PROJE OKULLARDAKİ ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER HUZURSUZ

Dershane yasası ile Kabataş, İstanbul Erkek, İzmir Bornova Anadolu, Ankara Atatürk Lisesi gibi Türkiye’nin gözde okullarının aralarında bulunduğu 154 okulu, “proje okulu” ilan ederek, karar alma mekanizmalarını doğrudan bakanlığa bağlayan MEB, 19 Eylül’de illere gönderdiği yazıyla bu okulların en kıdemli öğretmenlerini görevden aldı. 

Gerekçe olarak 1 Eylül’de yayımlanan “proje okul” yönetmeliğindeki “aynı okulda 8 yıldan fazla çalışmış öğretmen olmayacak” düzenlemesini işaret eden bakanlık, en deneyimli öğretmenleri norm fazlası ilan etti; isterlerse aynı ilde başka kurumlara tayin isteyebileceklerini bildirdi. 

Görevden alınan öğretmenlerin yerine atamayı bizzat Bakan İsmet Yılmaz yapacak. TEOG’da en yüksek puanları alarak bu okullara yerleşen öğrenciler ise isyanda. “Okuluma dokunma” başlıklı bir imza kampanyası başlatan öğrenciler, tayinlerin durdurulmasını istedi. 

Süreç, 2014’e dayanıyor 
MEB, 2014 yılında çıkarılan “Dershaneler Kanunu” olarak bilinen 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile proje okul uygulamasını hayata geçirdi. Yasal düzenlemeyle MEB’e aralarında Türkiye’nin en başarılı liselerinin yer aldığı proje okullara müdür ve öğretmenleri sınavsız atama yetkisi verildi. Yasası 2014’te çıkarılan proje okulların yönetmeliği ise 2 yıl sonra yayınlandı. 

1 Eylül 2016’da “Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği” başlığı altında Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelikle, bu okullara öğretmen atamaları, yönetici görevlendirmeleri ile öğrenci seçilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi. 

Yönetmeliğe sendikalar tarafından dava açılırken MEB, 19 Eylül 2016’da MEB Müsteşarı Yusuf Tekin imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine genelge gönderildi. “İhtiyaç ve Norm Kadro Fazlası Öğretmenler” konulu genelgede söz konusu yönetmelik maddeleri anımsatılarak, proje okulu ilan edilen kurumlarda 8 yıl ve daha fazla süredir görev yapan öğretmenlerin görevlerinin sona erdiği bildirildi. 

Öğretmenlerden 23 Eylül’e kadar tayin için başvuruda bulunmaları istendi. Genelgede atanmak üzere başvuruda bulunmayanların veya tercihlerinden birine atanamayanların görev yerleri il içerisinde valiliklerce resen belirleneceği kaydedildi. Öğretmenlerin atamaları, 26 Eylül’e kadar yapılacak. Tartışma da işte bu noktada başladı.  

Yüzde 90’ı gidecek 
Proje okullara zamanında sınavla atanan, tecrübeli öğretmenlerin zorunlu tayinleri pazartesi gününe kadar yapılacak. Proje okullar kapsamında kaç okul olduğu, kaç öğretmenin tayin olacağına dair net bilgiler yok. Eğitim-İş Başkanı Veli Demir de net rakamların açıklanmadığını ancak yaklaşık 200 okulun proje okul olduğunu, bu okullardaki, 2 bin öğretmenin zorla tayin olacağını söyledi. 

Gelen maillerde de kimi okullarda 100 öğretmenin 90’ının tayininin çıkacağı iddia edildi. İzmir Bornova Anadolu Lisesi öğrencilerinin “Okuluma Dokunma” başlıklı imza kampanyasında 104 öğretmenden 58’inin tayin olacağına dikkat çekildi. Yine Ankara Atatürk Lisesi öğrencileri de yaptıkları açıklamada, öğretmenlerinin yüzde 80’inin gitmesi yönünde karar verildiğini kaydettiler. 
Konuya tepki gösteren farklı okullardan öğrenciler de Change.org’da “Proje Okulları Öğretmen Değişikliğini İstemiyoruz!”, “Proje okulu yasası altında yapılan öğretmen atamalarına hayır” başlıklarıyla imza kampanyaları başlattı. Öğrenci ve velilerin destek verdiği kampanyaları 6 binin üzerinde kişi imzaladı. Twitter’da da #öğretmenimedokunma hashtag’i gündemin ilk konuları arasında yer aldı.  

