DERSHANELER YA LİSE OLACAK YA KAPANACAK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,Seul'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi için yaptığı uçak yolculuğu sırasında yaptığı açıklamalarda "4+4+4 halkımızı memnun edecek. Avrupa'nın çoğunluğunda da 12 yıl zorunlu eğitim var zaten...dedi

'EV OKUL SİSTEMİNİN ÖNÜ AÇILACAK'
12 yıl zorunlu eğitim konusunda ısrarınız neden? 4+4+4 ile ne amaçlıyorsunuz?
Öncelikle teknik eğitim Avrupa'da yüzde 65-70. Bizde tam tersi. Bunu düzeltmeliyiz. Sonra aileleri endüstri meslek, ticaret, Anadolu veya imam hatip arasında tercih kullanma noktasında serbest bırakıyoruz. Ama 12 yıl zorunlu eğitime de sevk ediyoruz. Özellikle Güneydoğu'da akil baliğ olan (ergen) kız çocuklarını aileler okula göndermiyor. Açık lise bunun için. Ev okul sisteminin önü açılacak.

Bir de organize sanayi bölgelerinin meslek okulları açmasına fırsat sağlıyoruz. Çocuk hem okuyacak, hem de staj yapacak. Belki para da kazanacak. Endüstride çok ihtiyaç duyduğu "ara elemanı"nı da sektörün ihtiyaçlarına göre kendisi yetiştirecek.

Özel okullar, ders kitapları ve bedava tablet uygulamalarının dışında bırakılmaktan şikâyetçi. Onları da kapsayacak bir uygulama mümkün mü?
Değerlendirebiliriz. Ancak özel okullara yeni imkânlar doğacak. 4+4+4 sistemi nedeniyle yeni binalara ihtiyaç olacak. Okul yapma konusunda büyük bir fatura var. Özel okullardan hizmet alma noktasındayız. Danıştay bozmuştu. Yeniden çalışma yürütüyoruz.

Bunu da ilk kez açıklıyorum. Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Çünkü insanların ellerindeki son imkânları bu alanda kullanmalarını istemiyoruz. Ben bazı büyük dershanelerle konuştum. Kendileri "Biz de bu yola girmeyi düşünüyoruz" dediler.

4+4+4 İÇİN NEDEN ISRARLI?
Teknik eğitim Avrupa'da yüzde 65-70. Bizde tam tersi. Bunu düzeltmeliyiz. Ayrıca Güneydoğu'da kız çocuklar okula gönderilmiyor. Açık lise bunun için...HABERTURK/Fatih ALTAYLI

Daha fazla ayrıntı için HABERTURK tıklayınız

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.