Türk Eğitim-Sen tarafından yapılan anket, öğretmenlerin % 72’sinin ek bir iş yaptığını ortaya koydu

Türk Eğitim-Sen tarafından Türkiye çapında yapılan anket, öğretmenlerin yüzde 72’sinin ek bir iş yaptığını ortaya koydu. Kirada yaşamak zorunda kalan öğretmenlerin yüzde 76’sı banka kredisine muhtaç olarak geçimini sürdürüyor.

Türk Eğitim-Sen‘in, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye genelinde 2 bin 178 öğretmenin katılımıyla yaptığı anket, öğretmenlerin ekonomik zorluklar altında ezildiğini gözler önüne serdi. Ankete göre öğretmenlerin yüzde 65.6’sı maaş ve ek ders ücretleriyle birlikte bin ila bin 500 YTL arasında ücret alırken, yüzde 30.1’i bin 500-2 bin YTL, yüzde 2.7’si ise 2 bin YTL, yüzde 1.6’sı ise 300-bin YTL arasında maaş alıyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 72’Sİ EK İŞ YAPIYOR
Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 72’si ek iş yapıyor. Ankete katılanların yüzde 19.7’si özel ders verirken, yüzde 6.2’si dershanede çalışıyor. Öğretmenlerin yüzde 6.1’i pazarcılık, yüzde 6.1’i ticaret, yüzde 4.8’i boya-badana/tamirat işleri, yüzde 2.7’si nakliye/oto alım-satım, yine yüzde 2.7’si ise taksicilik yapıyor. Öğretmenlerin yüzde 2’si ise garsonluk yapmak durumunda kalıyor. Öğretmenlerin yüzde 49.6’sı ise bu meslekler dışındaki başka alanlarda ek iş yapıyor.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 56.7’Sİ KİRADA OTURUYOR
Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 59.2’sinin kendisine ait otomobili bulunurken, yüzde 40.8’inin ise kendisine ait otomobili dahi bulunmuyor. Öğretmenlerin yüzde 56.7’si ise kirada oturduğunu belirtirken, yüzde 29.8’i ev sahibi olduğunu, yüzde 8.3’ü evinin ailesine ait olduğunu, yüzde 3.9’u ise ailesiyle oturduğunu açıkladı. ankete katılan öğretmenlerin yüzde 1.3’ü ise oturduğu evin kendisine ailesinden miras kaldığını belirtti.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 76.2’Sİ BANKA KREDİSİ KULLANIYOR
Ankete göre öğretmenlerin yüzde 76.2’si banka kredisi alarak geçimini yürütmek zorunda kalıyor. Banka kredisi kullanmayan öğretmenlerin oranı sadece yüzde 23.8 oldu.
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 62.8’i ise her gün gazete okumadığını ifade ederken, yüzde 37.1’i ise en az bir gazete okuduğunu kaydetti.

ÖĞRETMENLER ÇOCUKLARINA GELECEK SAĞLAYAMAMAKTAN ENDİŞELİ
Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 38.2’si çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamaktan korkuyor. Yüzde 20’si ekonomik olarak geçinememekten endişe ederken, yüzde 18.6’sı ise işini iyi yapamamanın korkusunu yaşıyor. Öğretmenleri ürküten bir konu da öğrencilerin davranışları. Öğretmenlerin yüzde 12’si öğrencilerin tutum ve davranışlarından, yüzde 4.7’si sürülmekten ve soruşturmaya uğramaktan, yüzde 4.5’i ise itibarını kaybetmekten korkuyor.

Anketin sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Öğretmenler Günü için hazırlanan anketin yüzleri güldürmediğini söyleyerek, “Krizin günlük hayatımızda etkisini hissettiğimiz bugünlerde, öğretmenlerimiz de ekonomik yönden ayakta kalma savaşı vermektedir. Umuyoruz ki, bu kez 24 Kasım öğretmenlerin sesine kulak verildiği, taleplerinin dikkate alındığı bir dönemin başlangıcı olur. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz, Öğretmenler Gününde eğitimcilerimize bir maaş tutarında ikramiye verilmesidir" dedi.


milliyet egitim

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.