LİSE SON SINIF ÖĞRENCİLERİ TEMEL LİSELERE GEÇMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Ülkedeki bütün siyasetçiler, idareciler, yetkili makamlar gerçek sorunlarla ilgileneceklerine ne yazık ki her zaman olduğu gibi Haziran ayında gerçekleşecek seçimlere endekslenmiş durumdalar. 

Seçimlerden sonra ise yeni seçilen vekilleri bir daha seçim bölgelerinde isteseniz de göremezsiniz.  Dolayısı ile derdinizi de anlatamazsınız. Halbuki şu an ülke de eğitim sisteminin bozukluğundan kaynaklanan son derece ciddi sorunlar mevcut. 

1 Eylül 2015’ten itibaren kapanarak özel okula dönüşecek dershanelerin yarattıkları sorunlar bunlardan sadece bir tanesi. Ve bu sorun her nedense kimse tarafından dile getirilmiyor. Geçtiğimiz perşembe günü konu hakkında sizlere yerimin yettiği kadar (Temel liselerin eğitim sistemleri hakkında) bilgi vermeye çalışmıştım. 

Temel liselerin yöneticileri özellikle 11. sınıf öğrencilerine ciddi baskılar uygulamaktalarmış. Velilere yönelik erken kayıt için ‘Üniversiteyi kazanma garantisi veriyoruz. Son yıl üniversiteye hazırlık dersleri yapacağız’ şeklindeki kampanyaları ile velilerin akıllarını çelmeye çalışıyorlarmış. 

Her ne kadar bu kampanya Milli Eğitim Bakanlığı’na takılmış olsa da temel liselerin internet tanıtım sitelerine girdiğinizde halen koca koca puntolarla yazılmış bu vaatlerle karşılaşıyorsunuz. Temel liselerin statü olarak sözde diğer ortaöğretim okullarından bir farklılığı bulunmuyor. Fakat temel liseleri diğer okullardan ayıran en önemli özellik zorunlu dersler dışındaki dersleri uzaktan eğitim yoluyla verebilecek olmaları. 

Böylece bilhassa özel olan temel liseler, “Öğrenci seçmeli ders yükünden sınıf geçme, kötü not alma ve devamsızlık gibi kaygılardan uzak sadece üniversiteye hazırlanacak” şeklindeki söylemleriyle “Üniversiteyi kazandırma garantisi veriyoruz” izlenimi yaratıyor. 

Tabi bu da velilere cazip geliyor. Bu haksız rekabete, dershanelerin temel liseler adı altında başka bir kazanç kapısı haline gelmesine kim, ne zaman ‘dur’ diyecek merakla bekliyorum.(Haberturk/ayşe kalyoncu)

.............
Haftalık ders saati 40 olan devlet liselerinden özellikle 11. ve 12. sınıflarında eğitim gören ve yeni YGS ağırlığını tam olarak hisseden öğrencilerin temel liselere geçiş yapma hazırlığı içinde oldukları gözlemlenmiştir......

9. ve 10. sınıflarda devlet liselerindeki öğretmenler tarafından yetiştirilen öğrencilerin, 11. ve 12. sınıflarda Temel Liselere geçerek bu okullardan mezun olmaları sonucunda geçiş yapan öğrencilerin Temel Liseler sayesinde üniversite sınavlarını kazandıkları gibi bir anlayış oluşabilecektir. 

Böylelikle Temel Liselerde çalışan öğretmenlerin daha başarılı oldukları gibi bir algı oluşacağından bu durum devlet liselerinde çalışan öğretmenlerin motivasyonlarında ciddi düşüşlere neden olabilecektir. gazetekamu.com

Blogger tarafından desteklenmektedir.