Düz liselere dönüş gündemde

Yeni sistemle mezuniyet puanı barajın altında kalan öğrencilerin gideceği "mahalle okulları" ile yüksek puana sınav hakkı verecek köklü ve popüler liseler arasındaki kavram karmaşasının ortadan kalkması için yeniden bir düz lise düzenlemesinin yapılabileceği öngörülüyor. 

Planlanan bu düzenlemeye göre başarı puanı yüzde 10'luk dilime girmeye yetmeyen öğrencilerin gideceği eve en yakın okullar "düz lise" olarak hizmet verecek. 

2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren okul çeşitlerinin azaltılması çalışmaları kapsamında tüm düz liselerin kademeli şekilde Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararı alınmıştı. Mayıs 2010'da dönemin Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş'ın imzasıyla yayımlanan genelgede de "Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla genel liselerin Anadolu lisesine dönüştürülmesi uygulamasının 2013'te tamamlanması düşünülmektedir" denilmişti. 

2013 Mayıs'ına gelindiğinde süreç tamamlandı. Ancak 2 bine yakın genel lise, yalnızca Anadolu liselerine değil, meslek liselerine ve hatip liselerine dönüştürüldü. 
Dönemin Bakanı Baş, o dönem yapılan bu düzenlemenin kaliteyi artıracağını belirterek "Anadolu liselerine sınavla öğrenci alındığından bu öğrenciler daha iyi eğitim-öğretim yapacaklar ve başarı seviyesi yükselecek. 

Genel liseler, Anadolu lisesine ve mesleki ve teknik ortaöğretim kurumuna dönüştürüleceği için fiziki mekan sıkıntısı çekilmeyecek" demişti. Ancak uygulama Anadolu liselerine dönüşen düz liselerde kaliteyi artırmazken Anadolu liselerinin prestiji de zayıfladı. 

Yabancı dilde hazırlık sınıfları ile tercih edilen Anadolu liselerinde 2005-2006'dan itibaren hazırlık sınıfı uygulamasının da kaldırılmasıyla Anadolu liseleri düz liseye döndü. bugün çok köklü ve popüler 11 lisenin dışında hazırlık eğitim veren Anadolu lisesi bulunmuyor.

TARTIŞMA ÇIKMAYACAK 
Bu yıl TEOG'un kaldırılması ve yeni liselere geçiş sistemi çalışmaları kapsamında "düz lise"lerin, ortaöğretime yeniden dönmesi gündeme geldi. 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, getirilmesi planlanan yeni sistemi anlatırken, bazı köklü ve popüler liselerin, ortaokul mezuniyet puanı belli bir sınırın üzerinde olan çocuklara kendi sınavlarını yapabileceği; yerleştirmenin ise MEB tarafından gerçekleştirilebileceği bir sistem üzerinde durduklarını söyledi. 

Bu sisteme göre başarı notu belli bir sınırın altında kalan öğrenciler de, mahallesindeki en yakın liseye gönderilecek. Planlanan yeni modelde giriş şartları baştan aşağı değişecek "mahalle" liseleri ile popüler liselerin aynı isim altında eğitim öğretim vermesinin tartışmalara neden olacağı düşünülerek, yeniden bir düz lise düzenlemesinin yapılabileceği öngörülüyor. 

Planlanan bu düzenlemeye göre başarı puanı yüzde 10'luk dilime girmeye yetmeyen öğrencilerin gideceği "eve en yakın okul"lar, "düz lise" olarak hizmet verecek.KAYNAK:Milliyet

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.