TEOG 2015 KONULARI

Son yıllarda hem üniversite hem de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında uzun paragraflardan oluşan sorular öğrencilerin "dikkat" sorunu yaşamalarına neden oluyor. 

Öğrenciler bazen 100 kelimeyi aşan paragraf sorularını okumaktan sıkılıyor ve ilk cümlelerine bakarak soruları yanıtlamaya çalışıyor. Bu da sorunun hatalı yanıtlanmasına neden oluyor. Bu yüzden de Türkçe sınavında uzun paragraflı soruları, okuma alışkanlığı olan, günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrenciler daha başarılı oluyor. 

Uzmanlar da sınava girecek öğrencileri soruların tümünü sıkılmadan okumaları konusunda uyarıyor. Uğur Okulları Akademik Kurulu da öğrencileri korkutan bu uzun paragraflı soruların daha kolay olabileceğine dikkat çekerek, Türkçe'de en büyük hatanın bu soruları yanlış okumaktan kaynaklandığını vurguluyor. 

Final Eğitim Kurumları uzmanları da Türkçe sınavının okuduğunu anlama ve yorumlamaya dayalı olduğunu belirterek, "Bu sınavda pragraf soruları ağırlıkta. 

Öğrenciler soruları doğru okumalı ve anahtar sözcükleri doğru belirlemeli. Fiilimside; çekimli eylemle, eylemsilerin farklarını iyi kavramalı cümlenin temel öğeleri konusu doğru öğrenilmeli. Dilbilgisi sorularında da bilgiyle alakalı hatalar yapılıyor" uyarısında bulunuyor. 

Türkçe testinde en sık yapılan hatalar şöyle sıralanıyor: -Kelimelerin altını çizerek okumayın. Çünkü ilgi bir süre sonra sadece altı çizilen kelimelere gidiyor ve yanlış seçenek işaretleniyor. -Dilbilgisi sorularında hata bilgi eksikliğinden oluyor. -Soruları sesli okumaya çalışmak dikkat dağıtıyor. -Paragraflarda verilen ipuçlarını doğru bulamamak.  

MATEMATİKTE ÇOK İŞLEMLİ SORULARA DİKKAT Geçen yılın matematik soruları birkaç işlemden oluştuğu için öğrenciler dikkatsizliklerinden hata yaptı. Birkaç işlemden oluşan soruların ilk işleminde yapılan hata daha sonraki işlemlere de taşındığı için öğrenciler doğru yanıtı bulamadı. 

Geçen yıl da dikkatli olan, işlemleri doğru yapan öğrenciler sorun yaşamadı. Bir başka hata ise en basit toplama ve çıkarma işlemleri "Çok kolay" denilerek dikkatsizlikle çözülüyor. Geçen yıl üslü sorular ayırt edici özellikteydi yani zordu. Bu yüzden uzmanlar üslü sayılarda negatif sayıların üslerini alırken parantez olup olmadığına dikkat etmeleri gerektiği konusunda öğrencileri uyarıyor. 

Yine hata yapılan bir başka konu da sıralama soruları: "Hangisi büyüktür, hangisi küçüktür? Küçük sayıdan büyük sayıya doğru sıralayınız?" şeklindeki sorularda hata yapılıyor. 

Uzmanlar, "Negatif ve pozitif sayılarla yapılan işlemlerde işaret hatası, yazmadan zihinden çözülen problemlerde yanlış sonuca ulaşma ile negatif ve pozitif sayıların kuvvetlerini alırken dikkatsizlik yapılması hatalı seçeneğe götürüyor" diyor. 

TÜRKÇE'DE SINAVDA SORU ÇIKACAK ÜNİTELER FİİLİMSİLER İLE İLGİLİ BİLGİ VE KURALLARI KAVRAMA VE UYGULAMA: Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farklar, fiilimsilerin işlevleri ve kullanım özellikleri, fiilimsileri özelliklerine uygun kullanma, cümlede fiilimsiye bağlı kelime veya kelime gruplarını bulma, cümlenin temel öğeleri ve özellikleri ile yardımcı öğe ve özellikleri.  

MATEMATİKTE HANGİ KONULARDAN SORUMLUSUNUZ? 
KÖKLÜ SAYILAR: Tam kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklama, kareköklerini belirleme. Tam kare olmayan sayıların kareköklerini tahmin etme. Kareköklü bir sayıyı a, b şeklinde yazma ve a, b şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alma. Kareköklü sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapma. Ondalık kesirlerin kareköklerini belirleme. 

ÜSLÜ SAYILAR: Bir tam sayının negatif kuvvetini belirleme ve rasyonel sayı olarak ifade etme. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak yazma ve değerini belirleme. Üslü sayılarla çarpma ve bölme işlemleri. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade etme. 


