TÜRK İŞARET DİLİ SÖZLÜĞÜ HAZIR

Türkiye'deki bir milyona yakın işitme engellinin artık yeni bir sözlüğü var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 800 bin sözcüğün bulunduğu işaret dili sözlüğü hazırladı. 

Yeni işaret dili sözlüğünü tanıtan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, kitabın işitme engelliler için önemli bir adım olduğunu söyledi. 

Ramazanoğlu, “Bu proje ülkemizde uzun zamandır işitme engelliler tarafından kullanılmakta olan Türk işaret dilinin bilimsel teknikler kullanılarak gerçekleştirilmiş kapsamlı ve büyük ölçekli bir çalışma. 

Bu çalışma ile işitme engelliler için iletişimde yeni bir dönem başlatıyoruz” dedi. Türk işaret dili ve dilbilgisi kitabı ile model sözlüğü için 113 işitme engelliyle çalışma yapıldı. 800 bin sözcüklü bir veri tabanı oluşturuldu. 

180 bin sözcük işaret dilinde fotoğraflanarak "dilbilgisi kitabı" olarak basıldı. 6 bin 240 dakikalık video çekimi ile de web tabanlı işaret dili model sözlüğü hazırlandı. Kitap internetten de takip edilebilecek, videolar izlenebilecek ve dosyalar indirilebilecek. Bakan Ramazanoğlu, Türk işaret dili sistemine ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlığında olduklarını da duyurdu.ntv

Blogger tarafından desteklenmektedir.