülen Berat Koşucu’nun ortak arkadaşı olan Süleyman Mustafa İnanıcı, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, “Baki Saçı’nın kendisine “Sorular bana cemaatten e-mail yoluyla geldi. Bunları senin bilgisayarda açıp bakmıştım. Flash belleğime kopyalayıp daha sonra da silmiştim. Ancak hard diskte kayıtlı olup, burada bulabilirler. Senin başın yanar” demişti. 

YÖK dikkate alınmadı YÖK Denetleme Kurulu, 10-11 Temmuz’da gerçekleştirilen KPSS’de soruların çalınmasıyla ilgili o dönem incelemelerde bulunmuş ve rapor hazırlamıştı. 

7 kişilik bilirkişi heyetinin önemli tespitlerde bulunduğu raporun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği ancak soruşturmanın savcısı Şadan Sakınan’ın raporda yer alan şüpheli adayların çok az bir kısmının ifadesine başvurduğu ve bu ifadeler doğrultusunda hiçbir işlem yapmadığı tespit edilmişti. 

Bilirkişi heyeti, KPSS Eğitim Bilimleri’nde tüm soruları doğru cevaplayanlar dahil en başarılı 3 bin 227 aday ile Genel Yetenek testinde tüm sorulara doğru yanıt veren bin 29 adayın geçmiş sınavlardaki başarı durumları da dikkate alarak incelemeye tabi tuttu. 

Soruşturmanın önünü tıkayan Savcı Sakınan’ın dikkate almadığı YÖK raporunda şu ifadelere yerverilmişti: 2009 yılında Genel Yetenek alanında 60 sorunun hepsini bilen aday sayısı sadece “6” iken, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanında soruların hepsini doğru yanıtlayan aday bulunmamaktadır. 

2010 yılında ise Eğitim Bilimleri alanında 120 sorunun tamamını doğru cevaplayan aday sayısı “350”, Genel Yetenek alanında 60 sorunun tamamını doğru yanıtlayan aday sayısı “1029”, Genel Kültür alanında ise bu sayı “5”tir.haber7

Blogger tarafından desteklenmektedir.