Milli Eğitim Bakanlığı ve Intel Türkiye işbirliğiyle Dijital Dünyana Beni Dahil Et" projesi başlatıldı.

Türkiye’deki öğrenci ve öğretmenler için internette sınırsız kaynak ve yardımcı öğrenim ortamı sağlaması planlanan paylaşım platformu "Dijital Dünyana Beni Dahil Et Platformu"nun tanıtım toplantısında konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, platformla Türkiye’de eğitimin kalitesini artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada 1,3 milyar civarında insanın internete erişebildiğini, 1 milyar insanın daha bu hizmetten faydalanabileceğini ifade eden Ertem, Intel olarak "World Ahead" projeleriyle bu insanların internete erişmesi için uğraştıklarını anlattı.

Dijital dünyaya dahil olmanın eğitim, KOBİ’ler ve kırsal bölgelerdeki kişiler gibi 3 grubun katılımıyla gelişeceğine inandıklarını dile getiren Ertem, eğitim konusunda daha önce çeşitli projeler geliştirdiklerini ifade etti. Ertem, "İnternette artık katılımcılık var. Herkes katılım ve paylaşımda bulunuyor. Öğretmenler, öğrenciler ve velileri birbirine bağlayacak öğrencileri içerik tüketicileri olmaktan, içerik üreticisi haline getirecek bir program oluşturmayı hedefledik. Bu projenin ilk adımı. Şu anda konsepti ortaya koyuyoruz. Çığ gibi büyüyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Platformun 11 okulda pilot uygulamalarla hayata geçtiğini ve her katılımla içeriğin daha da büyüyeceğini ifade eden Ertem, "Proje ilk kez Türkiye’den çıkıyor. Türkiye’den tüm dünyaya götürmeyi hedefliyoruz" dedi.

-BAŞKAN BARRETT-

Intel Yönetim Kurulu Başkanı Craig Barrett, Türkiye’ye gelmeden önce Helsinki, Viyana, Kahire gibi kentlerde bulunduğunu, her ülkede, o ülkenin kendi dilinde yeteri kadar internet içeriği olmamasından kaynaklanan sorunlar gördüğünü anlattı.

Türkçe içeriklerin oluşturulup, okullarda hizmete sunulmasının önemine işaret eden Barrett, Türkiye’de okullarda geniş bantla internete bağlanıldığını, bilgisayarların okullara dağıtıldığını, öğretmenlerin bu konuda eğitildiğini ve öğrenme sürecinde bilgisayarın aktif olarak kullanıldığını söyledi.

Craig Barrett, dijital öğrenmeyi geliştirmek için başlattıkları projenin Türkiye’deki insanların becerileri ile başlatıldığını, başarılı olduğu takdirde diğer ülkelere de yayılabileceğini kaydetti. Tüm konuşmacıların bilgisayar ve internet gibi araçlardan bahsettiğini dile getiren Barrett, "Ama ben eğitimle ilgili en kilit noktada öğretmenlerin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Barrett, konuşmasını Cumhuriyetin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır" vecizesiyle tamamladı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Mahmud Eyüb de dünyada ülkeler arasında ya da toplumlar içinde alt yapı eksikliği, sosyo-ekonomik dengesizlikler gibi sebeplerle internet kullanımda uçurum oluştuğunu, gerekli teknolojilere yatırım yapılması ve insanların eğitiminin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Eyüb, "Türkiye’de teknoloji, internet erişim merkezleri sayesinde giderek erişilebilir hale geliyor. Ancak insanlar teknolojiyi çok etkin kullanamıyorlar. Çünkü Türkçe içerikler yeterince zengin değil. Daha fazla kişinin dijital dünyaya katılması siyasi, toplumsal yaşama katılmayı kolaylaştıracak" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk ise 5 yıl önce Türkiye’de 160 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü, bugün ise ilköğretim okullarında 14 öğrenciye 1, orta öğretimde 10 öğrenciye 1 bilgisayar düştüğünü kaydetti.

Bakanlık olarak projeyi çok önemseyip sahiplendiklerini belirten Aktürk, amacın okullara bilgisayar kurup internet götürmek olmadığını, içerik olmadığı müddetçe bilgisayarların yeterince kullanılamadığını, gerekli içeriğin sağlanmasının bilgisayar kullanımını artıracağını anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Intel’in eğitim sistemine yaptığı karşılıksız katkılardan dolayı teşekkür edip, Türkçe içerik eksikliğini gidermesi hedeflenen çalışmadan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Okullara geniş bant internet erişimi ve bilgisayar sağlamanın yanında içerik kazandıracak projelere de rehberlik yaptıklarını dile getiren Çelik, "Ülkemizin kazanacağı yerde herkesle el sıkışırız. Biz Intel ile gerçekleştirdiğimiz bu projede hem bizim hem ülkemizin kazanacağına inandığımız için buradayız" diye konuştu.

Toplantıda, platformun pilot uygulamasına başlanan 4 okuldan biri olan Ankara Evliya Çelebi İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencileri platform sayesinde yaptıkları çalışmaları anlattı. Öğrenciler, hazırladıkları Anıtkabir sanal müzesinin İstanbul’daki öğrenci arkadaşları tarafından gezilebileceğini, ödevlerinin ve projelerinin öğrenci arkadaşları ve öğretmenler tarafından paylaşılabileceğini gösterdi.

www.benidahilet.org adresinde hizmet verecek eğitim portalı, yaratıcılık ve interaktif öğrenim ile okullar, öğretmenler ve öğrenciler arasındaki işbirliğini teşvik etmek için tasarlandı. Başlangıçta pilot proje olarak 11 ilk, orta ve lise dereceli okulda yürütülecek ve şu anda 4 okulda uygulanan proje 2 yıllık sürede daha fazla okulda uygulamaya geçecek.

Uygulamanın, sadece ilköğretim için değil, yüksek öğretim ve sağlık gibi değişik alan ve sektörlerde de kullanılabileceği bildirildi.milliyet egitim

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.