Yeni Puanlama Sistemiyle 15 netle TYT barajı aşılıyor

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) adayların puanlarının hesaplanması için gereken kriterlerde geçen hafta güncelleme yaptı. 

Puanların hesaplanmasındaki asgari puan şartlarında kolaylık sağlandı. Her alan türünde en az yarım net kuralı kaldırılarak, yerine Türkçe ve matematik alanlarının sadece birinden yarım net yapan bir öğrencinin puanı hesaplanacak. 

Bu revizyonla birlikte adayların üniversiteli olması da kolaylaştı. Ancak tercih hakkını kazanabilmek için sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi'nden (TYT) en az 150 puan almak gerekiyor. 
Adaylar ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) başarılı bir performans gösterse bile TYT'den en az 150 puan almadığı sürece tercih yapamayacak. 

TYT'de 150 barajını geçmek için yüzlerce kombinasyon var. Toplam 15 netle bile bu baraj aşılabilir. TYT'de 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 de fen bilimleri olmak üzere toplam 120 soru sorulacak. 

SÖZELCİLER İÇİN 17 TÜRKÇE 
Sözel bölümleri hedefleyen adaylar TYT barajını geçmek için matematik testine dokunmadan sadece Türkçe'den 17 doğru ile 150 barajını geçebilecek. Aynı aday sınavın 2'nci oturumu olan AYT'de ise diğer hiçbir teste bakmadan sadece Türkçe'den 20 net çıkarırsa lisans bölümlerini seçmek için gerekli 180 barajını aşabilecek. 

SAYISALCIYA 14 MATEMATİK 
Mühendislik bölümlerini hedefleyen adayların TYT'de matematikten 13.75 net çıkarması gerekiyor. Bu netlerle fen bilimleri ve sosyal bilimler testlerine hiç dokunmadan baraj aşılabilir. 

Eşit ağırlıkçılar en basit formülle temel matematikten 7.5, Türkçe'den 8 net çıkarıp sosyal bilimler ile fen bilimleri testlerine hiç dokunmadan 150 barajını aşabilir. 

HER SORU ALTIN DEĞERİNDE 
AYT'deki soruların geçmiş yıllarda çıkan Lisans Yerleştirme Sınavları'ndaki (LYS) soru stillerine benzemesi bekleniyor. 

Ancak YKS'nin ilk oturumu olan TYT'de adayların muhakeme ve analiz yetenekleri ile okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanıyor. Bu nedenle soru tiplerinin daha çok ALES'e benzeyeceği öngörülüyor. TYT'de tek bir soru bile adaylar için altın değerinde olacak. 

Çünkü TYT'de 160 yerine 120 olacak. Soru sayısının az olmazı ve 2 milyondan fazla adayın katılması TYT'yi avantaja dönüştürebilir. Muhakeme yeteneğinin sınanacağı ve AYT'ye oranla daha kolay olması beklenilen sınavda tek bir doğru soru bile adayları binlerce sıra öne çekebilecek.(mebpersonel)

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.