YÖK, yurtdışından daha fazla yabancı öğrenci çekmek için arayışa girdi.

Bu kapsamda vakıf üniversitelerinin ücretlerini düşürmesini, devlet üniversitelerinin de bu işe 'kafa yormasını' isteyen YÖK, yabancı öğrenciler için yapılan Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS)'nı kolaylaştırmayı planlıyor. Bulgaristan'da yükseköğretim ücretlerinin 2 bin 600 dolara kadar düştüğünü hatırlatan YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "5-10 yıl sonra diğer ülkelerdeki üniversitelerle rekabet edemeyecek durumda kalabiliriz. Biz de ne yapıp edip yükseköğretim pazarından payımızı almalıyız." dedi.

2007-2008 öğretim yılı rakamlarına göre Türkiye'de toplam 16 bin 829 yabancı öğrenci yükseköğretim eğitimi alıyor. Bunların büyük çoğunluğu Türk cumhuriyetleri ve akraba topluluklarından gelen burslu öğrenciler. Binlerce Türk öğrenci ise yurtdışındaki üniversitelere gidiyor. Vakıf üniversitelerinin ücretlerinin yüksek olması, ÖSS barajı ve katsayı gibi problemler sebebiyle Türk öğrenciler yükseköğretimin ucuz olduğu ülkeleri tercih edebiliyor. 2007 yılında AB üyesi olan ve YÖK denkliği konusunda sıkıntı yaşanmayan Bulgaristan'daki üniversiteler, öğrencilerin tercihlerinde çok önemli bir duruma geldi. Öğrenim ücretlerinin de 2 bin 500-6 bin dolar arasında olması her geçen yıl bu ilginin artmasına sebep oluyor. Yurtdışında eğitim konusunda danışmanlık hizmeti veren kurumların verilerine göre Bulgaristan'da 5 bine yakın Türk öğrenci eğitim görüyor. YÖK Başkanı Özcan, bu gelişmeyi dikkatle izlediklerini belirterek şöyle konuştu: "Bulgaristan'da bir akademik yılın karşılığı harç 2 bin 600 dolara kadar düştü. Cebine lise diplomasını koyarak gidip mühendisliğe kayıt yaptırabiliyorsun. Hayat da Türkiye'den kat kat ucuz. Büyük bir rekabet var. Biz de bunun için vakıf üniversitelerinin mütevelli heyet başkanlarını çağırdık. 'Dikkat edin. Bakın böyle şeyler oluyor. 5-10 yıl sonra başka ülkelerdeki üniversitelerle rekabet etmeyecek durumda kalabiliriz' diyerek, dışarıdan öğrenci çekmek için öneriler hazırlamalarını istedik. Teklifler gelince karar vereceğiz."

YÖS'te değişiklik sinyali

Türkiye'de üniversitelere girmek için YÖS'te başarılı olmak gerekiyor. YÖS'ün zor bir sınav olduğunu anlatan Özcan, "Bu sınavın değiştirilmesi veya kalkması söz konusu olabilir mi?" sorusuna, "Yabancı öğrenci çekmek için kesinlikle bir şey yapmamız gerek. Zor durumdayız." cevabını vererek, bir değişiklik yapılacağının sinyalini verdi. Yabancı öğrenci sayısında düşüş yaşandığını söyleyen Özcan, YÖK başkanı olmadan önce öğretim üyesi olarak görev yaptığı ODTÜ'den örnek vererek, "20 yıl önce ODTÜ'de Kuzey Afrika, Ortadoğu ülkelerinden öğrenci vardı. Sarı, siyah renkli öğrenciler görürdük. Şimdi Avrupa ülkelerinden öğrenci var, onların da sayıları çok az." dedi.

Devlet üniversitelerinin yurtdışına açılmalarını isteyen YÖK Başkanı, şöyle konuştu: "Pazardan payımızı alalım. Akademik anlamda gayet başarılı, başa baş rekabet edecek nitelikteyiz. Yabancı öğrenci çekmeli, programlarımızı onlara açmalıyız."

Yabancı öğrencilerin geldikleri 10 ülke

KKTC 2.337

Azerbaycan 1.953

Türkmenistan 1.507

Bulgaristan 1.178

İran 906

Yunanistan 875

Moğolistan 815

Kazakistan 681

Kırgızistan 549

Arnavutluk 533

zaman

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.