Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), düşük tarifeli sistemi oluşturmadıkları için yüksek tarifeden elektrik faturası ödeyen okulları uyardı.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Emin Gürkan, bakan adına valiliklere yazı gönderdi.

Yazıda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca, 23 Mart 2004'de aralarında resmi okulların da bulunduğu bazı kuruluşlara 1 Ocak 2005'e kadar ''kompanzasyon ve ölçü sistemi'' kurmaları için süre tanındığı anımsatıldı. Yazıda, sürenin bitiminde bu değişikliği yapmayan abonelere ''yüksek tarife'' uygulanmasına karar verildiğine işaret edildi.

Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne bağlı genel, Anadolu, fen, sosyal bilimler, Anadolu güzel sanatlar ve spor liselerinde kompanzasyon ve ölçü sistemleri kurulumlarını gerçekleştirmeyen ve abone kayıtlarını işleterek kullanıma açmayanların elektrik bedellerinin, kararın uygulanmaya başladığı 2005 tarihinden itibaren yüksek tarifeye göre ödendiğinin tespit edildiği belirtilen yazıda, bazı okul yöneticilerinin de uygulamadan haberdar olmadıklarına dikkat çekildi.

''Yüksek tarifeden gönderilen faturaların ödenmesinde sınırlı bütçe imkanları nedeniyle ödenek tahsisinde sıkıntı yaşandığı, zamanında karşılanmayan borçlara vade farkı veya ciddi oranda faiz uygulandığı ve okulların elektriğinin kesildiği Bakanlığımıza intikal ettirilmektedir''denilen yazıda, Ocak 2008'de illere gönderilen yazıyla ''okulların reaktif enerji kompanzasyon sistemlerini kurmalarının; kaynak yetersizliği nedeniyle kurulumu sağlayamayanların ise okul aile birlikleri veya hayırsever kişi, kurum ve kuruluşları harekete geçirmek suretiyle mahalli imkanları kullanarak tesis etmelerinin'' istendiği anımsatıldı.

Yazıda, Bakanlığa intikal eden ödenek taleplerinden, bazı okulların ''düşük tarifeli ücret'' kapsamında oldukları halde gerekli sistemi oluşturmadıkları için yüksek tarifeden ödeme yapmaya devam ettiklerinin ve aynı fiziki mekan ve öğrenci yoğunluğu bulunan okullardan çok farklı ödemeler yaptıklarının tespit edildiği vurgulandı.

Kompanzasyon sistemi kurmayan okulların isimlerinin ve kuramama gerekçelerinin 10 Ekim 2008 tarihine kadar MEB'e iletilmesi istenen yazıda, talimatlara rağmen sistemi kurmayan okul yöneticileri hakkında yasal işlem başlatılacağı belirtildi.haber7

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.