2011 YGS BAŞVURULARI BAŞLADI

-Mezun durumdaki adaylardan 2009 veya 2010-ÖSYS’ye başvurmuş olan ve öğrenim bilgilerinde değişiklik olmayan adaylar başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla yapabilecekleri gibi diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla da yapabilecek.

-Bireysel olarak internet aracılığıyla başvuru yapılabilmesi için 2009 veya 2010 ÖSYS başvurularından birinin başvuru merkezi aracılığıyla yapılmış olması şartı aranacak. Bu şartı taşımayan adayların 2011-ÖSYS başvurularını, başvuru fotoğraflarının yenilenmesi amacıyla bir başvuru merkezinden yapmaları zorunlu olacak.

Başvurusunu bir başvuru merkezinde yapması gereken adaylardan, başvuruların yapılabileceği tarihler arasında sürekli yurt dışında bulunan, sürekli hastalık ya da sürekli tutukluluk gibi nedenlerle başvuru merkezine gitmesi mümkün olmayanlar, başvurularını posta yoluyla yapacak.

-Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapan adayların Aday Bilgi Formu’nu doldurması gerekiyor. Son sınıf düzeyindeki adaylar bu formu doldurduktan sonra okudukları okulun bir yetkilisine onaylatacak.

Başvuru işlemini yaptıracak adayın, başvuru merkezine gelmeden önce başvuru ücretini yatırmış olması gerekiyor. 2009 veya 2010-ÖSYS’ye başvurusunda ve bilgilerinde hiçbir değişiklik olmayıp internet üzerinden başvuru yapacak adaylar için de aynı kural geçerli olacak.

-BANKAYA GİTMEDEN DE SINAV ÜCRETİ YATIRILABİLECEK-
Sınava yurt içinden başvurmak isteyen adaylardan, "YGS’ye girmek istiyorum" seçeneğini işaretleyenler 35 TL’yi, "YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum" seçeneğini işaretleyenler 10 TL’yi kılavuzda belirtilen bankalardan birine yatıracak.

Bankaya ücret yatırmak isteyen adayların, bu ücreti yatırmak için banka görevlisine T.C Kimlik Numarası, adı, soyadı bilgileriyle kaç TL yatıracağını bildirmesi yeterli olacak.

Adayların bankadan aldıkları dekontu saklamaları gerekiyor.

Banka şubelerine gitmeden internet aracılığıyla da bankaya ücret yatırılabilecek.

-"ÖNCELİKLİ OLARAK İL MERKEZLERİNDE SINAV YAPILACAK"-

Buna göre, il merkezlerinde yeterli sınav kapasitesi bulunmadığı takdirde adaylar, okul adreslerine göre belirlenecek ilçe sınav merkezlerinde ya da adayların ikinci tercih olarak belirledikleri okul ili veya adres iline göre çevre il merkezlerinde sınava alınacak. Aday formunda yer alan "1. Tercih" alanında, okulun bulunduğu il veya adres ili dışında sınav merkezi tercihi yazılmayacak.

ÖSYM gerekli olduğu hallerde adayı tercih ettiği sınav merkezlerinden farklı bir sınav merkezine de atayabilecek. Ancak adayların sınava gireceği merkez belirlendikten sonra değişiklik yapılmayacak. Bu nedenle adayın, sınav merkezi tercihlerini belirlerken kendisine en uygun olan merkezi seçmesi gerekiyor.

Sınav merkezi sayılarını azaltan ÖSYM, kılavuzda 89 sınav merkezine yer verdi.

-"SINAVA GİRİŞ BELGESİ" ADRESE GÖNDERİLMEYECEK

Adayın başvuru merkezine giderken adayların yanında, doldurulmuş Aday Bilgi Formu, fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulanan nüfus cüzdanı veya pasaport, mezun öğrenciler için ortaöğretim diplomasının resmi onaylı bir sureti, özürlü adaylar için sağlık kurulu raporlarının bir örneğiyle özürlerine ilişkin özgeçmişlerini ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe, banka dekontu olması gerekiyor.

Kılavuzda yer verilen bilgilere göre, başvuru merkezindeki görevli tarafından onaylanarak adaya verilen "2011-ÖSYS Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgenin saklanması gerekiyor. Bu belgede yer alan şifre daha sonraki işlemlerde de gerekeceği için adayların bu şifrelerini unutmamaları, kimseye vermemeleri ve özenle saklamaları gerekiyor. Adaylar, bu aşamadan sonra öğrenim bilgilerinde yapacakları belgeye dayalı her türlü değişiklik için doğrudan ÖSYM’ye başvuracak.

Başvuru işlemi sonrası adaya verilen şifre, T.C Kimlik Numarası ile birlikte ÖSYM’nin "http://ais.osym.gov.tr" internet adresini kullanarak adayın sınava gireceği yer bilgisini içeren Sınava Giriş Belgesini temin etmede, yerleştirme ve sınav sonuç bilgilerini öğrenmede, yükseköğretim programları tercihini girmede ve bazı bilgilerini değiştirmede kullanılacak.

Şifre hem 2011-ÖSYS’nin bütün aşamalarında, hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün işlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle saklanması zorunluluğu bulunuyor.

Yeni şifre edinmek isteyen adayların, nüfus cüzdanlarıyla şahsen başvuru merkezleri, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ve ÖSYM Bürolarına başvurmaları ve 2 TL hizmet ücreti ödemeleri gerekiyor.

ÖSYM, Sınava Giriş Belgesi’ni adayın adresine ayrıca göndermeyecek. Bundan sonra aday bu belgeyi TC Kimlik Numarası ve başvuru sırasında kendisine verilen şifre ile ÖSYM’nin "http://ais.osym.gov.tr" internet adresinden edinecek.MİLLİYET

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.