Liseli Gençlerden Uluslararası Bir Çevre Projesi

Akademik eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal çalışmalarıyla da adından söz ettiren Bilfen Okulları, ulusal ve uluslararası pek çok projeye destek vermeye devam ediyor. 
 

Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın da desteğiyle düzenlenen “Young Reporters of the Environment (YRE)” yarışmasına katıldı. 
 


Türkiye’den sadece 14 okulun kabul aldığı ve 11- 25 yaş arası öğrencilerin katıldığı YRE, iki veya daha fazla ülkeden öğrencilerin ortak çalışmasına olanak sağlayan bir yarışma olarak öne çıkıyor. 
 
Yarışmaya katılan öğrenciler, belirledikleri konu üzerinden ortak çalışmalar yaparak çevreye olan duyarlılıklarını ortaya koyuyor. 
 
Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri, "Young Reporters of the Environment (YRE)" yarışmasına Karadağ Gymnasium Slobodan Škerović öğrencileri ile ortak yürüttükleri çalışma ile katıldı. 
 
Öğrenciler yarışma kapsamında Covid -19 sürecinde kullanımı daha da artan plastik çöplerin kaynağında ayrıştırılmasının önemine dikkat çekerek #YRESeperateAtHome hashtagi ile de herkesi evlerinde çöplerini ayrıştırmaya, resimlerini paylaşmaya ve mesajlarını olabildiğince geniş kitlelere yaymaya davet ediyor. 
 
Eğer evlerimizde ve iş yerlerimizde plastikleri doğru ayrıştırmanın önemi insanlara benimsetilirse hem ekonomiye hem de çevre kirliliği ile olan mücadeleye destek olabiliriz. 
 
Yaşam alanlarınızdaki plastik, kâğıt, cam şişe gibi geri dönüştürülebilen atıklarınızı ayırarak hem çevremize hem doğamıza, evimize hem de gençlerimize destek olabilirsiniz. 
 
Pandemi ile birlikte plastik tüketiminin artmasına dikkat çekmek için yola çıkan Bilfenli gençler bu proje kapsamında Plastik Sanayiciler Derneği (PAGDER) Genel Sekreteri Murat İnkün ile bir röportaj gerçekleştirdi. 
 
Gençler, PAGDER'in “Yuvaya Dönüşen Plastikler” projesi ile ilgili de bilgi aldı. Bu bilgiler ışığında öğrenciler, plastiklerin evlerimizde kâğıt ya da başka nesneler ile karıştırılmadan doğru şekilde ayrıştırılırsa geri dönüşme sürecinin daha ucuz olacağını, daha kaliteli ürünler elde edileceğini ve toplamda geri dönüştürülme oranının artacağını bu sayede de doğadaki plastiklerin azalacağını öğrendiler. 
 
Yaptıkları röportajları yayınlayarak plastik tüketiminde farkındalık yaratmaya çalışan öğrenciler, geri dönüşümü artırmak ve kolaylaştırmak için her iki ülkede de mesajlarını duyurmak ve toplumu bilinçlendirmek için çalışmaya başladı. 
 
PAGDER ile olan röportajları sırasında geri dönüşüme katkı sağlamanın en iyi yolunun tek seferlik projeler ile plastik toplayıp geri dönüştürmek olmadığını, aksine insanları bilinçlendirerek sürekli olarak geri dönüşüm sistemine giren, geri dönüştürülmeye uygun, kaynağında ayrıştırılmış atık miktarını artırmak olduğunu öğrendiler. 
 
Bu kapsamda Karadağ’daki radyo kanallarında seslerini duyurdular ve ayrıca sosyal medya üzerinden #YRESeperateAtHome hashtagi ile herkesi evlerinde çöplerini ayrıştırmaya ve resimlerini paylaşmaya bu sayede mesajlarını olabildiğince geniş kitlelere yaymaya teşvik ettiler.  
 
Plastik Tüketimi konusunda önemli not:  
Türkiye’de atılan bütün plastiklerin yaklaşık %20 si geri dönüştürülebiliyor. Toplam plastiklerin kalan çoğunluğu toplanma esnasında ayrıştırılamadığı için ya da en başından kaynağında ayrıştırılmadığı için geri dönüşüm sistemine giremiyor. 
 
International YRE Competition 2020  
Uluslararası ismi “Young Reporters for the Environment, YRE” olan ve ülkemizde Çevrenin Genç Sözcüleri, ÇGS olarak isimlendirilen Program, ilk kez 1991 yılında Fransa'da uygulanmaya başlamış ve FEE tarafından 1994 yılında uluslararası düzeye taşınmıştır. Program’a ülkemiz 1995 yılında katılmıştır. 
 
 YRE :  
Çevrenin Genç Sözcüleri programı, gençleri çevre sorun ve konularını anlamaya yönelten ve onları bilinçlendirmek amacı ile çevre eğitimi yapan uluslararası bir programdır. Bu amaçla, 42 ülkeden okulların katıldığı ve çevre ilgili haberlerin yer aldığı bir okul ağı oluşturulmuştur. 
 
Eğitim aracı olarak, gençlerin ilgisini çeken, çevre gazeteciliği yöntemi benimsenmiş olup, öğrencilerin bulundukları okul yöresinde çevre sorun ve konularını araştırıp inceleyerek haber nitelikli makale, fotoğraf ve kısa video kaydı üretmeleri teşvik edilmektedir. 
 
Böylece, gençlere seslerini duyurabilecekleri bir ortam sunularak çevresel haksızlıkları dillendirmeleri, çevresel sorunların yetkililer tarafından düzeltilmesini sağlamak için kamuoyu oluşturmakla birlikte, onlara bazı şeyleri değiştirebilecekleri duygusunu yaşatarak çevreye duyarlı vatandaşlar olarak yetişmeleri hedeflenmektedir.


 
1997 yılından bu yana 42 ülkede yaşları 11 ile 21 arasında olan 350.000 öğrenci; çevre haberciliği yaparak, çevre sorun ve konularını araştırıp inceler, bulgu ve çözüm önerilerini haber makalesi, fotoğraf ve video haberciliği yaparak yayınlarlar.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.