ÖĞRETMENLER KRAVATA HAYIR DEDİ

Okullarda yapılan anketten kıyafet kurallarına isyan çıktı. Öğretmenlerin yüzde 63'ü serbest kıyafet giymek istiyor, kravat gibi zorunlulukları özgürlük kısıtlaması görüyor 

Öğretmenler kendilerine kravat takmayı da zorunlu kılan kılık kıyafet yönetmeliğine isyan etti. Eğitim-Bir-Sen'in okullarda yaptığı anketin sonucunda öğretmenlerin yüzde 63'ünün serbest kıyafet giymek istediği ortaya çıktı. 

31 ilde toplam 6 bin 55 kişiyle yapılan ankete katılan 25 yaşın altındaki öğretmenlerin yüzde 66,3'ü, 26-44 yaş arası öğretmenlerin ise yüzde 64,6'sı kılık kıyafetle ilgili yönetmeliğin değiştirilerek serbest kıyafet getirilmesi gerektiğini düşünüyor. 

Eğitim-Bir-Sen Başkanı Ali Yalçın "Serbest kıyafet temel haktır. Bu konuda öğrenciye, akademisyene güveniyorsunuz ancak öğretmene güvenmiyorsunuz. 

1982 model Kenan Evren yönetmeliğinin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi. Eğitim-Bir-Sen'in A&G ile ortak hazırladığı anketten dikkat çekici sonuçlar çıktı. İşte öğretmenlerin serbest kıyafetle ilgili düşünceleri: 
MOTİVASYON VE BAŞARI ARTAR 
Ankete katılanların yüzde 30.6'sı serbest kıyafet uygulamasıyla öğretmenlerin kendine güveninin artacağını düşünüyor. Yüzde 22.9'u derslere konsantrasyonun, yüzde 20.9'u da motivasyonun yükseleceğini belirtiyor. 

Yüzde 34,8'i yürürlükte olan kılık ve kıyafet uygulamasının iklim ve mevsim şartlarına uygun giyinmeyi engellediğini ifade ediyor. Yüzde 57.3'ü de kıyafet zorunluğunun özgürlüğü kısıtladığını düşünüyor. 

SANDALET YASAK BIYIĞA STANDART 
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafeti, ilgili yönetmelikte şu şekilde düzenleniyor: Kadınlar: Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. 

Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez. Erkekler: Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Sakal bırakılmaz. 

Bıyık tabii olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez. Üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri süveterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. 

SUİSTİMAL OLMAZ 
Velilerin yüzde 54.1'i öğretmenlere uygulanan zorunlu kılık ve kıyafet serbestliğinin kaldırılması halinde öğretmenlerin bunu suiistimal etmeyeceklerini düşünüyor. 

Ankete katılan öğrencilerin yüzde 17.6'sı, velilerin ise yüzde 16'sı serbest kıyafetin öğrencinin başarısını da olumlu etkileyeceğini belirtiyor. Öğrencilerin yüzde 23.5'i, serbest kıyafet giymesi durumunda öğretmeniyle iletişiminin daha da artacağını söylüyor.Sabah

Blogger tarafından desteklenmektedir.