EK YERLEŞTİRME BAŞVURULARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

ÖSYS merkezi genel yerleştirmede (birinci yerleştirme) yerleştirilmeyen (açıköğretimin kontenjansız programına yerleşenler de tercih yapabilir) adaylar, ek yerleştirmelerde tercih yapabilir ve en çok 30 tercihte bulunabilirler.

Ek yerleştirmelerde, merkezi genel yerleştirmeler sonucu yükseköğretim programlarının yeni oluşan minimum (taban) puanlarına göre tercih yapılır. Yeni açılan yükseköğretim programlarının ve kontenjanı dolmayan programların minimum (taban) puanları oluşmadığı için, bu tür yükseköğretim programlarına ilgili puan türünde puanı hesaplanmış bütün adaylar tercih yapabilirler.

Merkezi yerleştirmelerde kontenjanı dolan fakat kayıt yaptırmayan adaylardan dolayı boş kontenjanı oluşan lisans programları (Tablo4) ve Tablo3B”de yer alan önlisans (2 yıllık ortak programlar) programlarını tercih edebilmek için, adayın ilgili türdeki puanı, programın yeni oluşan taban puanına eşit yada daha yüksek olmalıdır.

İlgili meslek lisesi öğrencilerinin yerleşme önceliğine sahip olduğu Tablo3A”daki önlisans (2 yıllık) programı tercihlerinde ise bu koşul aranmaz. Yani adaylar (genel yada meslek lisesi mezunu fark etmez) Tablo3A”daki önlisans programlarını, puanları programın merkezi yerleştirme sonrası yeni oluşan taban puanından düşük olsa da tercih edebilirler.

Ek yerleştirmelerde yapılacak tercihlerde, adayın ilgili programın koşullarını karşılayıp karşılamadığını da mutlaka kontrol etmesi ve kılavuzun “Özel Koşullar ve Açıklamalar” bölümünü mutlaka incelemesi gerekir. Zira yerleşen aday, programın koşullarını karşılamıyorsa kaydı yapılmayacaktır.

Tablo3A”dan tercih yapmayı düşünen genel lise mezunları ve alan dışı meslek liseliler, yerleşme önceliğinin programın alanı ile ilgili meslek liselerinden mezun olan adaylara ait olduğunu ve yerleştirmede ilgili puanlarının 0,12 ağırlıklı Y-YGS”lerinin (alandışı YGS yerleştirme puanları) esas alınacağını unutmamalıdırlar.

180 ve üzerinde puanı olan adaylar, lisans programları da dahil olmak üzere boş kontenjanı bulunan ve koşullarını karşıladıkları bütün yükseköğretim programlarını tercih edebilirler.

Puanı 140 ile 179,999 arasında olan adaylar, boş kontenjanı bulunan ve koşullarını karşıladıkları Tablo3A ve Tablo3B'deki 2 yıllık önlisans ve açıköğretim lisans programlarını tercih edebilirler.

Puanı 140”ın altında olan genel lise mezunları hiçbir tercih yapamazlarken, meslek lisesi mezunları boş kontenjan bulunması halinde alanları ile ilgili Tablo3A”daki 2 yıllık önlisans programlarına ve 2 yıllık açıköğretim programlarına sınavsız geçiş hakları ile müracaat edebilirler.

2011'de özel yetenek sınavı ile bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirme için de tercih yapabilirler.

Ek yerleştirme kontenjanlarına yerleştirme yapılırken, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu ve ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan ilke ve kurallara uyulur. Bu kılavuzda yer alan okul birincileri, bedensel engelliler, bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunları, belli sanat dalları, konu alanları veya sporda üstün yetenekli olanlar ile ilgili ilke ve kurallar ek yerleştirme için de geçerlidir. Bu nedenle adayların adı geçen kılavuzları da yeniden gözden geçirmeleri yararlarına olabilir.Sinan ÇAĞIRAN | www.EgitimHaberim.com

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.