Liseye Yerleştirmede adrese dayalı 3 çember olacak

Eğitime ilişkin tüm detayları AKŞAM Gazetesi’nden Pınar Işık Ardor sordu, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin yanıtladı.
(...)Bütün çocuklarımız için tercih ekranları elektronik ortamda oluşacak. Bütün okullarımızı belli standarta getirdik. 
Öğretmen doluluk oranlarını eşitledik, fiziksel anlamda binaların ihtiyaçlarını giderdik. 

Ortaokullarda adrese dayalı nüfus kayıt sistemi var. Oturduğun mahalle veridir benim için. Peki, çocuğunu buradaki ortaokula değil de özel okula gönderen veliler ne yapacak? Onlar için de diyorum ki ben oturduğun yere bakarım. Bu veri etrafında her öğrenci için 3 çember oluşturuyoruz. 

3 okul türümüz var. Meslek, İmam Hatip ve Anadolu Lisesi. Her bir çember bu üç okulun bulunduğu bir daireyi kapsıyor. Öğrencinin karşısına bu tercih çıktı. 5 tercih yapacak. Burada çocuk yerleşemeyebilir diye düşünürsünüz. 


O zaman size ikinci bir çember sunuyoruz. Yarıçapı büyüyor ama adresine ikinci derecede yakın üç tane okul sundum size. Sonra bir çember daha çiziyorum. Çemberin çapı biraz daha büyüdü orada da üç tane okul var. Sizin çocuğunuz herhangi bir Anadolu lisesine gitmek istiyor. 

Birincisi X, ikinci çemberdeki Y, üçüncü çemberdeki Z Anadolu Lisesi. Çocuk mutlaka bu okullardan birine yerleşecek çünkü biz adresleri, liselerin kayıt bölgelerini oluştururken o bölgedeki yaşayan vatandaş sayısı o bölgedeki ortaokullar 8. sınıftaki öğrenci sayısını hep bu okullarla eşleştirdik Kontenjan doldu durumu olmayacak diyorsunuz.  

“MUTLAKA BİRİNE YERLEŞTİRECEĞİMİZİ TAAHHÜT EDİYORUZ.” 
 Birincisi diyebilir ikincisi diyebilir belki ama üçüncüsüne mutlaka yerleştiriyoruz. 5 tane tercih yapacak. Tercih edeceği 9 tane okul. 3’ü meslek lisesi üçü imam hatip lisesi üçü de Anadolu Lisesi.

 Çocuk hangisini istiyorsa yazacak. Herhangi bir çocuğu zorla imam hatipe göndermek diye bir seçenek yok. Mutlaka da birine yerleştireceğimizi taahhüt ediyoruz. ‘Aileler evlerini taşıyacak’ dendi ya da illegallik oluşacak dendi. Böyle bir kaos bekliyor musunuz? Asla kaos beklemiyoruz ancak sıra dışı minimal örnekler mutlaka olacaktır.

 Ortaokullarda da var şimdi. Millet şöyle diyor ortaokulların yakınına taşınıyor ama biz adres kayıtlarını da izliyoruz. Mutlaka olacaktır kuralsızlıklar. Biz adresleri aldığımız için bu esnada adresini değiştirdi bu sayıların çok çok düşük olacağını tahmin ediyoruz. Ne zaman belli olacak okullar sınavlı sınavsız diye. 

Onun takvimini ilan etmiştik Nisan sonu itibariyle Geç olacak diyenler var Neden geç olsun? Bu eleştiriyi bizim yapmamız lazım bakanlık hazırlık yapacak neticede ama vatandaş için geçerli değil bu. Kılavuz şu anda yayınlamadınız soru örnekleri yayınladınız. Soru örneklerine de eleştiri geldi. Bu eleştiriyi yapanlara şu soruyu sormam lazım. 

Türkiye’nin PISA skorlarını eleştiriyorlar mı? Aynı eleştiriyi yapan kişi PISA skorlarını da eleştiriyor ve diyor ki; bizim ölçme değerlendirme sistemimiz PISA ile uyumlu olmadığı için skorlarımız düşük PISA sınav sonuçlarına göre, Türkiye 72 ülke arasında 50. sırada yerini alıyor. 

Andreas Schleicher, bu durumun sebebini Türk eğitim sistemindeki ezbere dayalı öğrenme şekline bağlıyor. Siz de diyorsunuz ki ‘ezberi kaldıralım dedik onu da eleştiriyorlar’ 

“BU SINAV ULUSLARARASI MEKANİZMALARLA ÖRTÜŞÜR ŞEKİLDE KURGULANDI” 
 Ben bunu anlamıyorum. En büyük eleştirimiz ‘öğretmenim bu anlattığınız günlük hayatta işimize yarayacak mı’ şeklindeydi. PISA gibi kuruluşlar çocukların öğrenim hayatı boyunca edindikleri bilgi ve kazanımları günlük hayatta kullanabiliyor mu kullanamıyor mu bunu ölçüyorlar. 

Biz TEOG’da da bu tarz sorular sormaya başlamıştık zaten. Şimdi yaptığımız bunun devamı. ‘Okulda aldığınızdan günlük hayatta faydalanıyor musunuz’ bunu test etmeyi amaçlayan bir sınav bu. 
Bu sınav bu anlamda otorite olarak kabul edilebilecek uluslararası mekanizmalarla örtüşen bir sınav kurgusudur. Eleştiriyi yapanların o zaman PISA skorlarına yönelik eleştiri yapmaması gerekiyor Herkesin kafasında şu var ne zaman değişecek bu sistem?  

“SİSTEM ARTIK DEĞİŞMEYECEK” 
 Seneye de ondan sonraki seneye de sistem değişmeyecek. Önümüzdeki yıl da 8. sınıf öğrencileri 8. sınıf konularından aynı sınava girecekler ve sınavla alan liselerde bu sınav sorularını kullanacağız. 

 Spor ve sanata yönelen çocukların Milli Eğitimde karşılığı yok mu? Çocuklar haftanın birçok günü okul dışı etkinlikteler ama yeteri kadar teşvik edilmiyorlar. Biz bir kere bunu teşvik ediyoruz onu baştan söyleyeyim. 

TEOG sürecini kurguladığımızda biz bunları orada hesap ettiğimiz puana katkı olarak planlamıştık. Şu anda devam ediyor pilot uygulamamız. Biz çocuklarımızın ortaokul başarı puanının hesap edilmesinde bunlardan yararlanacağız. Sanatsal ve sporsal aktivitelerden. 

 -Ama puan etken değil ki artık. Ne işe yarar? 
Şimdi etken değil ama bu mutlaka önüne gelecek. Bir yere başvurduğunda bunu belgeleyebileceği bir mekanizma ortaya çıkarmış oluyoruz. 

Çok yoğun uğraş içerisindeyiz. Spor, sanat liselerini tematik hale getirmeye çalışıyoruz. İstanbul’da futbol lisesi, Erzurum’da kış sporları lisesi kurduk. Özellikle bu tür etkinliklere çocukların mutlaka devam etmesini arzu ediyoruz. Sisteme de işledik onları. 

Şu anda öğrencilerimiz pilot uygulama olan illerde öğretmen arkadaşlarımız öğrencilerimizin bu etkinliklerini sisteme dâhil ediyorlar en sonda da onunla ilgili karne çıkaracaklar. ...kaynak:akşam

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.