Avustralya Türk öğrencileri bekliyor

Avustralya'ya çeşitli ülkelerden ögrenci getirilmesinde son 10-12 yılda olağanüstü bir başarı sağladıklarını belirten Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Peter Doyle, ''özellikle Doğu Asya ve Hindistan'dan pek çok öğrenci aldık'' dedi.Avustralya'ya Türkiye'den çok fazla öğrencinin gitmediğini ifade eden Doyle, şunları kaydetti:

''Daha fazla Türk öğrenciyi ülkemize çekmeye çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde bu sayı her geçen gün artıyor. Öğrenciler Erasmus gibi değişik programlar nedeniyle öncelikle avrupayı tercih ediyorlar, ancak, bizim de Avustralya hükümeti olarak tüm dünya ülkelerine sunduğumuz ve içinde Türkiye'nin de bulunduğu Endeavour bursları bulunuyor. Özellikle üniversiteli öğrenciler ile üniversite sonrası eğitime yönelik bursları kapsıyor. Bu aslında oldukça geniş bir program. Avustralya'da birkaç ay yapılacak araştırma gibi çalışmaları kapsıyor. Bunların içinde master ve doktora programını da bulunuyor.''

Söz konusu bursu geçen yıl 10 Türk'ün kazandığını vurgulayan Doyle, ''bu arkadaşlar Türkiye'ye döndüklerinde Avustralya'daki eğitim sistemini anlatacak ve bu ilişkiler daha fazla gelişecek. Böylelikle burs başvurusunun artacağını umuyorum'' diye konuştu.

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilere seçeneklerini geniş tutmalarını, ABD ve Avrupa ülkelerinin yanında Avustralya'yı da düşünmelerini öneren Doyle, şunları kaydetti:

''Avrupa ya da Amerikanın onları cezbetmesini anlıyorum, ama Avustralya çok yüksek düzeyde eğitim sunuyor. Ayrıca konaklama ve yaşam şartları pahalı değil. Avustralya'da, Avrupa ve Amerika'da olduğundan çok daha az masrafla okuma fırsatına sahipsiniz. Ve yaşamak için harika bir yer. Hepsinden önemlisi aslında o kadar uzak da değil.''

-AVUSTRALYA'YA GÖÇLER-

Büyükelçi Peter Doyle, Avustralya'nın hala tüm dünyadan göçmen kabul ettiğini de söyledi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk göçleri Avrupa ülkelerinden aldıklarını belirten Doyle, ''öncelikle İngiltere, Hollanda, İtalya, Yunanistan ve Polonya'dan göç aldık, sonra da Türkiye'den. Günümüzde ise gelişmekte olan Vietnam, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden talep almaya başladık'' dedi.

Şu anda hemen hemen her ülkeden Avustralya'ya göçün sürdüğünü belirten Doyle, ''resmi anlaşma çerçevesinde Türkler de ikamet ve çalışma amaçlı olarak 1968 yılından bu yana Avustralya'ya göç ediyor. Bugün ortada tartışmalı bir sayı var. Türk Avustralyalılar kendi içlerinde tam sayıya karar veremiyor. Bazıları 50 bin kadar düşük bir rakam telaffuz ederken, bazıları ise bu sayının 150 bin civarında olduğunu söylüyor'' dedi.

Türkiye'den Avustralya'ya gidenlerin sayısında son yıllarda düşüş olduğuna işaret eden Doyle, şöyle devam etti:

''Özellikle Türk Avustralyalılar, artık Avustralya'da evleniyor. Belki de bu düşüşte önemli bir etken. Avustralya her zaman için gelen kişilere öncelikle oturma izni veriyor, daha sonra da yurttaşlık seçmeleri için onları cesaretlendiriyor. Bunu Türkler o yıllarda kabul etti ve Avustralya toplumuna büyük bir katkı sağladılar.''

Avustralya'ya gelen ve başarılı olan Türklerin daha sonra AB ülkelerine gitmeyi tercih ettiğini bildiren Doyle, ''Avustralya'daki Türkler kültürlerini korumak açısından gayet başarılılar. Ama biz bu çok kültürlülüğü ulusumuz adına değer olarak görüyoruz. Farklı kültürlerden farklı geçmişleri olan bu insanların Avustralya'ya yaptığı katkının bizi daha da zenginleştirdiğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

Doyle, günümüzde göç programına müracaat edenler veya etmesini bekledikleri kişilerin genç, İngilizce bilen ve bir beceriye sahip olmalarını önemsediklerini sözlerine ekledi.haber7

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.