Okul Başarısı İçin Altın Öneriler

Öğrencilerin okul başarısını etkileyen birçok etken olduğunu belirten Eğitim Uzmanı Koray Varol, 

çocukların okul hayatında başarılı olması için altın öneriler de bulundu. 


Eğitim Uzmanı Koray Varol, çocukların okul başarısının ders çalışma ortamından ve derslerini düzenli çalışmasından geçtiğini söyledi. 

Öğrencilerin okul başarısını etkileyen fizyolojik, sosyo-kültürel, ekonomik ve psikolojik birçok etken olduğunu belirten Varol, “Çalışma ortamı çocuğun başarısını etkileyen önemli unsulardan biridir. Öncelikle çocuğun çalışacağı ortam; dikkat dağıtıcı nesnelerden uzak, ders çalışmaya uygun olarak düzenlenmelidir. 

Mümkün olduğu kadar sade olmalı ve gereksiz eşyalarla doldurulmamalıdır. Ortamda televizyon, bilgisayar, telefon, poster, afiş, fotoğraf gibi dikkat dağıtıcı objelere yer verilmemelidir. Işıklandırması çalışma için yeterli olmalı ve odada mümkünse ses, ısı yalıtımı olmalıdır. 
Çalışma masası pencereden uzak, derli ve toplu olmalıdır. Masa üzerinde sadece çalışılan dersle ilgili materyaller olmalıdır. Odanın belli aralıklarla havalandırılmasına da dikkat edilmelidir.” dedi. 

Gerçekçi Çalışma Planı  

Çalışma programının her öğrencinin kapasitesine göre değiştiğini ifade eden Varol, şöyle devam etti: “Çocuğa gerçekçi bir plan hazırlanmalı ve bu planın esnek olmasına dikkat edilmelidir. 

Program çocuğun belirlenen hedeflerine uygun olarak planlanmalı ve karşılıklı anlaşma sağlanmalıdır. Ortaokul ve lise düzeyindeki çocukların ders programı haftalık olarak belirlenmelidir. 

İlkokul düzeyindeki bir çocuğunun ders planının ise aile ile günlük planlar yapılarak belirlenmesi daha uygundur. Öncelikle çocuğun odağını ne kadar sürdürebildiği belirlenmeli ve çalışma programı bu süre göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. 
Konu çalışmaları dersler bazında günlere bölünmeli, her konu çalışmasının ardından bu konuları pekiştirecek soru çözümleri için de süre ayrılmalıdır. 

Bir gün önce tamamlanamayan ders programı bir sonraki günde telafi edilmelidir. Çalışma programı hazırlanırken öğrenme eksiklerinin olduğu derslere ağırlık verilmeli ve program diğer dersleri düzenli olarak tekrar etmeye de elverişli olmalıdır.”

Çocuğunuzu Motive Edin 

Başarının yalnızca okulla veya öğrenci ile oluşabilecek bir şey olmadığını da vurgulayan Varol, “Başarı, ailenin destek ve yardımlarıyla öğrencinin kendini ileri taşıma sürecine destek olması ile gelişen bir şeydir. 

Motivasyon ise öğrencinin kendi kendine daha iyiye gitme çabası içinde olmasıdır. Aile bu noktada, öğrencinin yaptığı hareketler üzerinden motivasyon sistemini kurgulamaya çalışmalıdır. Ebeveynler çocuklarına destek olurken ilk önce çocuklarının başarmalarını gerçekten istemeleri gerekir. 

Ardından buna dair bir karar almak, çocuğu yapabileceğine inandırmak, yapabilmesi için gerekli şartları kolaylaştırmak, onun küçük parçalarla yavaş yavaş öğrenmesini sağlamak, onu motive etmek ve çaba göstermesini sağlamak gerekir.” diye konuştu.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.