BÖLGEYE ÖZEL TEOG ÖNERİSİ

Başta Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçelerindeki yaklaşık 4 bin öğretmenin ‘hizmet içi eğitime alındıkları’ mesajıyla geçtiğimiz 14 Aralık’ta ilçeleri terk etmeleri, ardından da sokağa çıkma yasakları, bu 3 ilçedeki yaklaşık 80 bin öğrenci için ‘eğitim’i bitirdi. 

Mardin’in Nusaybin ve Dargeçit, Diyarbakır’ın da Sur İlçesi’ndeki operasyonlarla Güneydoğu’da yaklaşık 150 bin öğrenci ‘çatışma ortamı’ yüzünden okula gidemiyor. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘lüzum halinde hizmet içi eğitimin uzatılması’ yetkisini valiliklere bırakmasınıysa eğitimciler, “İlk dönem, bu bölgelerdeki çocuklar için de öğretmenler için de bitti. İlk dönemin son bulacağı 22 Ocak’a kadar öğretmenlerin bölgeye dönmesini beklemiyoruz” diyor. 

10 OCAK’TA TEOG AÇIKLANABİLECEK Mİ? 
2 bin 554 öğrenci, geçen kasım ayında ve 12-13 Aralık’ta yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) mazeret sınavlarına giremedi. MEB, bu öğrenciler için telafi eğitimi yapılacağını ve ‘mazeretin mazereti’ sınavlarının yapılacağını açıklamış olsa da tarih veremiyor. 

Bu durumda 10 Ocak’ta açıklanacağı belirtilen TEOG puanlarının bu sınavlar yapılmadan nasıl duyurulacağı da bilinmiyor. Üstelik 13 Mart’ta yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) bazı ilçelerde 1 ayı aşan yasaklar yüzünden okula gidemeyen öğrencilerin nasıl başarılı olacağı da tartışmalı. 
‘BÖLGEDE EĞİTİM KESİNTİYE UĞRADI’ 
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, Silopi ve Cizre’den memleketlerine hizmet içi eğitim için çağrılan öğretmenlere bu eğitimin verilmediğini söylerken, “Okulların açıldığı günden bu yana eğitim bölgede sürekli kesintiye uğradı. 

Hangi telafi eğitimiyle bu açık karşılanacak? 
TEOG ve üniversite sınavları YGS, LYS bu öğrenciler için nasıl bir eşit yarış olacak?” diyor. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da hizmet içi eğitimin ‘bahane’ olduğunu belirtip “Ama öğretmenlerin orada can güvenliği de yok. Bölgedeki öğrencilere özel bir TEOG olabilir” görüşünü dile getiriyor. 

Anadolu Eğitim-Sen Genel Başkanı Cansel Güven ise bölgede eğitimde eşitsizlik yaşandığını vurgulayarak, “Bu çocuklar sınavlara hazırlanamıyor. Onlar için özel bir TEOG olmalı. YGS’de bu öğrenciler nasıl başarılı olacak?” diye soruyor. Kaynak: Habertürk

Blogger tarafından desteklenmektedir.