VELİLERE KARNE UYARISI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı,Türkiye'de yarın okullarda karne heyecanı yaşanacağını, karnedeki başarılar ve başarısızlıkların bireysel değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Okullar yarıyıl tatiline girerken, çocuklardaki karne heyecanına ailelerin de ortak olması gerektiğini kaydeden Ersanlı, şöyle konuştu: "Öğrencilerin karnesindeki notlardan veliler de sorumludur. Karne aynı zamanda velilinin de karnesidir. Bu yarıyıl dönemi aynı zamanda bir devre arasıdır. 

Çocuğun eksik olan karnesindeki başarısızlığın nedeni araştırılmalıdır. Çocukların karneleri başarı aracı olarak görülmemeli. Başarılar ve başarısızlıklar bireysel değerlendirilmelidir. Bu dönem başarı ve başarısızlığın değerlendirildiği dönemdir. Dolayısıyla bu dönem iyi değerlendirilerek ikinci dönem için hazırlıklar ve yapılması gerekenler üzerinde kararlar alınmalıdır. 

Başarılı karne övülürken, başarısız karne de yerilmemelidir. Not başarının tek ölçüsü değildir. " "Ebeveynlerin hayalindeki çocuk ile gerçekteki çocuk farklı" Ebeveynlerin hayalinde kurdukları çocuk modeli ile gerçekteki çocuklar arasında çok fark bulunduğunu ifade eden Ersanlı, her çocuğun kişiliğinin, davranışlarının ve başarısının farklı olduğunu vurguladı. 

Çocukların karnesindeki notlardan ailelerin de sorumlu olduğuna dikkati çeken Ersanlı, şunları kaydetti: "Aileler çocuğunun zayıfı varsa bundan kendilerinin de sorumlu olduğunu unutmasın. Bir çocuk her derste başarılı olamayabilir. Derslere ve öğretmenlere ilgisi ve sevgisi farklı olabilir. 

Bu da ders notlarını etkiler. Bir çocuğun derslerindeki başarısızlığın altında başka şeyler de vardır. Çocuk depresyonda olabilir, aile içinde şiddet olabilir, aile içi problem vardır veya ebeveynler arasında bir çatışma vardır. Hiç ilgilenilmiyordur. Çocukla ilgisiz anne baba vardır veya aşırı baskıcı, sürekli başka çocuklarla kıyaslayan anne baba vardır. Bu çok yanlış bir davranış ve uygulamadır. 

Ebeveynler, çocukları ile oturup zaman zaman değerlendirme yapmalı." Ersanlı, 15 günlük ara tatilde çocukların hem dinlenmesi hem de zevk alacağı, eğleneceği uğraşlarla zamanını geçirmesinin onlar açısından çok uygun olacağını sözlerine ekledi.

Blogger tarafından desteklenmektedir.