DANIŞTAY 8400 OKUL MÜDÜRÜ GÖREVE DÖNÜŞ YOLUNU AÇTI

Binlerce okul yöneticisinin hukuksuz yollarla görevden alınmasına Danıştay ‘dur' dedi. Türk Eğitim- Sen'in başvurusunu karara bağlayan İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, yapılan işlemlerin iptali ve müdürlerin göreve iadesinin yolunu açtı. 

Bakanlık, kararı 1 ay içinde uygulamak zorunda. ‘Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik'e karşı açılan dava sonuçlandı. Bakanlığın aynı kurumda 4 yıl görev yapmış okul müdürlerinin görevden alınması ile ilgili uygulaması yargıdan döndü. 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), eksik düzenleme gerekçesiyle yönetmeliğin bazı maddelerinin yürütmesini durdurdu. İlçe milli eğitim müdürü ve şube müdürleri, 4 yılını dolduran okul yöneticileriyle sadece bir gün çalışsa bile onlar hakkında değerlendirme yapabiliyordu. Danıştay, bu şekilde yapılan işlemlerin iptal edilmesi yönünde karar verdi. İDDK'nın kararları nihai özellik taşıyor ve 8 binin üzerinde okul yöneticisinin görevlerine iade edilmesi gerekiyor. 
Kamuoyunda dershaneler yasası olarak bilinen torba yasa ile Milli Eğitim teşkilatını düzenleyen kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılmıştı. Düzenlemeyle 4 yıl okul müdürlüğü yapanların görevleri sona erdi. 

4 yıl daha görev yapmak isteyenler ise değerlendirmeye alındı. Bunun sonucunda 100 puan üzerinden 75 alanların süresi 4 yıl daha uzatılacaktı. Ancak birçok ilde okul değerlendirmesinde olumlu puan alan yöneticiler ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından elendi. 

Bunun üzerine sendikalar hukuksuzluğu yargıya taşıdı. Danıştay'ın kararı ile müdürlerin görevine dönmesinin yolu açıldı. Kararın 30 gün içinde bakanlık tarafından uygulamaya konulması gerektiği belirtiliyor. Eğitim sendikalarının görüşleri özetle şöyle: MEB'in suç işlediği ortaya çıktı 

 Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk: Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının atamasında, objektif kıstas öngörülmemişti. Hiçbir değerlendirme kriterine yer verilmeyerek hukuka uygunluk denetiminin etkinliği daraltılmıştı. Kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmemişti. 

Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe: Karara bütün mahkemeler uymak zorunda. Okul müdürlerimizin atandığı formun yürütmesi durduruldu. Öğretmenlerin değerlendirmesinde okul müdürüyle en az 6 ay çalışma şartı vardı. 

Aynı şartın ilçe milli eğitim ve şube müdürü için de geçerli olması gerektiği belirtilerek yürütmesi durdurulmuş. Bu, bütün okul müdürlerinin okuluna döneceği anlamına gelmiyor. Ancak dönüş yolu açılmış oldu. Kararın kapsamına giren yöneticilerin itiraz etmesi gerekiyor. 

Eğitim-Sen Başkanı Kamuran Karaca: Bakanlığın suç işlediği bir kez daha ortaya çıktı. Danıştay 6 ay geçmeden okul yöneticilerini tanıma fırsatı olmadığı ve bu değerlendirmenin objektif olmayacağı yönünde bir karar verdi. Ayrıca ‘müdür yardımcılarının okul müdürünün önermesiyle hiçbir kıstasa dayanmadan ve valinin onayıyla görevlendirilmesi doğru değil' dedi. Yüzlerce dava kazanılmıştı ama MEB kararları uygulamamıştı. Son karar bağlayıcıdır. 

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap: 30 gün içinde karar uygulanmazsa idareciler başvuru yaparak göreve iade istemeli. Yine uygulanmazsa dava açıp suç duyurusunda bulunabilirler.Zaman

Blogger tarafından desteklenmektedir.