YGS 2016 SONUÇLARI 25 MARTTA AÇIKLANACAK

Sınav yaklaşık 7 bin 300 binada, 117 bin salonda ve 303 bin sınav görevlisi gözetiminde gerçekleşiyor. Peki 2016 YGS sonuçları ve sınav soruları ne zaman açıklanacak? 

Milyonlarca öğrenci YGS sınavlarında ter döktü. Bu yıl ki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS)'nin ilk basamağı olan YGS'ye 2 milyon 178 bin 563 öğrenci girdi. 

Tek oturumda yapılan sınav saat 10.00'da başladı ve adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. YGS sınav maratonu sonrası merakla beklenecek olan sınav sonuçları ve soruları ile ilgili ayrıntıları haberimizden takip edebilirsiniz... 

2016 YGS SONUÇLARI VE SINAV SORULARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 
YGS sınav sonuçlarının açıklanma tarihine ÖSYM sınav takviminde yer verildi. YGS’deki soruların tamamı, “Temel Soru Kitapçığı” adı altında, ÖSYM’nin internet sitesinden tüm kamuoyunun bilgisine sunulacak. 

Soruların pazartesi veya salı günü yayınlanması beklenirken, sonuçlar ise 25 Mart’ta açıklanacak. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. 

2016 LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK? 
İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) için başvurular ise 1-14 Nisan’da alınacak. 

EN GEÇ SAAT 09.00 Güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların saat 09.00’da sınav binasında hazır bulunmaları gerekiyor. Adaylar, salonlara Sınava Giriş Belgesi ile kimlik veya pasaportlarıyla alınacak ve sıra numaralarının bulunduğu yerlere oturacak. 

‘GÜRÜLTÜ ETMEYİN’ 
 Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan da vatandaşlara YGS uyarısı geldi. Avcı, “Sürücülerden gürültü etmemelerini, müzik yayını yapan yerlerin müzik yayını yapmamalarını ve öğrencilerimizin bu sınavı sükûnetle tamamlamalarına yardımcı olmalarını bir kere daha rica ediyorum” dedi. 

YGS NEDİR? 
Yükseköğretime Geçiş Sınavı olarak liselerin son sınıfında eğitim gören ve mezun olacak öğrencilerin girebildiği YGS sınavı, öğrencilerin üniversiteye geçiş yapabilmesi için girilmesi gereken bir sınavdır. 

Yıl içerisinde iki aşamalı olarak yapılan sınavda, birinci sınav sonucuna göre ikinci sınava girmeye hak kazanan öğrenciler belirlenmektedir. YGS sınavının yapılmasının ardından ÖSYM tarafından YGS sınavının soru ve cevapları yayınlanmaktadır. 

YGS’de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere öğrencilere 4 bölümde sorular soruldu. Her bölümde 40 sorunun sorulduğu YGS’de toplam soru 160 olurken, öğrenciler her biri soru için 1 dakikalık bir süreye sahip oldu. 

Öğrencilerin yıl boyunca eğitim gördükleri müfredat üzerinden seçilen ve hazırlanan sorularda doğru şıklara göre YGS puanları hesaplanmakta. YGS 1, YGS 2 gibi 6 puan türü bulunan YGS’de öğrenciler sayısal, sözel ya da eşit ağırlık gibi bölümlerine göre puanlarını öğrenebilecek. 


YGS PUAN HESAPLAMA İŞLEMİ 
YGS’de puan hesaplaması her bölüm için ayrı ayrı yapılmaktadır. Hesaplamada ilk olarak ham puan hesaplanmaktadır. Ham puan hesaplaması için her bölümdeki doğru cevaplardan dört yanlış için bir puan çıkartılmaktadır. (4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir) Bu ham puanın yanında ÖSYM tarafından standart sapmalar hesaplanarak puanlara eklenecek. 

YGS PUAN LİMİTİ 
24 Aralık’ta yapılan Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarına girişte kullanılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulanan 140 baraj puanının 150’ye çıkartılması kararı alındı. Bu karar 2016-ÖSYS’de uygulanmaya başlanacak. 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bir süre önce tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için başarı sıralaması sınırı getirdik, olumlu sonuçlar aldık. Bunlar girdi esaslı düzenlemelerdi. Çıktı esaslı yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz. Kalite Kurulu’nu kurduk. 

Üzerinde çalıştığımız Yükseköğretim Yasası çalışmamızda da kalite odak noktamız olacak. Son yıllarda artan ön lisanstan lisansa geçiş kontenjanları, ön lisans programları için aranan yetkinliğin önemini daha da arttırması üzerine bu kararı aldık. 

Alınan bu karar ile ön lisans programları için girdi esaslı bir iyileştirme yapıldı. Bu karara eğitim öğretim süreçlerinde de iyileştirmenin eşlik etmesi için çalışmalarımızı sürdürdürüyoruz.” Barajın 140 puandan 150 puana çıkartılması başarı beklentisinin yüzde 10’dan yüzde 12.5’e çıkması yani 16 net doğru eşiğinin 20 net doğruya yükselmesi anlamını taşıyor. 

 YÖK, bir süre önce de tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık programları için sıralama tabanı getirerek ilk defa taban puanları yükseltmişti. Tıp için 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman fakülteleri hariç) 240 bin, mimarlık için de 200 bin barajı getirilmişti. 

Önceki yıllarda 16 net yapan barajı aşarken artık 20 net yapan ikinci aşamaya girmeyi hak edecek. Lisans programlarını tercih edebilmek için ham puan olarak yüzde 20 başarıya karşılık gelen 180 baraj puanı; ön lisans, açıköğretim ön lisans ve lisans programları ile özel yetenekle öğrenci alan lisans programları için yüzde 10’luk başarıya eşdeğer olan 140 baraj puanı uygulanıyordu. 

Bugüne kadar çeşitli YGS puan türleri için, her biri 40 sorudan oluşan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanındaki toplam 160 sorudan oluşan testlerin her birinden 4 ham puan (net) yani toplamda 16 ham puan (net) alan adaylar 140 olan baraj puanı elde ediyorlardı. 

Ancak adayların YGS puanlarının hesaplanabilmesi için Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerinin en az ikisinden 0.5 veya daha fazla ham puan almaları gerekiyordu. 

Fakat, 4 test yerine sadece 2 testten de ham puan şartını sağlayan adaylar, örneğin YGS-5 için Türkçe’den 11, Temel Matematikten de 0.5 ham puan almaları halinde 140 baraj puanını ancak geçebiliyordu. Kaynak : Haber7

Blogger tarafından desteklenmektedir.