SOSYAL BİLİMLER LİSELERİNDE ZORUNLU OLARAK OKUTULAN OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİNİN ÖĞRETİM PROGRAMI HAZIRLANDI.

Yaklaşık altı yüz yıllık bir sürece tanıklık eden, Türk edebiyatına binlerce eser kazandıran, milyonlarca arşiv belgesinin oluşturulduğu tarihi bir yazı dili olan Osmanlı Türkçesinin dersi, Sosyal Bilimler Lisesinin kurulduğu 2003 yılından bu yana bu okullarda okutuluyor.

Osmanlı Türkçesi dersi, öğrencilere yazı inkılabının nedenlerini, Türk dilinin incelik ve zenginliği, Türk sanatının ve sanatçısının estetik yaklaşımını, sanat anlayışını, Türk milletinin duyuş ve düşünüşünü, yaklaşık bin yıllık siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve kültürel yaşantısını, o döneme tanıklık eden eser ve belgelerden okuma, anlama imkanı sağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Sosyal Bilimler Liselerinin 10, 11 ve 12. sınıflarında zorunlu olarak okutulan Osmanlı Türkçesi Dersi’nin öğretim programını hazırlayarak yayımladı.

Ders kapsamında, Osmanlı Türkçesinin genel özellikleri, Osmanlı Türkçesi metinlerinin okunması, bu metinlerin okunmasını kolaylaştıracak kurallar ele alınıyor.

Osmanlı Türkçesinin alfabesinin tanıtıldığı derste, Türkçe-Farsça-Arapça dillerinin ilişkileri, Osmanlı Türkçesinde kullanılan yabancı kökenli kelimelerin yapı özellikleri de öğretiliyor.

-Osmanlı Türkçesi kelimelerinden yap boz etkinliği-
Dersin öğretim programında öğrenci etkinlikleri arasında, öğrencilerin sınıfta belli gruplara ayrılarak, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserlerin olduğu kütüphanelere giderek Osmanlı Türkçesi ile yazılmış eserleri, Osmanlı dönemine ait mimari eserlerin üzerindeki yazıları, eski mezar taşı ve kitabelerini araştırarak fotoğraflandırmaları ve bunları sınıfta yorumlamaları yer alıyor.

Bu şekilde öğrencilerin illerindeki Osmanlı dönemine ait mimari eserleri, kitabeleri gezip görerek, eserlerin üzerindeki yazıları okuyabilmeleri amaçlanıyor.

Öğrencilerin Atatürk’e ait Osmanlı Türkçesi alfabesiyle yazılmış özdeyişler ile kısa metinleri, günlük diyalogları, atasözleri, şiir ve fıkra örneklerini de sınıfta okumaları öneriliyor.

Osmanlı Türkçesi ile kelime gruplarının yazılı olduğu yap bozun hazırlanarak, parçalarının ayrılarak en kısa zamanda birleştirilmeye çalışılması etkinliği de dersin işlenişi için örnek olarak veriliyor.

-Yazı çeşitlerinin öğretilmesi-
Yazı çeşitlerinin öğretildiği ünitede ise etkinlik olarak öğrenciler tarafından okulun bulunduğu şehirdeki mimari eserlerde yer alan ilginç hat sanatı örneklerinin, çeşitli edebi, tarihi ve resmi belgelerin fotoğraflanarak okulda sergilenmesi de sağlanabilecek.

Ünlü edebiyatçıların, tarihi kişiliklerin mezarlarına gezi düzenlenebilecek. Mezar taşı kitabelerinde kullanılan yazı çeşitleri hakkında sunum hazırlanabilecek.

Osmanlı Türkçesiyle yazılmış kaynaklar ve belgeler ünitesi işlenirken, okul dışı etkinlik olarak, öğrencilerin hattatlarla tanışması; Osmanlı hat sanatı örneklerini tanımaları, özel koleksiyonları görmeleri için cami, saray, mezarlık, hat kursları gibi ilgili yerlere geziler düzenlenebilecek.

Yine bu ünite kapsamında, Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden ferman, kadı sicili, tapu kaydı gibi resmi belge örneklerinin tıpkı basımları temin edilerek sınıfta okunabilecek, incelenebilecek.

-"Araştırmacı olacaksa bu ders gerekli"-
Konuya ilişkin açıklama yapan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, bu dersin Sosyal Bilimler Lisesi’nin 10, 11 ve 12. sınıflarında okutulduğunu anımsattı.

Dersin programının yeni hazırlandığını bildiren Tufan, programın bu eğitim yılından itibaren uygulanmak üzere yayımlandığını söyledi.

Sosyal bilimler liselerinin daha çok sosyal derslere ağırlık veren ve daha çok o alanda ilerlemek isteyen öğrenciler için oluşturulduğunu ifade eden Tufan, haftalık iki saat ile Osmanlı Türkçesini öğrenmenin elbette mümkün olmadığını belirtti.

Tufan, şu bilgiyi verdi: "Öğrenciler bu derste metin okumayı çok ileri düzeyde öğrenemezler, ama ileride araştırmacı, tarihçi, edebiyatçı olacaksa bu ders mutlaka gerekiyor. Bir tarihçinin Osmanlıcayı, Osmanlı Türkçesini bilmemesi beklenemez. Öğrencilerde Osmanlı Türkçesi hakkında bir farkındalık, bir altyapı oluşturmak amaçlanıyor."

Milli Eğitim Bakanlığının geçen seneki verilerine göre, Türkiye’deki 27 sosyal bilimler lisesinde toplam 5 bin 725 öğrenci eğitim görüyor.milliyet

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.