GERÇEK SAYILAR: Rasyonel sayılar ile irrasyonel sayılar arasındaki farkı açıklama. Gerçek sayılar kümesini oluşturan sayı kümelerini belirtme. 
ÖRÜNTÜLER VE İLIŞKILER: Özel sayı örüntülerinde sayılar arasındaki ilişkileri açıklama. Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama. 
CEBIRSEL İFADELER: Özdeşlik ile denklem arasındaki farkı açıklama. 

İPTALLER OLSA DA HER SORU 5 PUAN GETİRECEK TEOG'da 6 ders sınavının her birinde öğrencilere 20'şer soru yöneltilecek. Her sorunun değeri okul yazılısı değerlendirmesinde 5 puan olarak hesaplanacak. Öğrenci soruların tümünü yaptığında okulda kullanılacak yazılısı olarak 100 puan alacak. Yapamadığı her soruya karşılık 5 puan kaybedecek.  

MAĞDURİYET YARATAN UYGULAMA BİTTİ 
Milli Eğitim Bakanlığ (MEB), ilk uygulamasında mağduriyetlere neden olan uygulamasından geçen yıldan itibaren vazgeçti. İlk yıl sınavda iptal edilen soru ya da sorular olduğunda değerlendirme kalan sorular üzerinden yapılıyordu. 

Bu durumda sorunun değeri 5 puandan daha yüksek oluyor ve yanlışı olan öğrenciler puan kaybediyordu. Üstelik mazeret sınavında iptal edilen soru olmadığında bu durum mağduriyetin artmasına yol açıyordu. 

Oysa ÖSYM'nin yaptığı sınavlarda bir soru iptal edildiğinde tüm öğrenciler doğru yapmış kabul edilerek değerlendiriliyordu. Sonunda geçen yıl MEB hatalı uygulamasından vazgeçti. Artık sınavlarda iptal edilen bir soru olduğunda bu soru tüm öğrenciler için doğru kabul edilmeye başlandı. 

YANLIŞ DOĞRUYU GÖTÜRMEYECEK 
Okul yazılısı olarak da kabul edilen TEOG sınavlarının bir başka özelliği ise yanlış yanıtlanan soruların doğruları etkilemeyecek olması. Tüm sıralama sınavlarında 4 yanlış bir doğru soruyu götürür. Ancak TEOG'da bir sıralama sınavı olmasına ve öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde kullanılmasına rağmen "yanlış cevabın doğruyu etkilemesi" kuralı geçerli değil.  

YANITI BİLMESENİZ DE İŞARETLEYİN 
Bu yüzden de TEOG sınavlarında her zaman öğrencilere tavsiyemiz, sorunun doğru yanıtının hangisi olduğunu bilmeseniz de seçeneklerden birini işaretlemeniz yolunda oluyor. Çünkü yanlış işaretlediğinizde kaybedecek bir "doğru"nuz yok. 

Bu yüzden de veliler de öğretmenler de öğrencilerine tüm soruları işaretlemeleri gerektiği konusunda uyarıda bulunmalı. Öğrenci deyimiyle sınava gireceklere, "Cevabı sallayın, belki tutturabilirsiniz" tavsiyesini vermek gerekiyor. 

Unutmayın ki bu sınavların sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak Yerleştirmeye Esas Puanı'nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak. 20 soruluk 4 seçenekli bir testte bir öğrencinin tüm soruları rastgele işaretleyerek 5'ten fazla doğru cevap bulması olasılığı yaklaşık yüzde 21, soruların yarısından fazlasını cevaplama olasılığı on binde 9 civarında.  

TEOG PUANLARI OKUL YAZILISI DA OLACAK 
TEOG sınavlarının puanları yalnızca liselere geçişte kullanılacak yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılmayacak. Aynı zamanda bu puan okuldaki yazılılardan biri olarak da sayılacak ve sınıf geçme notu olarak kullanılacak. 

Bazı aileler TEOG derslerinden bazılarının puanlarını kullanan okullara çocuklarını yollacaklarını söyleyerek, sınavların tümüne girmek zorunda olup olmadıklarını soruyor. Okul yazılısı olarak da bu sınavlar işlem göreceği için çocuğunuzun bu sınavlara girmesi gerek. Aksi halde sınavlara girmemiş kabul edilerek, sıfır alacağını unutmayın.  

SONUÇLAR OCAK AYINDA AÇIKLANACAK 
25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak ilk dönem sınavlarına giremeyen öğrenciler 12 ve 13 Aralık'ta gerçekleştirilecek mazeret sınavlarına katılacak. 

Öğrencilerin ilk dönem sınavlarının sonuçları ise Ocak 2016 tarihinde açıklanacak. TEOG sınavlarının kalan 6'sı ise ikinci dönem yapılacak. Bu sınavlar da 27 ve 28 Nisan'da, mazeret sınavları da 14 ve 15 Mayıs'ta yapılacak. Habertürk

Blogger tarafından desteklenmektedir.