2009-2010 öğretim yılı için özel okullar SBS ile öğrenci alacak

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Gülan, 2009-2010 öğretim yılı için Türk özel okullarının merkezi yerleştirme yerine Seviye Belirleme Sınavında (SBS) elde ettikleri puana göre taban puan ilanı, ön kayıt ve kesin kayıt yoluyla öğrenci alacaklarını açıkladı.

Gülan, Dernek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Tavukçuoğlu ve Genel Sekreter Nurullah Dal ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, özel Türk okullarının bu yıl öğrencilerini ne şekilde seçeceğine ilişkin bilgi verdi.

Özel okulların 1991 yılından 2005 yılına kadar öğrencilerini düzenledikleri sınavlar ile aldıklarını hatırlatan Gülan, 2005-2008 yılları arasında ise ayrıca sınav yapılmayarak sınav yürütme kurullarının öğrencilerin OKS sonuçlarına göre yerleştirme yaptıklarını kaydetti. Gülan, bu yıldan itibaren OKS sistemi yerine Orta Öğretime Geçiş Sistemi'nin yürürlüğe girdiğini, bu sistemi kullanmak istemeyen yabancı özel okullara ayrı sınav hakkı verildiğini, ancak Türk özel okullarına bu hakkın verilmediğini kaydetti.

Orta öğretime geçiş sisteminde öğrencilerin elde ettikleri Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) sonucuna göre tercihte bulunacakları okula yerleştirileceklerini belirten Gülan, özel okulların bu sistemle ciddi sıkıntılar olabileceğini savunarak, şunları söyledi:

''Bu sistemin yerleştirme kısmında öğrenci ve velilerden tercih ettikleri okulları tek bir listede sıralamaları istenmektedir. Bu durumda tercihlerin büyük bir kısmı doğal olarak parasız olan devlet okullarına ayrılmakta ve özel okullara son sıralarda yer verilmektedir. Bunun sonucunda özel okulların taban puanları oldukça düşük çıkmakta ve okullarımız normalde kabul edemeyecekleri sıralardaki öğrencileri dahi kayıt etmek zorunda kalmaktadırlar.''

-ÖN KAYIT VE KESİN KAYIT SÜRECİ 3 KEZ YENİLENECEK-

Gülan, OYP'nin öğrencilerin 6, 7 ve 8. sınıftaki SBS ve YBP sonuçlarını içerdiğini, sistem yeni yürürlüğe girdiği için bu yıl 7. ve 8. sınıf sonuçlarının dikkate alınacağını vurgulayarak, ''Öğrenciler 7. sınıfta mazeretleri nedeniyle bu sınavı kaçırmış ya da gelişme çağının etkileriyle bu sınavda yeterince başarılı ve SBS başarıları eksiksiz olsa dahi tercih ettikleri bir devlet okuluna ya da özel okula girme şansları yoktur'' dedi.

Derneğin okullardan gelen talepleri dikkate alarak Milli Eğitim Bakanlığına bir sistem önerdiğini, bakanlığın da isteyen özel okulların bu sistemi kullanmasında sakınca olmadığını bildirmesi üzerine, öğrenci seçme ve kayıtta benimsedikleri sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

''2009-2010 öğretim yılı için okullarımız hazırlık sınıflarına ya da 9. sınıflarına öğrenciler bu yıl, 8. sınıf SBS sınavında elde ettikleri puana göre taban puan ilanı, ön kayıt ve kesin kayıt yoluyla alınacak. Okullar taban puanlarını kendileri belirleyecek ve ilan edeceklerdir. Merkezi yerleştirme yapılmayacaktır. Öğrenci velileri taban puanları uygun olan okullara ön kayıt yaptıracaklardır. Okullar kendilerine başvuran öğrencileri puanlarına göre sıralayacak ve kontenjanlarına göre okula kayıt hakkı kazanan öğrencileri bildirecektir. Başvuruda bulunan ve kesin kayıt hakkı kazanan veliler, kesin kayıt hakkı kazandıkları okullardan istediğine kayıt yaptırabilecektir. Ön kayıt ve kesin kayıt süreci 3 kez yenilenecektir.''

-BİRKAÇ OKULA BİRDEN ÖN KAYIT İMKANI-

Gülan kayıt takviminin de devlet okulları ve yabancı okulların kayıt takvimleri dikkate alınarak hazırlandığını, bu süreçte velinin puanlarını ve hangi okullara girebileceğini bilerek hareket etme şansına sahip olduğunu söyledi.

Bu sistemi seçen okullar arasından bir komisyon oluşturulduğunu ve komisyonun dernekle birlikte en kısa sürede kayıt kılavuzunu oluşturarak, ''www.turkozokbir.org.tr'' sayfasından ve okulların web sayfasından ilan edeceklerini belirten Gülan, Türkiye genelinde 400 okuldan İstanbul'da bulunan 50 okulun belirlenen bu sistemle kayıt yapacağını bildirdiğini, diğer okullara da duyurunun yapılacağını, katılımın artacağını söyledi.

Gülan, okulların alacakları taban puanları ilan edeceğini, velinin çocuğunun puanına göre birkaç okula birden ön kayıt yaptırabileceğini kaydetti.

-ÖZEL OKULLARIN KAYIT TAKVİMİ-

Gülan, 8. sınıf SBS sonucuna göre öğrenci alacak okulların kayıt takvimini de şöyle açıkladı:

''6 Haziran 2009 tarihinde SBS sınavı yapılacak. Sınav sonuçları 13 Temmuz 2009'da açıklanacak. 1. ön kayıt dönemi 3-12 Ağustos 2009, kesin kayıt da 13-16 Ağustos 2009 tarihinde yapılacak.

2. ön kayıt dönemi 17 Ağustos, kesin kayıt ise 18 Ağustos'ta yapılacak. 3. ön kayıt dönemi ise 19 Ağustosta yapılacak kesin kayıtlar ise 20-24 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Son kayıt dönemi ise 25 Ağustostan itibaren başlayacak.'' haber7

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.