Yeni sınavda soru sayısı 90 süre 135 dk oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtladı. Yılmaz, TEOG yerine gelecek yeni sistemin detaylarına dair bilgiler verdi. 
Sınavda adaylara hangi dersten kaç soru sorulacak? "Önce 60 soru sorulacak demiştik, ancak Üniversite sınavına girerken sorulacak sorular ilişkin her branştan 20'şer soru sorulacak. Tek oturumda yapılacak. Belki 10 dakika ara verilebilir. Tek oturumda 90 soru 135 dakikada sorulacak. 

Bu sistemde sadece 8. sınıflardan soru sorulacak. Soru sayısını 60'dan 90'a çıkardık. 20 fen, 20 Matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 yabancı dil sorusu sorulacak. Liseyi giriş sınavının örnek soruları Aralık ayında yayınlanacak. 


İsteyen öğrencilerin gireceği liseye giriş sınavı için ücret alınmayacak. Özel okulların da böyle bir uygulaması olmayacak. O yönde karar verdiler." 

Sınava kimler girebilecek?  
"Bizim sistemimizde sınav zorunlu olmayacak, isteyen girecek. Sadece yüzde 10'luk bir bölümü girmiş olacak. Öğrenci sayısı yüzde 10'a tekabül eden bir okul kontenjanı sınava ayrılmış olacak. Proje okulları olan okullar bunlar. Bu okullar vardı zaten. Yüzde onluk kapsam içine giren okullar her yıl güncellenecek."  

Adrese dayalı kayıt sistemi nasıl olacak? "
Sınav sistemi dışında herkes kendi mahellesindeki istediği okul gidebilecek. 

Bundan sonra farklı akademik düzeydeki öğrenciler de başrı gösterebilecek. Bu sene bu seviyede 1 milyon 180 bin öğrencimiz var. Bu sayı ilk yıl biraz daha fazla olabilir. Başarıyı yakaladığında çocuklar sistemin rahatlığı anlaşılmış olacak.
İlkokuldan ortakula geçiş var mı? 
Yok. Aynı sistemi ortaokuldan liseye yapılacak dendiğinde herkes şüphede kalıyor. Özel okullar kamunun okullarından daha iyidir gibi bir anlayış var bu doğru değildir. Şu anda ilkokul kayıtlarımız adrese dayalı sisteme göre yapılıyor. 

Konut satışlarına yansıma gibi bir şey olabilir mi? 18 milyon öğrencimizden okula göre bir adres değişikliği yüzde biri geçmez. Üniversiteye gitmeden önce dahi meslek sahibi olsun diyenler var, Anadolu lisesi, sosyal bilimler lisesi, spor lisesi, gibi liseler var. 

Bunlar dikkate alıdığımızda kapasitemiz arzın üstünde kalıyor. 1 milyon 200 bin adayımız var onun üzerinde kapasitemiz var. Kimse açıkta kalmayacak. Bir veli evladını imam hatipe göndermiyorsa biz öyle bir kayıt yapmayacağız. "kaynak: trthaber

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.