26 AGUSTOSTA ATANACAK ÖĞRETMENLER ORYANTASYON EĞİTİMİNE ALINACAK

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü, eğitim ordusuna yeni katılacak öğretmenlerin hem mesleğe ve çalışma şartlarına hem de görev yapacakları yöreye uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla ''İlk Defa Öğretmen Olarak Atananlar İçin Uyum Eğitim Planı'' projesi hazırladı.

Projeye ilişkin hazırlanan raporda, oryantasyon eğitiminin amacı anlatılırken, ''Mesleğe ilk defa atanan aday öğretmenlerin mesleğinin ilk gününden itibaren tecrübesizlikten dolayı zorluklarla karşılaşabilecekleri, tereddüt ve tedirginlik yaşayabilecekleri bilinen bir gerçektir. Eğitim ve öğretime doğrudan yansıyan bu olumsuzlukların öğretmen üzerindeki etkilerinin azaltılması ve öğretmenlerin mesleğe yeni bir heyecan ve ümitle başlamalarına destek verilmesi gerekli görülmektedir'' ifadeleri kullanıldı.

60 SAATLİK EĞİTİM
Bu kapsamda, 26 Ağustos Cuma günü atanacak 11 bin 544 öğretmen 6-16 Eylül arasında toplam 60 saat sürecek eğitime tabi tutulacak. Bu sürenin 30 saati uzaktan eğitim yöntemiyle (video konferans bağlantısıyla) 30 saati de yüz yüze gerçekleştirilecek.


''Öğretmenlik Mesleği'', ''Öğretmene Yönelik Mesleki Rehberlik'', ''Öğretmenin Eğitim Liderliği'', ''Öğretmen Yeterlikleri'', ''Performans Yönetim Sistemi'', ''Performans Yönetim Sisteminin Bir Unsuru Olarak Okul Temelli Mesleki Gelişim Modeli'', ''Öğretim Programları ve Öğretim Uygulamaları'', ''Etkili İletişim'', ''İletişim Becerileri'', ''Bilişim Teknolojilerinin Eğitim Sistemine Etkisi'', ''Eğitimde Çevrenin Yeri ve Önemi'', ''Mevzuat Bilgisi'', ''Mesleki Değerler ve Etik'', ''Görev Yetki ve Sorumluluklar'' ile ''İlkyardım'' konularında eğitim alacak öğretmenler, ''İletişim Becerileri'' kapsamında, ''Öfke Yönetimi'', ''İkna Etme'' ve ''Sorun Çözme'' konularında bilgilendirilecek.

Öğretmenlere ''Eğitimde Çevrenin Yeri ve Önemi'' konusunda bulundukları çevrenin coğrafi ve ekonomik şartları, çevrenin sosyo-kültürel değerleri anlatılacak. Öğretmenler, il milli eğitim müdürü veya görevlendireceği yetkililer eşliğinde çevreyi tanıma gezileri yapacak. Öğretmenlerin görev ve sorumluluklarına ilişkin bilgi verilirken de örnek okullara gidilerek, incelemede bulunulacak.

''Bilgi Teknolojilerinin Eğitim Sistemine Etkisi''nin ele alınacağı eğitimde, ''internetin etkin ve güvenli kullanımı, eğitim yazılımları, yazılımların nasıl kullanılacakları ve teknoloji kullanımında etik ve sosyal değerler'' üzerinde durulacak.

Yenilenen ders programları da öğretmenlere MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan ve üyelerince anlatılacak.

Öğretmenlere verilecek eğitimler, belirlenen konulardaki uzman kişiler, akademisyenler, il milli eğitim müdürlüğü görevlileri, müfettişler ve tecrübeli öğretmenlerle o ilin yerel yöneticilerince verilecek.

UZAKTAN VE YÜZ YÜZE EĞİTİM
Oryantasyon eğitiminde ilk haftanın konuları uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacak. Eğitim 6 Eylül Salı günü saat 09.00'da video konferans sistemiyle Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Öğretmenler, 81 ilde hazırlanan salonlarda açılış konuşmalarının ardından eğitime geçecek.

Öğretmenler belirlenen eğitim konularını video konferans yöntemiyle izleyecek ve sorularını yöneltebilecek. ''İlkyardım'', ''Eğitimde Çevrenin Yeri ve Önemi'', ''Öfke Yönetimi'', ''İkna Etme'', ''Etkili İletişim'', ''Mesleki Rehberlik'' gibi konular yüz yüze eğitim yöntemiyle işlenecek.

ANKET UYGULANACAK
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, öğretmenlerin göreve başladıkları yörenin özelliklerini tanıyabilmeleri amacıyla yüz yüze eğitimin önem taşıdığını belirtti.

Bu eğitim sırasında o ilin Kültür ve Turizm, Sağlık müdürleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversitede görevli akademisyenler ve Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenecek diğer kuruluşların yetkililerinin konuları anlatacaklarını ifade eden Balıbey, ''Örneğin Hatay'ın sınır köylerinde Arapça konuşuluyor, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Kürtçe konuşuluyor. Öğretmenlerimiz bu öğrencilere nasıl yaklaşacaklarını, yapmaları gerekenleri oralarda çalışanların tecrübelerinden de yararlanarak öğrenecekler'' diye konuştu.

Balıbey, oryantasyon eğitiminin sonunda öğretmenlere elektronik ortamda anket uygulanarak verimli olup olmadığının saptanacağını kaydetti.

Öğretmenlere oryantasyon eğitimi uygulamasının bundan sonraki atamalarda da devam ettirilmesinin planlandığını anlatan Balıbey, atamaların haziran ayında yapılmasının, eğitimlerin temmuz ayında başlayıp 2-2,5 ay sürmesinin hedeflendiğini belirtti.

PERFORMANS ÖLÇÜMÜ
Öğretmenlerin performansının ölçülmesinin de önemli olduğunu söyleyen Balıbey, ''Bir öğretmen göreve başladıktan sonra 20-30 yıl aynı şekilde devam etmesi diye bir şey yok. Öğretmenin bilgisini, tecrübesini ve bilgisini tazeleyip tazelemediğinin ölçülmesi lazım. Bu sınavla veya başka bir yolla olabilir. Bu bir ceza yöntemi olarak değil ödül yöntemiyle uygulanabilir. Mesela öğretmenin tayinine terfisine etki ettirilir. Aksi durumda öğretmen hizmet içi eğitime yönlendirilir, kendisini sorgulaması sağlanabilir. Böyle bir yöntem öğretmeni teşvik eder'' diye konuştu.NTVMSNBC

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.