ŞUBAT ÖĞRETMEN ATAMASI 4 AYLIK EĞİTİM PLANLAMASINDA NELER VAR BU 4 AYLIK EĞİTİM PLANLAMASININ KAPSAMI NELER?

10 bin öğretmenin ataması cepte, Şubat ayında yapılacak ve mecliste alınan izin gereği. Peki 2016 için kaç kadro talep edilecek ve ne kadarı Şubat'ta kullanılacak? 

Şimdi sayın Maliye Bakanı bütün kamuda öngörülen kadro sayısını açıkladı 78 bin küsur diye. Dolayısıyla bunun için biz ne kadar alabilirsek onun azamisini almaya çalışacağız. Ama kadro tahsisleri kamuda bütçe kanunu ile öngörülür. 

Dolayısıyla bizim elimizde Şubat atamalarında kullanabileceğimiz 10 kadro var ama biz bunu yeterli bulmuyoruz Şubat için ve bunun üzerine 20 bin daha koymayı öngörüyoruz. 

Ama bunlar için bizim meclisten en az 30-40 binlik kadro almamız lazım. Kadroyu aldıktan sonra da maliye bakanlığının bu kadroları 2016 için kullanma iznini bize vermesi gerekiyor. Bunları yapabileceğimizi görüyorum. 

Dolayısıyla Şubat ayında 10 binin üzerine yeni alacağımız kadrolarından yarısını ilave edeceğiz. Öteki yarısını da Ağustos atamaları için tutacağız. 

Temmuz'da yapılacak KPSS sonuçları ile yapılan bu puanlara da yer ayırmamız gerekiyor. Bugünlerde milli eğitim bakanlığına yönelik dezenformasyon kampanyası her fırsatta işletilmeye çalışılıyor. Şubat atamaları dedik efendim Şubat'ta alınacak olanlar çok düşük puanlı adaylar olacak bizim bütün branşlarda sınırda kalan aday öğretmenlerimizin puanları 70'in kesin üzerinde. 85 ile bekleyen aday öğretmenlerimiz var. 
Dolayısıyla bu yeni atama döneminde atanacak olanlar öyle çok yerlerde sürünen puanlar değil. Bazı branşlarda 60'a düşebiliyor talep olmadığı için. Çok talep olduğunda puan yükseliyor. Ağustos ayında yağılan atamalarda 37 bin öğretmenin yüzde 70'inin Doğu'ya, Güneydoğu'ya atanması biz de haberini yaptığımızda gözyaşlarına şahit olduk şu andaki terör olaylarından dolayı. 

Onların bir çoğu sevinç gözyaşlarıydı. 26 bin atama yaptık Güneydoğu ve Doğu'daki 29 ilimize gönderdik. Sadece 40 öğretmenimiz görevini başlamadı onların ya ailevi bir mazereti vardı ya da sağlık sorunu gibi sorunları vardı. Ben hepsini başarılar diliyorum hepsini Allah'a emanet ediyorum. 

Şubat atamasında da yapılacak öğretmen atanması için 4 aylık bir eğitim planlaması yaptığınızı belirttiniz. Bu eğitim planlamasında neler var neleri kapsıyor? 
Biz daha önce Şubat'ta atama yapmayı doğru bulmuyorduk. Şubat'ta atanan öğretmen Nisan'ı buluyor bazen görevi alması yılsonu geliyor zaten. Dolayısıyla biz Ağustos'ta atamalarımızı yapıyorduk ve Eylül'de başlatıyorduk. 

Fakat Ağustos'ta kuralar çekiliyor yerler belli oluyor Eylül 15'te okullarına gönderiliyorlar. Bu sefer öyle yapmayacağız. En ufak bir iyileştirme bir düzenleme yaptığımız zaman belli bir medya grubundan hemen eğitim yine alt üst oldu, her şey sil baştan deniyor. 

Şubat'ta biz öğretmenlerimizi atayacağız bunlar 1 Mart tarihi itibariyle resmen maaş almaya başlayacaklar. Olduğu zaman biz bu öğretmenlerimizi hemen atandıkları illere göndermeyeceğiz, kendi sınıflarına sokmayacağız. Bu öğretmenler her biri bir danışman öğretmene zimmetlenecek. 

