ÖZEL OKULLARA ÖĞRENCİ SEÇİMİ İÇİN 2 SEÇENEK

ARALARINDA Amerikan Robert, Alman, Avustralya, İtalyan ve Fransız liselerinin yer aldığı özel okulların bu yıl nasıl öğrenci seçecekleri netleşiyor. 

Geçen yıl öğrencilerini Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) fen ve teknoloji, matematik ve Türkçe derslerinin sınavlarına göre alan, 8. sınıf notlarının da yüzde 12.5’ini yerleştirme puanlarının hesaplamasında kullanan kolejler geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nda (MEB) toplantı yaptılar. 

Bu toplantıda özel okul yöneticileri öğrenci alımında kullanılacak iki yöntemle ilgili taslak verdiler. Bu yöntemlerden biri Anadolu ve fen liselerine yerleştirmelerde de kullanılan Yerleştirme Puanı (YEP) ile öğrenci almak. 

YEP hesaplamasında 6 dersten yapılan toplam 12 sınavın sonucu yüzde 70, öğrencinin 6., 7., ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanları yüzde 30 etkili olacak. Sınavlar ve yıl sonu notlarının toplanarak ikiye bölünmesi sonucunda YEP, 500 tam puan üzerinden açıklanacak. 

YEP ile öğrenci alacak kolejler taban puanlarını 500 üzerinden açıklayacak ama merkezi yerleştirmeye katılmayacak. Önkayıt ve kesin kayıt yoluyla öğrenci alacaklar. Yabancı özel liselerden bazıları ve Türk özel okulları bu yolu kullanmayı düşünüyor. 

 İkinci yöntem TEOG sınavlarından bazılarını kullanmak ama öğrencinin okul notlarını dikkate almamak. Aralarında bazı yabancı özel liselerin de olduğu okullar Türkçe, fen ve teknoloji, matematik ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders sınavlarının 4’ünü yani 8 sınavın sonucunu kullanmayı düşünüyor. Ancak isteyen okul sınav sayısını azaltabilecek. 

Birinci ve ikinci dönem sınavlarının yerleştirme puanına etkisi yüzde 30-70 ya da yüzde 50-50 olabilecek. Her okul farklı bir hesaplama kullanabileceği için farklı taban puanlar açıklayacak. Kimi okul taban puanını 500, kimi 700, kimi 800 üzerinden duyuracak. Bu da velilerin kafasını çok karıştıracak. 

Ancak okullar ister YEP’i ister bazı derslerin sonucunu kullansın, hepsi aynı tarihte web sitelerinden puanlarını açıklayacak ve öğrenci alacak. Bakanlık önümüzdeki hafta okullara bu iki taslak üzerinde yaptığı çalışmayı yollayacak ve hangi yöntemi kullanacaklarını yönetmeliklerinde belirtmelerini isteyecek. Bu arada kolejlerin tümünün YEP ile öğrenci almasını isteyen bakanlık bürokratlarının fikrini Bakan Nabi Avcı değiştirdi. 

Avcı, “Okulları zorlamayın, hangi derslerin sonuçlarına göre öğrenci almak istiyorlarsa alsınlar. Sadece alternatif bir sınav yapmasınlar” uyarısında bulununca YEP dışında başka bir puanlama yöntemi de onaylanmış oldu.Pervin Kaplan /HABERTURK

Blogger tarafından desteklenmektedir.