ÜNİVERSİTELERE GİRİŞ SİSTEMİ 2016 DA DEĞİŞECEK

Üniversitelerin “A tipi”, “B tipi”, “C tipi” olarak üçe ayrılmasının planlandığı her birine girişin ayrı ayrı olması için yapılan çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Yeni sistemle 2016 yılından itibaren üniversiteye girişin de TEOG benzeri bir modele dönüşmesi gündemde. 

Dershanelerin kapatılması tartışması devam ederken MEB dershanelere gerek kalmayacak sınav sistemi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. MEB, TÜBİTAK, YÖK, ÖSYM’nin yürüttüğü çalışma kapsamında üniversiteye giriş sisteminin de iki yıl içinde değiştirilmesi hedefleniyor. 2015’te YGS kalkacak Edinilen bilgiye göre çalışmalar yıl ortasında netleştirilecek. Üniversiteye girişte ikili uygulanan YGS ve LYS’den YGS kaldırılacak. 

Tek sınav olarak LYS’nin formatı değiştirilecek. 2 ay aralıklarla toplam 5 dersten sınav uygulanacak ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınavla üniversiteye başvurusunu yapabilecek. İkinci modele göre de lisede her yıl öğrenci sene sonu yazılılara girecek. Lise 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda merkezi yazılılara girecek öğrencilerin ders durumları da ölçülecek ve çıkan puana göre üniversiteleri tercih edebilecek. 

Model hayata geçirilirse liselerde, Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her öğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak. 

 Çalışma kapsamında üniversitelerin ‘A tipi’, ‘B tipi’, ‘C tipi’ olarak 3’e ayrılmasının planlandığı ve her bir statüdeki üniversitelere giriş için ayrı giriş planlandığı bildirildi. 
Örneğin ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ gibi üniversiteler ‘A tipi’ olacak. Bu üniversitelere yine sınavla girilecek ancak sınava girmek için lisede belli bir not ortalamasının tutturulması gerekecek. ‘A tipi’ kurumlara giremeyenler “B tipi” üniversitelere başvurabilecek. 

Taslak çalışmaya göre ‘B tipi’ üniversitelere de okul başarı puanları ve üniversitenin ÖSYM kontrolündeki kendi sınavıyla girilebilecek. “C tipi”ise sınavsız olacak. Öğrencilerin okul başarı notları, kişisel başarılarına göre üniversitelere yapacakları başvurulara göre giriş yapabilecek. 

A, B ve C tipi üniversitelerin belirlenmesinde YÖK etkili olacak. Sorular açık uçlu olacak Sınavlarda çoktan seçmeli testlerin yanında kısa, açık uçlu sorular da sorulacak. Öğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvurularda esas alınacak. Her fakülte öğrenciden niyet mektubu alacak ve öğrencinin “ne yapmak istediği” ve “gelecek planları” konusunda bilgi edinecek.vatan gazetesi

Blogger tarafından desteklenmektedir.