International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2011

Türkiye, 1-4 Haziran tarihleri arasında dünya çapında bilimsel bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Mimarı ise Gediz Üniversitesi...

İzmir’de eğitim veren Gediz Üniversitesi, Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu’nu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2011) ikinci kez gerçekleştirecek.

Kuşadası Pine Bay Oteli’ndeki toplantılara 27 ülkeden (ABD, Cezayir, Arnavutluk, Avustralya, Bahama Adaları, Belçika, Bosna Hersek, Burkina Faso, Fransa, Gambiya, Almanya, Gana, Endonezya, İran, Irak, İrlanda, İtalya, Ürdün, KKTC, Malezya, Mali, Katar, Suriye, Suudi Arabistan, İsviçre, Tunus ve Türkiye) 629 bilim insanı katılacak.

Günümüzdeki yüksek teknolojinin hazırlayıcılarından ABD Oklahoma Üniversitesi’nden Prof. Abe Ahmad ve Doç. Dursun Delen, Finlandiya Helsinki Üniversitesi’nden Prof. Vesa A. Niskanen, Kanada Toronto Üniversitesi’nden Prof. Burhan Türkşen, Belçika Ghent Üniversitesi’nden Prof. Mike Nachtegael gibi isimler de yer alacak. Yapay zekalı insansı robotların yapılmasını sağlayan, teknolojide sınırları genişleten ve çağımızın bilimi olarak görülen bulanık mantığın (fuzzy logic) fikir babası Prof. Lotfi Asker Zadeh de ABD’den katkıda bulunacak.

Her biri alanında otorite

Tübitak, Türksat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Petkim, Kavuklar Grubu, Orkide Grubu, Cisco, Mega Telekom, Emarket Turkey’le, Derici Grup’un desteklediği bu önemli buluşmada nanoteknojiden elektrik-elektroniğe tüm mühendislik alanları ele alınacak. 90 oturumun gerçekleştirileceği sempozyumun ana teması ise insan beyninin çözüm yeteneğinin makinelere aktarılmasına, esnek düşünme yeteneğine sahip robotların üretilmesine imkan veren bulanık mantık...

Sempozyumun koordinatörü, Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş, Tokyo Metrosu’nun bulanık mantık sayesinde insansız çalıştığını, şu an kullandığımız pek çok ev aletinin, makinelerin ve otomobillerin bu sayede akıllı hale geldiğini açıkladı. Prof. Dr. Güneş, bu alanda dünya ölçeğinde otorite kabul edilen isimlerin ülkemize konuk olmasının önemine işaret etti, şunları söyledi:

Türkiye’de bir ilk
“Bu yıl daha geniş katılımlı olarak ikinci kez yapacağımız bu sempozyum; Türkiye’de bir ilk, dünyada da sayılı. Yüksek teknolojiye sahip olmak isteyen ülkemize büyük kazanç getirecek. Çünkü, robotlar artık esnek zekaya sahipse, davranış sayıları 120 binin üzerine çıktıysa, sempozyumumuza katılan her biri birbirinden değerli bilim insanlarının bunda büyük payı var. Bu insanlar, benim gibi bulanık mantığa yaşamını adamış kişiler boş durmuyor, daha fazlası için çalışıyor. Yapacakları sunumlarda o yenilikleri öğreneceğiz.

Onların anlattıkları, dünya bilimine ivme kazandıracak, teknolojiye yön verecek, aynı zamanda da genç araştırmacıların ufkunu açacak. Çoğu İzmir’e ve Kuşadası’na ilk kez gelecek konuklarımız, ülkemizin ve Ege Bölgesi’nin tanıtımı açısından da büyük şans olarak görülmeli. Büyük bir emeğin ve özverinin ürünü olan bu uluslararası sempozyum; henüz iki yıllık Gediz Üniversitesi’nin sıradan değil, teknoloji ve bilim merkezi bir üniversite olma hedefini ortaya koyması açısından da önem taşıyor.”

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.