10 yılını geçmiş, tecrübeli, deneyimli öğretmenlerimizden biri danışman öğretmen olacak. Öğretmen adayının tercihine göre oturduğu yerde veya atandığı yerde veya başka bir yerde. Oturduğu ilde diyelim o zaman oturduğu ilde bir danışman öğretmen tahsis ediyoruz. Bu danışman öğretmenimiz ile birlikte bir staj programı yapıyoruz. 

Diyelim siz matematik öğretmenisiniz hangi branştan olursanız olun değişik okul türlerinde değişik derslere gireceksiniz. Matematik öğretmenisiniz ama bir meslek lisesindeki atölyeye de girip göreceksiniz. Hangi dersleri izleyeceğinizi milli eğitim müdürlüğü verecek size. 

Bir deneyim olacak. Öğretmenler odasında da oturacaksınız ilişkiler nasıl onu göreceksiniz. İl milli eğitim müdürünün yanında bir gün geçireceksiniz mevzuatı göreceksiniz. Bu bütün bir milli eğitim bürokrasisi nasıl çalışıyor iş üzerin görecek. Velilerle toplantılara katılacak sınıf öğretmenleri ile birlikte. Bu hizmet içi eğitimden yoğun biçimde geçmiş olacak. 

Yazın bizim bütün öğretmenlerimiz için yaptığımız hizmet içi eğitim programları var. Bu öğretmen adaylarımızı da tekrar bu programlara da alacağız. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek öğretmen adaylarımıza da gittikleri yörede konuşulan dil, anadili Kürtçe olan bir okula gönderiyoruz diyelim. 

Dolayısıyla oradaki velilerle çocuklarla konuşacak düzeyde bir temel Kürtçe eğitiminden geçireceğiz. Yerel kültürü de tanımak bakımından diyelim bir hanım öğretmenimiz bir kına gecesine gittikleri zaman ne yapmaları gerekir, bir erkek öğretmenlerimiz bir sıra gecesine gittikleri zaman ne yapmaları gerekir.  

Dershanelerin dönüştürülmesi çok tartışıldı. 
Daha önce dershane statüsünde çalışan kurumlar ya bir ilkokula ya bir anaokuluna, liseye ya da bir temel liseye dönüştüler. Ama biz her şeye rağmen geçmişte bir ilizyon vardı dershaneye gitmeden olmaz diye. 

Bunun doğmasının nedenlerinden biri de sınavların daha çok dershane odaklı olarak düzenleniyor olmasıydı. Şimdi biz sınavları gerek TEOG dediğimiz sınavlarda da, üniversiteye giriş sınavlarında da ders odaklı, okul odaklı hale getirdik. 

Sorulan sorular öğrencinin sınıfta öğrendiği konulardan çıkan sorular. Dershaneye ihtiyaç kalmamış olmasıyla birlikte yine de her şeye rağmen ben okula aldığım dersin dışında bir takviyeye de ihtiyaç duyuyorum diyenler için okullarımızda takviye kursları açtık. 

Bu kurslar ücretsizdir.Öğrencilerden ve velilerden para alınması yasaktır. Yardımcı ders kitabına filan ihtiyaç yoktur. Bugünde tanıtımını bir kere daha yağacağız EBA Eğitim Bilişim Ağı diye büyük bir portalımız var. Dünyanın en büyük eğitim portalıdır. 

Burada istemediğiniz kadar yardımcı ders materyali vardır ve ücretsizdir. Televizyon yayıncılığı konusunda verilen dersi kaçırdıysanız, veya anlamadıysanız EBA'ya girerseniz mutlaka orada o konuda bir ders vardır. 7 buçuk milyon öğrenci ve öğretmenimiz buradan yararlanıyor. 

Takviye kurslarına geçen yıl 2 milyon 600 bin öğrencimiz devam etti. Bu yıl 4 milyon 300 bin öğrencimiz takviye kursu almak için müracaat etti. Bizi e-okul'da e-kurs modülümüz var buraya müracaat ediyorlar. Takviye kurslarında ders vermek isteyen öğretmenlerimizde buraya isimleriyle müracaat ediyorlar. 

Bu yıl 250 bin öğretmenimiz müracaat etti. Okullar müracaat ediyorlar ve biz hepsini buluşturuyoruz. Bütün öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin bir EBA şifresi var. Bu şifrelerle girdikleri taktirde bu ders materyallerinden ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar.ntv

Blogger tarafından desteklenmektedir.