ÖĞRETMENLIK HAKKI PUANLARI YÜKSELTECEK

Matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin kuruluş amacı, bilim insanı yetiştirmek. Ancak bir süredir bu bölümlerin mezunlarına pedagojik formasyon alma şartıyla öğretmenlik yapma hakkının tanınması, amacından sapmasına da yol açtı. 
Eğitim fakültelerine gerek kontenjan gerekse puan yüzünden giremeyen birçok genç için bu bölümler "öğretmenliğe dolaylı yoldan" da olsa ulaşma amacı olarak görülmeye başlandı. 

 NASIL ARTIŞ OLDU? 
Öğrencilerin temel bilimleri "öğretmenlik" yolu olarak görmesi üzerine her üniversitede bu bölümler açılmaya ve "gerçek olmayan kontenjanlar" verilmeye başlandı. 

Bir süre sonra da bu bölümler, birçok üniversitede Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) barajı geçen her adayın rahatlıkla yerleşebildiği programlar haline gelirken, "şişirilmiş kontenjanlar" ile boşluklar da kalmaya başladı. YÖK bir süre önce temel bilimleri ilgilendiren önemli bir karar aldı. 

2014 yılında 11'in altında öğrencisi olan temel bilimler programlarına bu yıl kontenjan verilmeyeceğini duyurdu. Buna göre 36 üniversitenin kimya, 31 üniversitenin fizik, 22 üniversitenin biyoloji ve 7 üniversitenin de matematik bölümlerine bu yıl öğrenci alınmayacak. Bu karar "Bölümler kapatılıyor" diye eleştirilse de YÖK, tersine bunu temel bilimleri güçlendirmek için yaptığını savundu. 

 Ancak kontenjanını doldurma sorunu yaşamayan üniversitelerde bu bölümlerde artış oldu. FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, birçok üniversitenin temel bilimler bölümlerine kontenjan verilmemesine rağmen geçen yılla karşılaştırma yapıldığında biyolojide 48, fizikte 74, kimyada 175 ve matematikte 246 artış olduğuna dikkat çekiyor. 

ÖĞRETMENLİK HAKKI CAZİP GELECEK 
Bu artışın da özellikle temel bilimler kontenjanlarını doldurmakta sorun yaşamayan "merkez" üniversitelerde olduğunu söyleyen Ardıç, "Bu sene bu bölümlerin puanlarının bir miktar artacağını düşünüyorum. 

Bunun nedeni üniversitelerin merkezi yerlerde olması ve adayların tercih ettiklerinde alacakları burslar. Bu faktörler öğrencilere oldukça cazip gelecektir" diyor. 

Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da YÖK'ün bu bölüm mezunlarına tekrar formasyon hakkı tanıyarak öğretmen olma fırsatı vermesinin, bu programların taban puanlarının yükselmesini sağlayacağını söylüyor.(mebpersonelleri)


Blogger tarafından desteklenmektedir.