ÜNLÜ MATEMATİKÇİLER İSTANBULA GELİYOR

Matematiğin cebirsel geometri ve aritmetik dallarının dünyadaki en önemli isimlerinden A. Beilinson (Chicago Üniversitesi, 1999 Ostrowski Ödülü), S. Bloch (Amerikan Bilimler Akademisi üyesi, 1996 Humboldt ödülü), H. Esnault (Duisburg-Essen Üniversitesi, Leibniz ödülü) ve M. Levine (Duisburg-Essen Üniversitesi, 2006 Humboldt ödülü) TÜBİTAK Feza Gürsey Enstitüsü’nde 28 Mart - 1 Nisan, 2011 tarihleri arasında düzenlenecek olan Cycles in İstanbul (İstanbul’da Cebirsel Döngüler) toplantısı için İstanbul’a geliyorlar.

A. Beilinson ve S. Bloch, cebirsel geometri ve aritmetikte çoğu önemli kavramı bizzat kendileri tanımlamış ve bir çok önemli soruyu çözmüşlerdir; matematiğe yön veren pek çok çalışmalarına ek olarak, matematik dünyasında Beilinson-Bloch iddiasi olarak bilinen iddiaları ile de tanınırlar.

M. Levine tüm dünyada giderek daha da önem kazanan motifler teorisinin kurucuları arasında. Bu çalışmaları nedeniyle, M. Levine, Alman hükümeti tarafından, 2009 yılında 5 yıl süreli 3.5 milyon Avro tutarında bir araştırma fonu ile ödüllendirilmiştir. H. Esnault sadece son birkaç yılda birçok önemli problemi (örn: Lang-Manin iddiasını) çözmüş ve Avrupa Birliği’nin en önemli ödüllerinden biri olan Leibniz ödülünü almıştır.

Enstitü, Araştırmacılarımızı ve gençlerimizi bu önemli matematikçileri dinlemek üzere, Feza Gürsey Enstitüsü’ne davet ediyor.

Tarih: 28 Mart - 1 Nisan, 2011; Saat: 10:00 - 13:00.

Yer: TÜBİTAK, Feza Gürsey Enstitüsü. Web Sayfası: http://www.gursey.gov.tr/new/cycles1103 (Cumhuriyet)

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.