OYUN TEMELLİ MATEMATİK ÖĞRENME LABORATUVARI PROJESİ

Türkiye’deki devlet okullarında bir ilk olacak "Oyun Temelli Matematik Öğrenme Labaratuvarı Projesi” Üsküdar Kaymakamlığı’nın öncülüğünde, İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan alınan destekle ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nin bilimsel katkısıyla eğitimlerine başladı. 

Projenin tanıtımı için bugün Ramada Plaza İstanbul Otel’de gerçekleştirilen ilk toplantısına İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Proje Koordinatörü Sibel Çatar ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Aylin İlden Koçkar ve Eğitim Uzmanı Ebru Ataca katıldı. 

Toplantıdaki konuşmasında İstanbul Vali Yardımcısı Harun Kaya” Çocuklarımızın psikomotor yeteneklerinin çok iyi olduğuna dikkat çekerek, bizim çocuklarımızın dünya çocuklarından zeka farkı yok. Bir japon çocuğundan farkı yok.Sadece başarıyı ortaya çıkaracak motivasyonu sağlayamıyoruz. İşi sevdirerek yaptırmamız gerekiyor.”dedi. Projenin hayata geçirilmesine öncülük eden Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ise, “Matematiğin eğitimdeki gücünü bütün topluma algılatmalıyız. 

Bunu hissetmeyen ve eğitim hayatına yaymayan bir toplumun aslen entellektüel ve estetik yaşamdan uzak olacağını vurgulamak isterim. Daha sade söylemek gerekirse, estetik ve entellektüel bir hayat bakışı ve lezzeti için matematik bilgisine ihtiyacımız vardır.”dedi. Güler ayrıca ‘Açıkça görülüyor ki yıllardır matematiği bilimsel bir araç olarak anlatarak, bunu nesiller boyu en iyi yol olarak sunarak, bugünkü matematik eğitim sistemiyle çocuklarımıza ulaşamadık. 

Bügün büyük çoğunluk öğrencilerimiz için matematik en zor ders konumunda. Başka bir metod denemekle zarara girmeyeceğimizi tahmin ediyorum. Yani çocuklarımıza matematiği oyun oynarken, farklı işle uğraşırken öğretebiliriz şeklinde konuştu. Ülkemizde ilk kez yapılıyor Proje Koordinatörü Matematik Öğretmeni Sibel Çatar ise, “ Projenin hazırlığında Dünya’da başta ABD Berkeley ve Yale Üniversitelerinin kürsülerindeki uygulamalarını ve bilimsel sonuçlarını araştırdıklarını söyledi. 

Çatar, “Maalesef ülkemiz matematikle düşünmede Dünya’da 33. sırada yer alıyor. Bunu yukarı çekmek, hayatın her alanında varolan matematik ve onu oyunla anlatmak yoluyla çocuklarımıza başta problem çözme, yaratıcılık, strateji geliştirme yetenekleri kazandırmayı istiyoruz. Bu çalışma ülkemizdeki devlet okullarında ilk kez yapılmış olacak”dedi. Oyun her zaman çocuğun işidir Oyun Temelli Matematik Laboratuvarı Projesinin bilimsel ölçümlerini yapan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı, Yard.Doç.Dr.Aylin İlden Koçkar, “Oyunun çocuğun işi olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, çocuk bebekliğinden itibaren oyun oynar ve bu onun en güzel öğrenme biçimidir.’dedi.

 Projeyle çocukların zeka gelişimi ve becerilerinde yüzde 10-20 arası bir gelişme beklediklerine vurgu yapan Yard.Doç.Dr.Aylin İlden Koçkar, ‘Uygulamada toplam 480 çocukla araştırma, deney ve kontrol grupları oluşturduk. Projede oynanan oyunların zeka ve beceri gelişimi yanında her sınıfta rastlanılan dikkat eksikliğinden muzdarip çocuklara da faydalı olacağını ifade etti. Çocuk hayatı oyunla öğrenir Konuşmasında Albert Einstein’ın “oyun araştırma ve öğrenmenin en üst biçimidir” sözünü hatırlatan Eğitim Uzmanı Ebru Ataca, “ Büyükler bazen çocukların çocuk olduğunu unutur ve oyunu önemsiz bulurlar. 

Kendimden bir örnek vereyim; Ailem bana ‘sen son derece yaramaz bir çocuktun. Evde bulduğun her çeşit kaşığı alır gider o kaşık ile her yere vururdun ve çıkan seslerin taklidini yapardın. Elinden kaşıkları zor alırdık.’ der. Şimdiki eğitimimle o yaramaz çocuğu düşününce, farklı malzemelerden yapılmış kaşıkların farklı eşyalara vuruşlarından çıkardığı sesleri tecrübe ediyormuş aslında diyorum! 

Ama büyükler ne yapmış, kaşıkları bir bir elinden almış.’dedi Mimarisi özel laboratuvarlar tasarlandı Matematik laboratuvarları, çocuklara rahat bir eğitim ortamı sağlamak amacıyla iç mimar Elif Aydın tarafından özel tasarlandı. Pilot okullarda görev yapan öğretmenler, uzman eğitimciler desteğiyle formatör olarak yetiştirildi. Pratik matematik aktivite eğitimcileri de, süresi boyunca projede eğitmen olarak görev alıyor. 

Üç okulda bir yıl süreyle uygulanacak Üsküdar'daki Atatürk, Belma Güde ve Şemsi Paşa İlk ve Ortaokullarında hayata geçen proje kapsamında, çocukların metamatiği keşfedip sevmeleri sağlanıyor. Proje süresince matematik öğretimi oyun temelli eğitim malzemeleri ile daha kolay anlaşılır hale getiriliyor. 

Öğrencilere sağlıklı zeka gelişimi, yaratıcılık gelişimi, üç boyutlu düşünme yeteneği, analitik düşünme yeteneği kazandırılması yanısıra aynı matematiği sevmeleri ve ilgilerinin artırılması hedefleniyor. Öğrenclierin, problem çözme yetenekleri geliştirilerek, ezber yerine mantık kullanmalarının sağlanması, toplumda daha başarılı bireyler olmalarına katkı sağlamak da amaçlanıyor. 

Türkiye'deki matematik eğitiminde sorunlar olduğu gerçeğinden yola çıkılarak hazırlanan proje, uzun dönemde "oyun temelli matematik" yönteminin “okullarda seçmeli ders” olarak kabul edilmesini öngörüyor.milliyet

Blogger tarafından desteklenmektedir.