Çocuklar ve gençler sağlıklı gelecek için yeteneklerini konuşturacak

Yeşilay ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması'nın başvuru süresi uzatıldı. 




Bu yıl 10’uncusu düzenlenen yarışma, çocuklarda ve gençlerde sanat aracılığıyla bağımlılığa karşı farkındalık oluşturmayı hedefliyor. 

Gelecek nesilleri bağımlılıktan korumanın onlara küçük yaşta sanat, spor gibi olumlu alışkanlıklar kazandırarak mümkün olacağını vurgulayan Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, “Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması ile çocukları ve gençleri, edebi ve görsel sanatların ilham verici dünyasıyla buluşturuyoruz. 

Hem onların fikirlerini ve yeteneklerini dışa vurmalarını destekliyor hem de bağımlılıkla ilgili eserlerinin yetişkinlere de mesaj vermesini sağlıyoruz” diye konuştu. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’na yapılacak başvurular için son tarih 21 Şubat.

Yeşilay, genç nesilleri bağımlılıktan korumak, yetişkinlerde çocuk ve gençlerin sanatsal perspektifinden bağımlılık farkındalığı oluşturmak amacıyla 10. Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’nı başlattı. 

Yeşilay’ın Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle hayata geçirdiği yarışma; ilkokul, ortaokul ve liseler arasında düzenleniyor. Yarışmaya edebi ve görsel olmak üzere iki ayrı kategoride başvurulabiliyor. 

Bağımlılık konulu eserlerin değerlendirildiği yarışmada öğrenciler görsel kategoriye afiş, resim, karikatür ve kısa video; edebi kategoriye kompozisyon, şiir, öykü, deneme ve anı alanlarında üretilmiş eserlerle katılabiliyor.

Başvurular 21 Şubat’a kadar uzatıldı. Her ilin kategori birincileri Nisan, ülke çapında her kategoride ilk 3’e girenler ise Haziran ayında açıklanıyor. “Bağımlılığın yıkıcı sonuçlarını yetişkinlerden daha iyi görüyorlar” 

Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’nı uzun yıllardır düzenlediklerini, genç neslin bağımlılık konusundaki duyarlılığını çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyduğuna tanık olduklarını belirten Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık şöyle konuştu:

 “Gelecek nesilleri bağımlılıktan korumanın, onlara küçük yaşta sanat, spor gibi olumlu alışkanlıklar kazandırarak mümkün olacağına inanıyoruz. Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması ile çocukları ve gençleri, edebi ve görsel sanatların ilham verici dünyasıyla buluşturuyoruz. 

Hem onların fikirlerini ve yeteneklerini dışa vurmalarını destekliyor hem de bağımlılıkla ilgili eserlerinin yetişkinlere de mesaj vermesini sağlıyoruz. Çocuklar ve gençler çoğu zaman bağımlılığın yıkıcı sonuçlarını yetişkinlerden daha iyi görüyorlar.” 

 “Korkuya değil bilgiye güveniyoruz” Yetenek yarışmasının, Yeşilay tarafından çocuklara ve gençlere yönelik projelerin önemli bir ayağı olduğunu ancak bununla yetinmediklerini de vurgulayan Işık şunları ifade etti: “Yeşilay olarak bağımlılıkla mücadelede ve bilinçlendirme çalışmalarımızda bilimsel yöntemleri kullanarak ilerliyor; korkuya değil bilgiye güveniyoruz. 

Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle aynı zamanda “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı” kapsamında anaokulundan liseye her düzey için eğitim materyalleri oluşturarak öğrencileri bağımlılık konusunda bilinçlendiriyoruz.

Yetenek yarışmamız da bu eğitim sürecinin en son ve ödüllü halkası oluyor. Yeşilay’ın 100. kuruluş yıldönümünü kutladığımız bu yıl, yarışmaya ilginin daha da artmasını bekliyoruz.” Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’na 2019 yılında 16 bin 476 okuldan 185 bin 763 eser başvurusu yapmıştı.  

 

“Daha güvenli ve daha sağlıklı bir gelecek hedefimiz” 

 Yeşilay iş birliğiyle her yıl gerçekleşen “Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yarışması” ile çocuk ve gençlerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerine destek vermeyi amaçladıklarını belirten Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül şunları söyledi: 

“Yeni nesillerin sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve teknoloji gibi bağımlılıkların olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını sağlayarak daha güvenli ve daha sağlıklı bir hayat sürmelerine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. 

Onların zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli şekilde yetişmeleri amacıyla düzenlenen yarışmada her yıl dikkat çekici eserler yarışıyor. Çocuk ve gençlerimizi, onları bu yıl da görsel ve edebi kategoride çeşitli ödüllerle destekleyecek olan yarışmaya katılmaya davet ediyoruz.”  

Toplamda 300 bin TL ödül verilecek 

Her ilde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde, edebi ve görsel olmak üzere 2 kategoride belirlenen birinciler 500 TL ile ödüllendirilecek. İl düzeyinde dereceye girmeye hak kazanan 486 öğrenci arasından ise her düzey ve kategoriden ülke çapındaki şampiyonlar belirlenecek. 

Kategori birincileri 5 bin TL, ikincileri 3 bin 500 TL, üçüncüleri 1000 TL ödülün sahibi olacak. Yeşilay’ın Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’nda bu yıl öğrenciler toplamda 300 bin TL ödül alacak. 

Ülke genelinde dereceye giren öğrenciler ayrıca yurtdışı gezisi ile ödüllendirilecek. Öğrenciler, başvuru ile ilgili detaylı bilgiye ve yarışma kılavuzuna snsg.yesilay.org.tr adresinden ulaşılabilir.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.