Meclis’e taşındı 
CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Altay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yazılı cevaplaması talebiyle verdiği önergede, 1 Eylül 2016 tarihli yönetmelikteki 12’inci maddesinin 1’inci fıkrasında “….görevin sona ereceği tarih; ders yılının içinde olması halinde dört yıllık veya sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihin içinde bulunduğu ders yılının son günü, ders yılının dışında olması halinde dört yıllık veya sekiz yıllık sürenin dolduğu tarihi takip eden ders yılının son gönüdür…” dendiğini hatırlatarak, buna rağmen, yönetmeliğin geçici 1’inci maddesi hükümlerine göre, 26 Eylül 2016 tarihinde öğretmen atamalarının yapılmasının gerekçesini sordu. 

Altay, yazılı açıklamasında proje okul sayının 130’a yaklaştığını, 26 Eylül’den sonra Bakan onayıyla yaklaşık 7 bin öğretmenin, 500 yöneticinin bu okullara atanacağını söyledi.  

Projeye ‘muhalif’ oldular  
Proje okul kapsamındaki İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri, geçen yıl mezuniyet töreninde, okul müdürü Hikmet Konar’a sırtlarını dönerek eylem yapmış, bu eylemin ardından Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi, Vefa Lisesi gibi kurumlar bildiriler yayımlamış, 

“Karanlığa sırtımızı dönelim” kampanyasına katılmıştı. Bildirilerde, ‘Proje Okul’ adı altında yapılan “kısıtlamalar”dan hoşnut olunmadığı ve sessiz kalınmayacağı belirtilerek, “Benzer sorunlardan yakınan diğer okullarla beraber karanlığa sırtımızı dönmeye hazırız!” denilmişti. 

İşte okullardan bazıları 
- İstanbul (Erkek) Lisesi - İst. Kabataş Erkek L. - İzmir Fen Lisesi - Ankara Çankaya Fen L. - İst. Çapa Fen Lisesi - İstanbul Cağaloğlu A.L. - İst. Kadıköy Anadolu L. - İst. Hüseyin A. Sözen A.L. - Ankara Atatürk A.L. - İstanbul Pertevniyal L. - İstanbul Vefa Lisesi - İzmir Bornova A.L. - İzmir Cihat Kora A.L. - Konya Meram A.L. - Trabzon Merkez F.L. - Malatya Fen L.  

Eğitim sendikaları dava açtı 
Proje okullarla ilgili yönetmeliğin iptali için eğitim sendikaları dava açmıştı. 19 Eylül tarihli genelge ile öğretmenlerin tayinlerinin başlaması üzerine Eğitim-İş Sendikası dün yeni bir dava açtı. Uygulamaya tepki gösteren sendikaların açıklamaları şöyle: 

Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Veli Demir: 200 civarında proje okul olduğunu düşünüyorum. 10 bin öğrencinin yer aldığı proje okulları MEB’den ayrı bir yöntemle yönetilemez. 

MEB, öğretmen atama yönetmenliğine uymuyor. 2 bin öğretmen yerinden edilecek. Hepsi nitelikli, sınavla geldiler. Bu okullara yarından sonra atanacaklar, torpille atanmış olacak. 

Aslında bu öğrencileri özel okullara kaçırma operasyonu. Buralara bilimsel eğitime inanmayan, eğitimi inanç alanına karıştıranlar doldurulacak. Çocukları seçerek alıyorsunuz ama öğretmeni istediğiniz gibi atıyorsunuz. Böyle bir şey olmaz. 

Eğitim-Sen: Yeni düzenlemeyle MEB hiçbir duyuru yapmadan, mesleki yeterliliği, kıdemi ya da hizmet puanına bakmadan istediği herhangi bir öğretmeni ya da eğitim yöneticisini proje okullarda görevlendirebilecek. Bu okullar yeni bir siyasal kadrolaşma tehdidiyle karşı karşıya. Bu durum, proje okullarındaki eğitimin niteliğini olumsuz etkileyecek. 

MEB’in dayatması sonucunda tercih yapmak zorunda kalan tüm öğretmenler, atama belgelerini imzalarken “yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla” şerhi düşebilir. Kendi iradeleri dışında resen atamaları yapılacak olan öğretmenlerin hakları için sendikamız hukuki destek verecek.milliyet

Blogger tarafından desteklenmektedir.